Όταν οι Βελούδινες Μπανανίες έγιναν εξώφυλλο

istosch the first Chania's multinational technologies lab   the 1st multinational Chania's web design & development center   simply& dedicated web Hosting    istoschSHOP, Τα πάντα από βιβλία & νέα τεχνολογία...

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

διαδικτυακά μαθήματα Αγγλικών

«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» της Αιμιλίας Πλατή

 

 

Όταν οι Βελούδινες Μπανανίες έγιναν εξώφυλλο

Το ημερολόγιο έγραφε 13 του Μάρτη του 1967 κι από τότε, πέρασαν πενήντα πέντε χρόνια, αφού τόσα συμπληρώθηκαν, από τότε που κυκλοφόρησε δηλαδή, ο σπουδαιότερος δίσκος της δεκαετίας του 1961-1970, ο πρώτος δίσκος (των) The Velvet Underground.
Μπορεί να πέρασαν πενηνταπέντε χρόνια, από την ημέρα που αυτός ο “εμβληματικός” και ιστορικός δίσκος με το άσπρο φόντο, στην αμέσως παραπάνω στρώση του, αποτύπωνε μινιμαλιστικά μια μπανάνα. Η τελευταία, “φέρεται” και μάλλον ήταν και το μεγαλύτερο αντιπολεμικό και αντι-δικτατορικό μήνυμα της εποχής, ενάντια στους “Ιερούς Στρατιωτικούς Δεσμούς” εκείνων των καιρών, αλλά μάλλον ακόμα και σήμερα, οι “επαΐοντες” του ηλεκτρικού ήχου και της λεγόμενης “pop art”, δεν το έχουν κατανοήσει ακόμα, αφού μάλλον, μερίδα εξ αυτών, μπερδεύει το λιτό και το απλό με το αντιεπιστημονικό, βαθιά αντιδραστικό και επικίνδυνα συντηρητικό μεταμοντέρνο, που περιορίζεται σε μεταφυσικές υπεραπλουστεύσεις.
Η “αμφιλεγόμενη”, αλλά μάλλον παρεξηγημένη προσωπικότητα, που έφτιαξε αυτό το μοναδικό εξώφυλλο με αλληγορική, μεταφορική και σημειολογική σημασία, δεν ήταν άλλη, από τον Σλαβικής Καταγωγής Λέμκο(οι εν λόγω είναι μια υποομάδα Ανατολικών Σλάβων, που ανήκει σε μια ακόμα μεγαλύτερη αυτής των Ρουθήνων και κατοικοεδρεύει, γύρω από τα Καρπάθια Όρη) Andy Warhol, ο οποίος κατηγοριοποιείται και ως ο “πατέρας” της “pop art”. Ο Andy Warhol συμβολικά, με τον τρόπο αυτό και στο εξώφυλλο του δίσκου για τον οποίο γίνεται ο λόγος, παρέπεμπε στις δικτατορίες τύπου μπανανίας, που επέβαλε στη Λατινική Αμερική κι αλλού, η WASP & WASC κυβερνητική ολιγαρχία, μαζί με το ανθρωποφάγο στρατιωτικό και βιομηχανικό σύμπλεγμα της χώρας που τον φιλοξενούσε και της οποίας είχε πάρει την υπηκοότητα, εκ γενετής στο Pittsburgh της Pennsylvania, στις 6 του Αυγούστου του 1928.
Έχουν ήδη περάσει 55 χρόνια ακριβώς, όταν δηλαδή (οι) The Velvet Underground κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο, που για τους υποφαινόμενους, είναι και ο σπουδαιότερος δίσκος που κυκλοφόρησε για όλο τον ηλεκτρικό ήχο, στη λεγόμενη “Χρυσή Δεκαετία”(που μόνο τέτοια δεν ήταν), του Rock &Roll, καθώς και της Pop του 1960 δηλαδή, μαζί με τη Nico στο πλευρό τους, που ήταν μια ακόμη παριστέμενη και αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στο πλάι αυτής της τεράστιας μπάντας, σε τέσσερις μόλις συνθέσεις.
Και λέμε το επίθετο “τεράστιας μπάντας” (των)The Velvet Underground, γιατί μαζί με τους MC5, τους Stooges, τους Fugs, τους Modern Lovers, τους Death, τους Radio Birdman, (τους) The Dogs, (τους)The Punks, τους New York Dolls, τους Television, τους Ramones, (τους) The Saints, (τους) Τhe Pink Fairies, (τους) The Hollywood Brats, τους Doctors of Madness, τους Cock Sparrer, τους Third World War και τους Crushed Butler, πέταξαν στα σκουπίδια ολόκληρο το εμπορικό και συστημικό Ροκ (που φάνταζε αντιπολεμικό, αλλα ουδόλως ήταν), που αντικειμενικά, δεν είχε τίποτα πια να δώσει(όχι ότι είχε να δώσει και κάτι απ΄ την αρχή) και άλλαξαν μαζί με τον Frank Zappa, τον Jimmy Hendrix, τους πρώιμους και ψυχεδελικούς Pink Floyd του μέγιστου Syd Barrett, τον D. Bowie και τους Hawkwind μια για πάντα το Rock & Roll και ευτυχώς, γιατί θα μας πουλούσαν ακόμα το She Loves you για αριστούργημα, δηλαδή φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Στο δίσκο αυτό, για πρώτη φορά βρίσκουμε ένα μείγμα από τα πλέον σπουδαιότερα μουσικά ρεύματα της εποχής, το πρωτόφαντο για εκείνη τη δεκαετία Art rock, το επίσης περίεργο, αλλά εξόχως μοναδικό και πειραματικό experimental rock, τον μουσικό κοινό παρονομαστή όλων, το proto-punk την psychedelic rock φόρμα και την πρωτοπορία της avant-pop, καθώς και δρόμους πους για πρώτη φορά μετά εμφανίζονται στη μουσική ιστορία του δυτικού κόσμου, θυμίζοντας τις πιο πρωτοποριακές στιγμές του που του πρόσφερε η εποχή της μετά Bebop Jazz.
Ποτέ κανένας δίσκος στην λεγόμενη κατά πλεονασμό “χρυσή δεκαετία” του ’60, δεν εμπεριείχε τόσες πολλές νέες τάσεις σε συγκερασμό και σε ευθυγράμμιση που επηρέασαν καταλυτικά τη σπουδαιότερη δεκαετία του ηλεκτρικού ήχου τη δεκεατία του 1980.
Ποτέ κανένας δίσκος στα ’60ς δεν ήταν η αφορμή για τόσα πολλά σπουδαία μουσικά ρεύματα που ξεδιπλώθηκαν και αναδείχτηκαν λίγα χρόνια μετά. Από την πρώτη, μέχρι την τελευταία σύνθεση αυτού του δίσκου, ο οποίος σημειωτέων, ήταν κι αυτός που κήρυξε πρώτος τον πόλεμο στην “καταναλωτική” συνήθεια και στον εθισμό της, που είναι αποτέλεσμα ενός ύστερου και βαθιά άρρωστου Καπιταλισμού, που σήμερα βρίσκετε στην βαθύτερη κρίση της ιστορίας του.
Αυτό το διαμάντι (των) The Velvet Underground [που συμμετείχε και η Γερμανίδα τραγουδίστρια Nico σε τέσσερα τραγούδια, της οποίας το πραγματικό όνομα, ήταν Christa Päffgen και η οποία ήταν μοντέλο, ηθοποιός και μάλιστα από αυτές που λάτρευε ο Federico Fellini, (εξάλλου στο La Dolce Vita του 1960, πραγματοποίησε μερικές από τις πιο σπουδαίες της ερμηνείες σε σκηνές που είχε δημιουργήσει ο μεγάλος κινηματογραφιστής, μάλλον ο “Ο Μολυβένιος Στρατιώτης του Σινεμά)], είναι το ντεμπούτο άλμπουμ του παραπάνω συγκροτήματος, το οποίο κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 1967 από τη Verve Records.
Παρότι ηχογραφούνταν καθόλη τη διάρκεια το 1966, το ίδιο το συγκρότημα, την ίδια περίοδο, συμμετείχε ταυτόχρονα και στην περιοδεία του Andy Warhol “Exploding Plastic Inevitable”, που σήμαινε “η έκρηξη πλαστικού είναι αναπόφευκτη”, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Το άλμπουμ περιλάμβανε πειραματικές ερμηνείες και κατά πολλούς, αμφιλεγόμενα στιχουργικά θέματα, που όμως για την εποχή δεν ήταν καθόλου ταμπού, τουναντίον θα λέγαμε, μιας και είχαν αποκτήσει χαρακτήρα φετίχ. Ωστόσο ο τρόπος που παρουσίαζαν την κατάχρηση την ναρκωτικών, η μιλούσαν για την πορνεία, το σαδομαζοχισμό και τη σεξουαλική παρέκκλιση, δεν ήταν καθόλου καταφατικός, ούτε είχε την συγκατάθεσή, την έγκριση, η την αποδοχή του παραπάνω σχήματος, αλλά την αντανάκλαση και παραπέρα καταγραφή των αδιεξόδων που οδηγούσε η ίδια η καταναλωτική φρενίτιδα της εποχής, σε αντισυναλλακτική συμπεριφορές. Ο Δίσκος αυτός, σε πρώτη φάση δεν πήγε καθόλου καλά εμπορικά και ήταν “τρόπον τινά” αναμενόμενο, εξάλλου αυτή ήταν και η φύση του δίσκου πρωτοπόρα. Για τη μουσική βιομηχανία μια παρέκκλιση από τις παραδοσιακές φόρμες και δομές, εφόσον ήταν κάτι που άλλαζε εκ των πραγμάτων την συχνότητα εκείνης της δεκαετίας, όπου κυριαρχούσαν οι “καινοτομίες” των Eric Clapton, Jeff Beck κλπ, οι οποίες αντικειμενικά μάλλον βρίσκονταν στην Δύση τους, όπως αποδείχτηκε οσονούπω.
Ήταν από τα σημεία των καιρών, καθότι δεν ήταν έτοιμη μια ολόκληρη μουσική βιομηχανία να δεχτεί το τέλος μιας βάρβαρης μουσικής, που μονοπωλούνταν από σόλο και φλύαρους φθόγγους, ναρκοκουλτούρες, λευκές υπεροχές και ανόητους πασιφισμούς, σε μια εξίσου ίδια μουσική γραμμή και σε δρόμους που επαναλαμβάνονταν κουραστικά, σε μελωδίες που δεν είχαν καμία αρμονική συνοχή, και κυρίως κανένα ρυθμό.
Αυτός ήταν και ο λόγος που πώλησε ελάχιστα και ως επί το πλείστον αγνοήθηκε από τους κριτικούς εκείνης της εποχής.
Πολύ αργότερα θεωρήθηκε έαν από τα σημαντικότερα άλμπουμ στην ιστορία του Ηλεκτρικού ήχου και φυσικά της ποπ μουσικής.
Αυτός ο υπέροχος “αντί ροκ” δίσκος (των) The Velvet Underground & της Nico λειτούργησαν και ήταν μια σημαντική, αν όχι καταλυτική επιρροή, σε πολλά μεταγενέστερα, αλλά και της εποχής της υποείδη του ηλεκτρικού ήχου και της εναλλακτικής μουσικής, όπως το punk, το garage, το Krautrock, το post-punk, το shoegaze, το artrock, το grugne, το no wave, η dream pop και τα indies συνολικά.
Το 1982, ο μεγάλος Brian Eno δήλωσε ότι ενώ το άλμπουμ σε πρώτη φάση και στα πέντε πρώτα χρόνια της κυκλοφορίας του, πούλησε, δεν πούλησε 30.000 αντίτυπα, (τα οποία ήταν και αντικειμενικά πολύ λίγα), “όλοι όσοι όμως αγόρασαν ένα από αυτά τα 30.000 αντίτυπα, ξεκίνησαν κι από ένα συγκρότημα, η έγιναν μέλη μετέπειτα Θρυλικών σχημάτων(να μην αναφέρουμε μερικά, ο κατάλογος είναι ατελείωτος)!”.
Ο Παραπάνω δίσκος δεν είναι τίποτα άλλο από μια ιστορία που σταμάτα και συνεχίζεται από τραγούδι σε τραγούδι, όπου δεν έχει αρχή, μέση και τέλος, δηλαδή δεν είναι είναι μια Αριστοτελική εξίσωση, αλλά μια Μπρεχτική συμπίληση και σύμφυση, όπου τα μηνύματα αδιάκοπα αναδύουν εφιάλτες όπως ο παρακάτω.
“Ένα Κυριακάτικο πρωινό, μια “φτιαγμένη” μοιραία γυναίκα, μετά από ένα αχαλίνωτο από απολαύσεις πάρτι, φαίνεται ότι περιμένει τον άντρα που θα τις φέρει, την”Αφροδίτη με γούνες, που στη συνθηματική γλώσσα σημαίνει κάτι άλλο, μάλλον πρόστυχο, μαζί με τη δόση της, όμως καθώς αυτός δεν έρχεται, προσπαθεί να ξεφύγει από τους εφιάλτες της, τρέχει με όλη της τη δύναμη, για να ξεφύγει από τις εμβοές ενός θανατηφόρου τραγουδιού που τις ψιθυρίζει η ίδια της εικόνα μπροστά σε μια βιτρίνα που γίνεται το κάτοπτρο που αντανακλά τα αδιέξοδα της”.

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

English for life, business and travelling
Ιδανικό / απευθύνεται σε επαγγελματίες και σπουδαστές οι οποίοι θέλουν να βελτιωθούν και να επικοινωνούν αποτελεσματικά σε επιχειρηματικό περιβάλλον αλλά και έξω από αυτό όπως στα ταξίδια αναψυχής ή κοινωνικές συζητήσεις.
Διάρκεια: 70 ώρες
Οκτώβριος – Μάιος
Πρόγραμμα: Δευτέρα 20:00 – 21:00 και Πέμπτη 20:00 – 21:00
Τμήμα: 6-8 ατόμων
Μέσο: online
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι στο επίπεδοΒ1.Περισσότερα εδώ….

English for life, business and travelling
Ιδανικό / απευθύνεται σε επαγγελματίες και σπουδαστές οι οποίοι θέλουν να βελτιωθούν και να επικοινωνούν αποτελεσματικά σε επιχειρηματικό περιβάλλον αλλά και έξω από αυτό όπως στα ταξίδια αναψυχής ή κοινωνικές συζητήσεις.
Διάρκεια: 70 ώρες
Οκτώβριος – Μάιος
Πρόγραμμα: Δευτέρα 20:00 – 21:00 και Πέμπτη 20:00 – 21:00
Τμήμα: 6-8 ατόμων
Μέσο: online
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι στο επίπεδοΒ1.Περισσότερα εδώ….

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 1: Ορισμένα αναρτώμενα πολυμέσα από το διαδίκτυο στους ιστότοπους μας, όπως εικόνες & κυρίως video που αναρτούμε (με τη σχετική σημείωση της πηγής η οποία αναγράφεται πάνω και μέσα στην ίδια την προβολή τους), αναδημοσιεύονται θεωρώντας ότι είναι δημόσιας προβολής χρήσης και αναδημοσίευσης. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, καλλιτεχνών, μουσικών, τραγουδοποιών, συγκροτημάτων, δισκογραφικών εταιρειών, κινηματογραφιστών, φωτογράφων, η ιδιοκτητών καναλιών στα διαδικτυακά πολυμέσα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολoγίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα άρθρων συνεργατών και αυτό δε μας δεσμεύει ως επιχείρηση. Για άρθρα και διαφημιστικό υλικό που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς το πρώτο απηχεί την προώθηση και προβολή των διαφημιζόμενων και το δεύτερο αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο και τις ιστοσελίδες μας.  


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 2:Το portal istosch data &technologies lab χρησιμοποιεί μόνο πρωτογενή άρθρα των συντακτών και συνεργατών του. Κάνει αναδημοσιεύσεις μόνο από αυτούς και με την δική τους συναίνεση από τα δικά τους ηλεκτρονικά έντυπα και δίνει επίσης σε αυτούς το δικαίωμα της αναδημοσίευσης. Οποιοσδήποτε άλλος θέλει να αναδημοσιεύσει οτιδήποτε πρέπει να έχει την έγγραφη άδεια του portal, istosch data &technologies lab που εκπροσωπείται δια του αρχισυντάκτη του. Διαβάστε τους όρους παροχής και χρήσης του δικαιώματος η μη αναδημοσίευσης των κειμένων.

Το ημερολόγιο φορτώνει...
Powered by Booking Calendar
captcha

Ενισχύστε το portal “istosch data &technologies lab

Στις δύσκολες εποχές του COVID-19, που συνεχίζει να είναι γύρω μας αμείωτα, με αποτέλεσμα όλα είναι σε φάση ύφεσης και χωρίς εμφανή σημάδια ζωηρότητας.
Το ανεξάρτητο κέντρο Τεχνολογίας και διαδικτύου, καθώς και το
portal μας συνεχίζουν να εργάζεται αδιάκοπα βάζοντας ζητήματα πολιτισμού, τέχνης, κοινωνικών επιστημών, αλλά και θετικών, καθώς και τεχνολογίας στο τελευταίο, που αυτές τις μέρες μας βοηθούν να κρατηθούμε ζωντανοί με προτάσεις που βοηθούν τον ελεύθερο μας χρόνο και να παραμείνουμε ασφαλείς, εντός και εκτός των τοιχών.
Με πολύ κόπο και μεγάλη διάθεση προσφοράς, αλλά και με αίσθημα ευθύνσης και σε αυτή τη φάση, σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, κάθε μικρή ενίσχυση για την παραπέρα συνέχεια του portal είναι πολύ σημαντική.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη βοήθεια σας και σας ευχόμαστε καλή υγεία αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε, με μια υπόσχεση από μας, ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, πάνω και μέσα στα πλαίσια της εποχής.

 

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

RCT TEAM

Η ομάδα Radio Collectiva Team είναι μια εικονική ομάδα δραστηριοτήτων που ίδρυσε ο ραδιοφωνικός παραγωγός Γιάννης Κοτσώνης στα Χανιά, με αφορμή την εκπομπή του "Κολλεκτίβα της Σελήνης" το 1995 και η οποία σύντομα μετονομάστηκε σε "Ηλεκτρικές Κολλεκτίβες". Το 2008 ξεκίνησε το Blogging και σήμερα εκτός από αυτό συμμετέχει στο portal istosh data &technologies lab και στο the-blue.gr