istosch eFanzine

istoschPORTAL [data &technologies lab]

On Line ΜαθήματαΜαθήματα Κιθάρας

Μαθήματα και τεχνικές της ηλεκτρικής κιθάρας σε όλες τις κατηγορίες του εναλλακτικού ροκ (βήμα-βήμα) Δ’ Μέρος – Συγχορδίες μάθημα δεύτερο –

istosch the first Chania's multinational technologies lab   the 1st multinational Chania's web design & development center   simply& dedicated web Hosting    istoschSHOP, Τα πάντα από βιβλία & νέα τεχνολογία...

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

διαδικτυακά μαθήματα Αγγλικών

«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» της Αιμιλίας Πλατή

 

 

Μαθήματα και τεχνικές της ηλεκτρικής κιθάρας σε όλες τις κατηγορίες του εναλλακτικού ροκ (βήμα-βήμα) Δ’ Μέρος – Συγχορδίες μάθημα δεύτερο –

Τα δικτυακά μαθήματα τόσο της ηλεκτρικής κιθάρας, όσο και του προγραμματισμού, θα συνεχιστούν αμείωτα, καθώς και η ραδιοφωνική μας παρουσία μέσω του 13ου podcasting (εδώ το 12ου) που σύντομα θα είναι στα μηχανήματα σας. Στην σημερινή και παρούσα αρθρογραφία μας που αφορά το 4ο μάθημα της σειράς “Μαθήματα και τεχνικές της ηλεκτρικής κιθάρας σε όλες τις κατηγορίες του εναλλακτικού ροκ (βήμα, βήμα)”, θα παραμείνουμε και θα αναλύσουμε πράγματα που αφορούν αποκλειστικά και μόνο τα μουσικά μαθήματα, εξάλλου ο χρόνος είναι πολύς κυρίως για να μπορέσετε βήμα-βήμα και χωρίς ταχύρυθμες αρρυθμίες να μπείτε στον “μαγικό”, αλλά εξόχως επιστημονικό κόσμο της κιθάρας χωρίς να απογοητευτείτε γιατί τα πράγματα είναι απλά.
Με τη βοήθεια του RCTeam και τη συμβολή του portal, istosch web & entertainment studios, στο παρόν ξεκινάμε τα δικτυακά μαθήματα κλασσικής, ακουστικής, ηλεκτρικής κιθάρας(κυρίως αυτής), όχι σε όλα τα είδη της μουσικής η του τραγουδιού, αλλά μονάχα στις κατηγορίες και τις οικογένειες του Ανεξάρτητου, Εναλλακτικού, Μαχητικού, Υπερηχητικού, Νέου Ροκ, Post Punk, Jazz-Punk καθώς και Punk Rock και σε όλες τις υποκατηγορίες τους, τάξεις, ομοταξίες, συνομοταξίες, από το μουσικό γένος του ηλεκτρικού ήχου, η rock n roll και φυσικά όχι σε όλο το τελευταίο δηλαδή.

Στο προηγούμενο τρίτο μάθημα αναδείξαμε το πρώτο μέρος που αφορά τις συγχορδίες, σήμερα θα πραγματοποιήσουμε το 4ο μαζί με τον πρόλογο:

Μάθημα 4ο: Θεωρία πάνω στις συγχορδίες α)Διαβατικές (movable)-Διακοπτόμενες και Διακεκομμένες Συγχορδίες(cluster chords) β)Μπαρέ Συγχορδίες γ) Αυξημένες-Ελαττωμένες-Δεσπόζουσες-Καθαρές, Μείζονες-Ελάσονες & Λύση Συγχορδιών. δ) Σύνθετες Συγχορδίες

Πρόλογος 1 Δημιουργία και κατασκευή Συγχορδιών – Κατανόηση Βαθμίδων Συγχορδιών (Β’ Μέρος Μπαρέ Συγχροδίες)

Στο προηγούμενο μάθημα είδαμε πως κατασκευάζουμε και πως κατανοούμε τις βαθμίδες των ακόρντων η συγχορδιών, πράγμα απαραίτητο για κάποιο υποψήφιο νέο κιθαρίστα, ειδικά των κατηγοριών του ηλεκτρικού ήχου που διαπραγματευόμαστε.
Σήμερα στην πρώτη ενότητα του μαθήματος θα μιλήσουμε για τις Διαβατικές και διακοπτόμενες συγχορδίες, για την κατασκευή και κατανόηση λειτουργίας των μπαρέ η κλειστών συγχορδιών, των πιο όμορφων και γεμάτων ακόρντων, αφού η σημασία τους είναι καθοριστική, τόσο ακουστικά, όσο και πρωτοποριακά, μιας και συνδυάζουν την δύναμη των power chords(riffs), η μικρών και την πολύχρωμη γοητεία των μεγάλων ανοιχτών μινόρε και ματζόρε ακόρντων.
Για την Λύση των συγχορδιών και πως αυτή πραγματοποιείται, τις Αυξημένες-Καθαρές αλλά και σύνθετες συγχορδίες, καθώς και για τις μείζονες, δεσπόζουσες και ελάσσονες.
Στα είδη που πραγματοποιούμε πολύ σπάνια, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα παρακάτω είδη συγχορδιών στην μεγάλη τους έκδοση και εκδοχή, ωστόσο η ενδεικτική κατανόηση τους είναι αναγκαία, γιατί πλην των μπαρέ, όλες οι παρακάτω συγχορδίες στις μικρές εκδόσεις τους και εκδοχές τους, βρίσκουν την απόλυτη έκφραση τους και το απόλυτο πεδίο ορισμού τα ήδη που μας αφορούν, όπως τον Ανεξάρτητο, Εναλλακτικό, Punk, Μαχητικό, Υπερηχητικό ηλεκτρικό και Jazz-Punk ήχο σε όλες τις κατηγορίες και υποκατηγορίες τους και να είστε σίγουροι και σίγουρες πως εκεί αποθεώνονται, ενώ μέσα από τις μικρές συγχορδίες αναδείχνονται πλήρως όλες οι ιδιότητες των διαστημάτων.

Ας πάρουμε μια ενδεικτική μικρή γεύση το προηγούμενο μάθημα: “Οι συγχορδίες(Chords η Riffs οι λεγόμενες μικρές συγχορδίες στον ηλεκτρικό ήχο), είναι τα λεγόμενα ακόρντα, η ακομπανιαμέντα και αποτελούν την αρμονική γραμμή, η το αρμονικό διάστημα, που σε απλά ελληνικά σημαίνει το ταυτόχρονο παίξιμο, από δύο και πάνω τόνους, που κρούονται ταυτόχρονα και παράλληλα, σε δυο και σε πάνω από δυο διαφορετικές χορδές, κρατώντας σταθερό και ακμαίο το ρυθμό μέσα σε μια σύνθεση και σε κάθε σύνθεση…(η συνέχεια εδώ)

Πρόλογος 2 Συγχορδίες ματζόρε, μινόρε μικρές συγχορδίες (και πως σχηματίζονται και πως κατανοούνται):

Όπως και στην μελωδία έτσι και στην αρμονία, (δηλαδή στις συγχορδίες), υπάρχουν δρόμοι με βασικότερους τους ματζόρε(μείζονα) και μινόρε(ελάσσονα), που ανήκουν στις βασικές συγχορδίες της τρίτης και ονομαστικά, πρώτης, η βασικής διαβάθμισης και εκφράζονται στη γραφή maj η min.
Για παράδειγμα η κλίμακα της Ντο ματζόρε συμπεριλαμβάνει τις νότες Ντο, Ρε, Μι, Φα, Σολ, Λα, Σι και κλείνει την οκτάβα με τον εαυτό της ξανά, ενώ της Λα Μινόρε συμπεριλαμβάνει τις νότες Λα, Σι, Ντο, Ρε, Μι, Φα, Σολ και κλείνει την οχτάβα με τον εαυτό της και πάλι.(η συνέχεια εδώ)

Πρόλογος 3 Πολυφωνικές συγχορδίες της κάθε βαθμίδας

2ας-4ης-5ης-6ης-7ης,8ης(Οχτάβας), 9ης, 13ης κλπ.

Για όλους εμάς τους αυτοδίδακτους κιθαρίστες, στην πορεία, η θεωρία μετατράπηκε σε μια βασική αναγκαιότητα και όταν παίζεις κιθάρα από το 1988 και έχεις επιτελέσει lead και rythm κιθαρίστας σε πάνω από τέσσερις ερασιτεχνικές μπάντες από το 1993 μέχρι σήμερα(Rainy Days, B.O.G, Red Bullet Machine, Downstroke & Seaside Commissars), έχεις γράψει πάνω από 30 τραγούδια ως συνθέτης, είσαι σε θέση να κατανοήσεις την αξία της θεωρίας και την αξία των διαστημάτων, πως χωρίς αυτά δεν υπάρχει θεωρία κι αν αυτή θέλει να εξελίσσεται και εξελίσσεται, (γιατί πολύ απλά δεν είναι στατική), το πραγματοποιείς, αποκλειστικά με την γνώση των διαστημάτων και πιστέψτε μας αυτά σου δίνουν πολλαπλά εργαλεία.
Πάμε στο δια ταύτα τώρα, γιατί ο πρόλογος ήταν μόνο το πρελούδιο ενός παιχνιδιού που θυμίζει μαθηματική εξίσωση και για μας τους κιθαρίστες-συνθέτες, αλλά και για τους σπουδαγμένους μουσικούς, είναι ένα απ΄τα πιο όμορφα παιχνίδια που έχουμε παίξει στο χαρτί και στην ίδια την κιθάρα…(η συνέχεια εδώ)


Ντο-Μι-Σολ-Σι( C-E-G-Β) = Συγχορδία Ντο7ης – C7
Ντο-Μι-Σολ-Ντο( C-E-G-C) = Συγχορδία Ντο8ης – C8
Ντο-Μι-Σολ-ΡΕ( C-E-G-D) = Συγχορδία Ντο9ης – C9 
Ντο-Μι-Σολ-Λα( C-E-G-Α) = Συγχορδία Ντο13ης – C13 

Βασικό Τέταρτο Μάθημα:  

α)Διαβατικές (movable)-Διακοπτόμενες και Διακεκομμένες Συγχορδίες(cluster chords) β)Μπαρέ Συγχορδίες γ) Αυξημένες-Ελαττωμένες-Δεσπόζουσες-Καθαρές, Μείζονες-Ελάσονες & Λύση Συγχορδιών. δ) Σύνθετες Συγχορδίες

 α)Διαβατικές (‘movable’) – Διακοπτόμενες και Διακεκομμένες Συγχορδίες(cluster chords)

Διαβατικές (‘movable’)

Διαβατικές, η μετακινούμενες συγχορδίες, ονομάζονται τα μετακινούμενα ταυτόχρονα σχήματα(ακόρντα – ακομπανιαμέντα) πάνω στο μπράτσο, η μανίκι και στην ταστιέρα μιας κιθάρας που δημιουργούν αρμονικές προόδους, δηλαδή πραγματοποιούν μια λογική διαδοχή περισσότερων από δυο συγχορδίες, όπου όλες οι νότες κινούνται ταυτόχρονα. Χαρακτηρίζονται από μια μεγάλη ποικιλία και σειρά σε όλες τις βαθμίδες της αρμονίας στο εν λόγω όργανο, ιδιαίτερα στις λεγόμενες μικρές συγχορδίες η riffs απ΄ όπου ξεκινούν, καταλήγοντας σε κάποιες από τις μεγάλες, όπως όλες οι μπαρέ, μερικές της 9ης και κάποιες μινόρε και ματζόρε.
Οι διαβατικές συγχορδίες έχουν και την ικανότητα και ταυτόχρονα την ιδιότητα να ανεβοκατεβαίνουν στo μανίκι της ταστιέρας με ιδιαίτερη ευκολία και μεγάλη ταχύτητα ( γι αυτό ονομάζονται movable the fast chords).
Για μας ως συνθέτες και κιθαρίστες, είναι οι πιο συνηθέστερες και περισσότερο χρησιμοποιούμενες, μιας και με τις γρήγορες μετατοπίσεις, τα εύηχα ανεβάσματα και τα κατεβάσματα των τόνων και των ημιτονίων τις κάνουν εκτός από εύχρηστες, αλλά και απέραντα γοητευτικές.
Είναι οι μόνες που μπορούν να κρατήσουν δύσκολες συνθέσεις με πολυσύνθετες εναλλαγές ανάμεσα σε τόνους και ημιτόνια, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν περισσότερο αποτελεσματικά για τη δημιουργία συνθέσεων που με τις κανονικές συγχορδίες όχι μόνο είναι πολύ πιο δύσκολο, είναι πρακτικά αδύνατον.
Για ένα καλό κιθαρίστα και ένα καλό συνθέτη αντικαθιστούν στην σύνθεση την κυριαρχία του πιάνου. Μόνο με τις διαβατικές συγχορδίες μπορεί ένας δημιουργός να πραγματοποιήσει συνθέσεις που με τις άλλες, ούτε καν μπορεί να φανταστεί, ενώ τέλος μπορεί να εκμεταλλευτεί όλο το εύρος των αρμονικών οχτάβων του οργάνου, όσο καμία άλλη ομάδα και ποικιλία από συγχορδίες.

Διακοπτόμενες Συγχορδίες(cluster chords)
α) Διακοπτόμενα, η διακεκομμένα riffs(Μικρές Συγχορδίες)
Μικρή 5η Διακοπτόμενη & Διακεκομμένη F

Οι διαβατικές συγχορδίες μετατρέπονται και σε διακοπτόμενες, ωστόσο όλες οι διακοπτόμενες δεν είναι απαραίτητα και διαβατικές. Διαβατικές είναι μόνο οι (διφωνικές), οι οποίες είναι και διακεκομμένες. Οι μικρές διακοπτόμενες, η διακεκομμένες συγχορδίες, η και riffs, είναι ένα σύμπλεγμα από τόνους, όπου η τονική βασίζεται σε ένα μόνο τόνο και περιλαμβάνει τουλάχιστον τρεις ακόμα γειτονικούς σε μια χρωματική κλίμακα τόσο ταυτόχρονα, όσο και σε εσκεμμένα διακοπτόμενη αλληλοδιαδοχή.
Οι πρωτότυπες συστάδες τόνου βασίζονται στη σειριακή χρωματική κλίμακα του τόνου που ο δείκτης παραμένει σταθερός σε μία χορδή την βασική, που είναι και η τονική. Με τον τρόπο αυτό, κρατάει την τονική αμετάβλητη, ενώ διασπείρονται και διαμελίζονται ως βρόγχος στα γειτνιάζοντα και παρακείμενα το πολύ τρία ημιτόνια, η επιτονική, η μέση και η υποδεσπόζουσα σε εναλλαγές τόνων.
Για παράδειγμα, όταν οι δυο(στις μικρές συγχορδίες), η και οι τρεις το πολύ χορδές που χτυπήθηκαν ταυτόχρονα παράγουν ένα σύμπλεγμα ενιαίου και “καθαρού” τόνου πλατειάζουν, θα επεκταθούν και επανάσυσπειρωθούν προοδευτικά στους γειτονικούς τόνους μέσω τις μελωδικής γραμμής, τότε έχουμε τις διακοπτόμενες συγχορδίες. Πιο λιανά, όταν ο δείκτης κρατάει την τονική, χωρίς όμως να την αλλάζει και μεταβαίνει πολύ γρήγορα ημιτόνιο, επιστρέφοντας ξανά στο προηγούμενο αρχικό στάδιο άμεσα, με τα υπόλοιπα δάχτυλα, αυτό ονομάζεται διακοπτόμενη συγχορδία.
Ακόμα πιο λιανά, όποτε το μεσαίο δάχτυλο (Επιτονική, ή 2α), πότε ο παράμεσος (Τρίτη, ή Μέση, ή 3η) και πότε το μικρό δάχτυλο (Υποδεσπόζουσα, ή 4η) δημιουργούν μια αλλεπάλληλη διάσπαση στην συγχορδία η οποία όμως ξαναγυρίζει στην αρχική της μορφή, τότε ακριβώς έχουμε τη διακοπτόμενη συγχορδία, αυτό δε συμβαίνει στις μεγάλες κι ανοιχτές συγχορδίες, τουλάχιστον με τον ίδιο τρόπο, πλην των μπαρέ που είναι και κλειστές.
Οι παραλλαγές του συμπλέγματος τόνων όπως προείπαμε, συμπεριλαμβάνουν χορδές που περιλαμβάνουν γειτονικούς τόνους διαχωρισμένους διατονικά , πεντατονικά ή μικροτονικά, χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στην Jazz, στο Hardcore Punk και στην Κλασική Μουσική.

β) Διακοπτόμενες μεγάλες συγχορδίες(great cluster chords)
Οι μεγάλες διακοπτόμενες δεν προσιδιάζουν τις μικρές.

Οι μεγάλες(τριφωνικές και παραπάνω από τριφωνικές) διακοπτόμενες δεν προσιδιάζουν τις μικρές και δεν είναι διακεκομμένες συγχορδίες, όπως είδαμε στην παραπάνω παράγραφο, μιας και οι διακοπτόμενες συγχορδίες στη βάση των μεγάλων συγχορδιών έχουν μια διαφορετική, εντελώς άλλη λογική την οποία την είχαμε πρωτοδεί στην κιθαριστική και όχι μόνο κιθαριστική αρμονία των The Who, όπου οι διακοπτόμενες μεγάλες συγχορδίες έγιναν κυρίαρχο χαρακτηριστικό γνώρισμα του ήχου τους.
Οι μικρές(διφωνικές) διακοπτόμενες συγχορδίες, η διακεκομμένες μόνο στην ονομασία έχουν κοντινή συγγένεια, οι μικρές διακοπτόμενες η διακεκομμένες σχετίζονται με τις παρούσες, μόνο στο γεγονός της βασικής αρμονίας σε κάθε όργανο που παράγει αρμονία. Στη συγχορδία sus, (έτσι ονομάζεται η διακοπτόμενη μεγάλη συγχορδία κάθε βαθμίδας), τα χαρακτηριστικά είναι διαφορετικά. Στην εν λόγω συγχορδία, βρίσκεται μια καθαρή τετάρτη πάνω απ΄τη βάση, όπου παίρνει την θέση της τρίτης σε μία συγχορδία μείζονα, η δεσπόζουσα. Αυτή η sus, είναι τέταρτη συνήθως, αλλά όχι πάντα, λύνεται πίσω στην τρίτη, δημιουργώντας θα λέγαμε πιο λιανά μια αρμονική, αλλά αρκούντως γοητευτική σύγχυση.
Μια συγχορδία Csus ΣΥΛΛΑΒΊΖΕΤΑΙ C(στη βάση), F(η τέταρτη, πάνω από τη βάση που αντικαθιστά την τρίτη) και G(πέμπτη). Τέλος μια συγχορδία C7 sus αποτελείται από τις νότες C-F-G και την έβδομη Bb.

Διακοπτόμενη ( C-F-G) = Συγχορδία Ντο – Csus, Csus4
Διακοπτόμενη με 7η( C-F-G-Bb) = Συγχορδία Ντο C7, Csus4

Διακοπτόμενες Συγχορδίες(cluster chords)

β)Μπαρέ Συγχορδίες

Μπαρέ είναι ένας τρόπος κλειστών ακομπανιαμέντων, με τον οποίο ομαδοποιούμε κάποιες νότες, με κάθετα απλωμένο το δείκτη πάνω στις χορδές ενός τάστου προς τα πάνω. Με τον τρόπο αυτό, δημιουργούμε δια της τονικότητας την νότα που απαιτούμε, στην οποία καταλήγει η άκρη του δείκτη και η οποία βρίσκεται στην τελευταία προς τα πάνω χορδή και στο αντίστοιχο τάστο, (συνήθως στην τελευταία χορδή προς τα πάνω, αρκεί τα υπόλοιπα δάχτυλα να είναι κλειστά και να μην ακουμπούν καμία χορδή.
Η Αριθμητική θέση του τόνου πάνω στην κιθάρα, συνήθως, αλλά όχι πάντα καθορίζει τη νότα στο ύψος που βρίσκεται και τονίζεται με την άκρη του δείκτη του χεριού μας που πατάει από όλες τις χορδές της κιθάρας ως τονική μέχρι και δύο. Αυτό συμβαίνει όταν χτυπάμε μόνο με τον δείκτη όλες τις χορδές σε κάποιο τάστο, τότε και μόνο τότε συμβαίνει το παραπάνω γεγονός, δηλαδή η νότα παίρνει την ταυτότητα της από την ταυτότητα της νότας που βρίσκεται στην μπάσα χορδή E(μι), η σε όποια πάνω χορδή, ωστόσο οι μπαρέ η, οι κλειστές συγχορδίες έχουν τις παρακάτω ιδιότητες. Οι βασική εύρεση της νότας στις Μπαρέ Συγχορδίες, πραγματοποιείται όπως και με τις ανοιχτές, όταν δηλαδή ο δείκτης πατάει στις έξι χορδές και τα υπόλοιπα δάχτυλα σχηματίζουν τη συγχορδία.
Στις μπαρέ συγχορδίες, ενίοτε η τονικότητα της καθορίζεται και με τα σχήματα που δημιουργούν τα υπόλοιπα δάχτυλα και στο σχηματισμό που αναλογούν στον τρόπο κατασκευής συγχορδιών που αναδείξαμε στο προηγούμενο μάθημα στις ανοιχτές συγχορδίες, αν θα είναι ματζόρε η μινόρε και σε ποια βαθμίδα θα ανήκουν και αυτό επαναλαμβάνουμε ότι το αναδείξαμε στο προηγούμενο μάθημα.
Σε γενικές γραμμές, οι μπαρέ συγχορδίες είναι ένας τρόπος μεταφοράς από κάποιες νότες σε ένα καθορισμένο πεδίο ορισμού μέσω ενός transposition, με μία αλλαγή τονικότητας στην συγκεκριμένη νότα, κατά κανόνα καθορίζει και την ταυτότητα και ονομασία της συγχορδίας.
Οι μπαρέ συγχορδίες καθορίζονται με τη χρήση του δείκτη ως capotasto που δουλεύει σαν μπάρα πάνω στα τάστα, πατώντας όλες τις χορδές, για αυτό αλώστε λέγεται και μπαρέ) δημιουργώντας φραγή κάποιων νότων και αυτή η φραγή αυτή των χορδών στην ουσία μετατρέπει το πρώτο δάχτυλο σε οδηγό.
Οι Μπαρέ είναι συγχορδίες, ανήκουν στη κλάση των πιο όμορφων και ποικιλόμορφων συγχορδιών τόσο ακουστικά, όσο και πρωτοποριακά, μιας και συνδυάζουν την δύναμη των power chords(riffs), η μικρών και την πολύχρωμη γοητεία των μεγάλων ανοιχτών μινόρε και ματζόρε ακόρντων, είναι πιο απαιτητικές συγχορδίες.

Ντο-Μι-Σολ( C-E-G) = Συγχορδία Ντο – C
Ρε – Φα – Λα(D-F-A) = Συγχορδία Ρε – D
Μι – Σολ – Σι(E-G-B) = Συγχορδία Μι – E
Φα – Λα – Ντο(F-A-C) = Συγχορδία Φα – F
Σολ – Σι – Ρε(G-B-D) = Συγχορδία Σολ – G
Λα – Ντο – Μι(A-C-E) = Συγχορδία Λα – A
Σι – Ρε – Φα(B-D-F) = Συγχορδία Σι – Β

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Στις Μπαρέ Συγχορδίες ο δείκτης πατάει στις έξι χορδές και τα υπόλοιπα δάχτυλα σχηματίζουν τη συγχορδία.

γ) Αυξημένες-Ελαττωμένες-ΔεσπόζουσεςΚαθαρές, Μείζονες-Ελάσσονες & Λύση Συγχορδιών.

Συγχορδίες της αυξημένης 6ης, η 7ης, ονομάζονται και όχι εθιμοτυπικά, όλες εκείνες οι συγχορδίες που είθισται να να είναι δεσποτικές(η δεσπόζουσες στην επίσημη γλώσσα της μουσικής), όπως για παράδειγμα:
Η Δεσπόζουσα με 7η ( C-E-Gb) = Συγχορδία Ντο – C Δεσπόζουσα με 7η.
Σε κάποιες περιπτώσεις είναι ελαττωμένης 5ης, σε άλλες αυξημένης, με αποτέλεσμα να δημιουργούν ταυτοφωνίες με την αρμονική γραμμή του μπάσου και την τρίτη τους (αν είναι αυξημένες, ελαττωμένες, αλλά και δεσποτικές, μέσω του προσαγωγέα), σε διάστημα αυξημένης έκτης και δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα παρακάτω.
Αυξημένη( C-E-G#) = Συγχορδία Ντο – C Αυξημένη (βάση, μεγάλη η μείζονα 3η, αυξημένη 5η)
Ελαττωμένη( C-Eb-Gb) = Συγχορδία Ντο – C Ελαττωμένη (βάση, μικρή η ελάσσονα 3η, ελαττωμένη 5η)
Οι ματζόρε και οι μινόρε μπορεί να αποτελούν τις βασικές μεγάλες συγχορδίες, ωστόσο υπάρχουν δύο είδη “χρωματισμών” που αποδίδονται σε συγχορδίες όπως οι αυξημένες και ελαττωμένες.


Μια αυξημένη συγχορδία μπορούμε να την σκεφτούμε σαν ματζόρε με αυξημένη πέμπτη, ανεβασμένη κατά ένα ημιτόνιο. Μια αυξημένη C αποτελείται από την βάση της, την C δηλαδή, την μεγάλη τρίτη Ε και την αυξημένη πέμπτη G#.
Μια αυξημένη συγχορδία συλλαβίζεται D,F#,A#.
Αν δεν έχουν γίνει κατανοητά τα διαστήματα, που αναλύονται με τις μικρές συγχορδίες, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να κατανοήσουμε αυτού του τύπου τις συγχορδίες στην μεγάλη τους έκφραση.
Η ελαττωμένη συγχορδία με 7η, δεν είθισται να χρησιμοποιείται στην ηλεκτρική μουσική τουλάχιστον στις προηγούμενες πολλές δεκαετίες πίσω και η οποία έχει την ιδιαιτερότητα να επαναλαμβάνεται κάθε τρία τάστα.

Ντο ( C-E-G) = Συγχορδία Ντο – C
Αυξημένη( C-E-G#) = Συγχορδία Ντο – C Αυξημένη (βάση, μεγάλη η μείζονα 3η, αυξημένη 5η)
Ελαττωμένη( C-Eb-Gb) = Συγχορδία Ντο – C Ελαττωμένη (βάση, μικρή η ελάσσονα 3η, ελαττωμένη 5η)
Ελαττωμένη με 7η ( C-Eb-Gb-Α/Βbb) = Συγχορδία Ντο – C Ελαττωμένη με 7η
Δεσπόζουσα με 7η ( C-E-Gb) = Συγχορδία Ντο – C Δεσπόζουσα με 7η
Αυξημένη 9η ( C-E-G-Bb-D#) = Συγχορδία Ντο – C Μικρή η ελάσσονα 7η, Αυξημένη 9η
Ελαττωμένη 9η ( C-Eb-Gb-Bb) = Συγχορδία Ντο – C Ελαττωμένη μικρή η η ελάσσονα 7η, Ελαττωμένη 9η

Αυξημένες-Ελαττωμένες-ΔεσπόζουσεςΚαθαρές, Μείζονες-Ελάσσονες & Λύση Συγχορδιών.
Βαθμίδα Ονομασία Στην Αρμονική Μείζονα Κλίμακα Majore (C μείζ.) Στην Αρμονική Ελάσσονα Κλίμακα Minore (A ελάσ.)
Τονική μείζονα C-E-G ελάσσονα A-C-E
Επιτονική ελάσσονα D-F-A ελαττωμένη B-D-F
Τρίτη ή Μέση ελάσσονα E-G-B αυξημένη C-E-G#
Υποδεσπόζουσα μείζονα F-A-C ελάσσονα D-F-A
Δεσπόζουσα μείζονα G-B-D μείζονα E-G#-B
Επιδεσπόζουσα ελάσσονα A-C-B  μείζονα F-A-C
Προσαγωγέας ελαττωμένη B-D-F  ελαττωμένη G#-B-D
δ) Οι σύνθετες συγχορδίες

Οι σύνθετες συγχορδίες σχηματίζονται από δυο ξεχωριστά μέρη, μια δομή ψηλά και μια χαμηλά (στο πεντάγραμμο). Η επάνω δομή είναι συνήθως μια τρίφωνη και η κάτω μια μπάσα νότα που μπορεί να είναι είναι μέρος της συγχορδίας η και όχι.
Αν έχετε δει συγχορδία γραμμένη “Α/Β” η “D/F#”, θα καταλάβετε επακριβώς για πιο πράγμα μιλάμε.”Α/Β” απλά σημαίνει ότι, μια Α τρίφωνη συγχορδία, παίζεται πάνω από μια νότα Β στα μπάσα.
“D/F#” είναι μια τρίφωνη πάνω από ένα “F#” στα μπάσα (τρίτη συγχορδία), αντί του κανονικού D.
Οι σύνθετες συγχορδίες έχουν δύο κύριες και βασικές χρήσεις.
Πρώτα, ηχούν λίγο διαφορετικά από τη βασική συγχορδία, διατηρώντας όμως το ύφος της βασικής συγχορδίας και να σημειώσουμε εδώ πέρα ότι δεν πειράζουν το αυτί. Παράλληλα με τα παραπάνω δίνουν τη δυνατότητα σε ένα συνθέτη να φτιάξει μαι ολοκληρωμένη αρμονική πρόοδο που οικοδομείται αντικειμενικά πρώτα και πριν απ΄ όλα από το μπάσο.
Οι σύνθετες συγχορδίες είναι σημείο αναφοράς στο Punk, στην Jazz και στο Avant garde. Το ύφος που δημιουργείται είναι ένα πολύ δραματικό και εξόχως υποτονικό, εφόσον το μπάσο καθορίζει το μοτίβο της αρμονίας στο οποίο επικάθεται η ρυθμική κιθάρα που κρατάει την αρμονία. Με τις σύνθετες συγχορδίες το μπάσο με την κιθάρα που κρατάει την αρμονία, προσομοιάζονται και καθίστανται στα αυτιά μας ένα σχεδόν ενιαίο όργανο.

Διάστημα-Βαθμίδα στις συγχορδίες-

Διάστημα

Ημιτόνια

Διφωνία(μικρή συγχορδία η riff)
-1
B-C
 
0
C-C
μικρή
1
C – D♭
μεγάλη
2
C – D
μικρή
3
C – E♭
μεγάλη
4
C – E
ελαττωμένη
4
C – F♭η E
καθαρή
5
C – F
αυξημένη
6
C – F#
ελαττωμένη 6 C – G♭
καθαρή 7 C – G
αυξημένη 8 C – G#
μικρή 8 C-A♭
μεγάλη 9 C-A
μικρή 10 C-B ♭
μεγάλη 11 C-B
8η(οχτάβα) καθαρή 12 C-C

Βασικές Θεωρητικές Γνώσεις

1) Α)Πόσες Οκτάβες έχουν η Κλασική, η Ακουστική & Ηλεκτρική κιθάρα και γιατί πρόκειται για 3 διαφορετικά όργανα (Παραπάνω Σημερινή Αναφορά).
Β)Τονικές κλίμακες).
Γ)Πόσες Οκτάβες έχουν η Κλασική, η Ακουστική & Ηλεκτρική κιθάρα και γιατί πρόκειται για 3 διαφορετικά όργανα (Παραπάνω Σημερινή Αναφορά). Β)Τονικές κλίμακες.
Δ) Διαστήματα.

Ενότητα Αρμονία
2) Συγχορδίες (α) διφωνικές(μικρες συγχορδίες riffs, power chord’s family), τριφωνικές, τετραφωνικές, πενταφωνικές – Είδη, Κλίμακες και Βαθμίδες Συγχορδιών (β) 2ας, 3ης, 4ης, 5ης, 6ης, 7ης, 8ης(Οχτάβας), 9ης, 13ης κοκ
3) Δημιουργία και κατασκευή Συγχορδιών – Κατανόηση Βαθμίδων Συγχορδιών
4) α)Διαβατικές Συγχορδίες β)Μπαρέ Συγχορδίες γ)Λύση Συγχορδιών δ)Αυξημένες-Ελαττωμένες-Καθαρές, Σύνθετες Σύγχορδίες ε) Μείζονες η Δεσπόζουσες & Ελάσονες, στ) Διακοπτόμενες Συγχορδίες.

Ενότητα Μελωδία – Δρόμοι
5) Δρόμοι – Μακάμια – Κλίμακες, ( ματζόρε, μινόρε, ουσάκ, νιαβέντ, χιτζάζ, σαμπάχ). Διαστήματα και Κλίμακες Ανιούσα – Κατιούσα
7)Δακτυλισμοί(η Licks), Σόλο, Τεχνικές Ηλεκτρικής Κιθάρας.
8) Ευθύγραμη και κυκλική μελωδία, Νέοι Δρόμοι, Νέα κουρδίσματα, Νέες τεχνικές.
Ενότητα Ρυθμός & Τέμπο
9) Ρυθμοί – Μέτρα

Ενότητα Ομοιότητες και Διαφορές
10) Διαφορά Αρμονίας – Μελωδίας. Είναι η Αρμονία αποκλειστικά Ρυθμός και ο Ρυθμός Αρμονία;

Άλλες Τεχνικές και Μουσική Τεχνολογία
11)Τι είναι τα κλειδιά.
12) Τι είναι Ταμπλατούρα και γιατί οι κιθαρίστες διαβάζουν από εκεί και όχι από το κλασικό Πεντάγραμμο.Πρακτικά.
13) Πιασίματα του μπράτσου της κιθάρας και τεχνικές με πένα η με δάχτυλα & Βασικό Κούρδισμα.
14) Ανάπτυξη μιας μελωδίας σε μια χορδή και πως συνδέονται οι τεχνικές της πένας με το ρυθμό και το μέτρημα.
15) Τεχνικές Ηλεκτρικής Κιθάρας και τεχνικές στον Ανεξάρτητο Ηλεκτρικό Ήχο.
16)Ενορχήστρωση και Παραγωγή.
17)Πετάλια, Εφέ, Παραμορφωτές στο εναλλακτικό ροκ.

English for life, business and travelling
Ιδανικό / απευθύνεται σε επαγγελματίες και σπουδαστές οι οποίοι θέλουν να βελτιωθούν και να επικοινωνούν αποτελεσματικά σε επιχειρηματικό περιβάλλον αλλά και έξω από αυτό όπως στα ταξίδια αναψυχής ή κοινωνικές συζητήσεις.
Διάρκεια: 70 ώρες
Οκτώβριος – Μάιος
Πρόγραμμα: Δευτέρα 20:00 – 21:00 και Πέμπτη 20:00 – 21:00
Τμήμα: 6-8 ατόμων
Μέσο: online
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι στο επίπεδοΒ1.Περισσότερα εδώ….

English for life, business and travelling
Ιδανικό / απευθύνεται σε επαγγελματίες και σπουδαστές οι οποίοι θέλουν να βελτιωθούν και να επικοινωνούν αποτελεσματικά σε επιχειρηματικό περιβάλλον αλλά και έξω από αυτό όπως στα ταξίδια αναψυχής ή κοινωνικές συζητήσεις.
Διάρκεια: 70 ώρες
Οκτώβριος – Μάιος
Πρόγραμμα: Δευτέρα 20:00 – 21:00 και Πέμπτη 20:00 – 21:00
Τμήμα: 6-8 ατόμων
Μέσο: online
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι στο επίπεδοΒ1.Περισσότερα εδώ….

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 1: Ορισμένα αναρτώμενα πολυμέσα από το διαδίκτυο στους ιστότοπους μας, όπως εικόνες & κυρίως video που αναρτούμε (με τη σχετική σημείωση της πηγής η οποία αναγράφεται πάνω και μέσα στην ίδια την προβολή τους), αναδημοσιεύονται θεωρώντας ότι είναι δημόσιας προβολής χρήσης και αναδημοσίευσης. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, καλλιτεχνών, μουσικών, τραγουδοποιών, συγκροτημάτων, δισκογραφικών εταιρειών, κινηματογραφιστών, φωτογράφων, η ιδιοκτητών καναλιών στα διαδικτυακά πολυμέσα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολoγίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα άρθρων συνεργατών και αυτό δε μας δεσμεύει ως επιχείρηση. Για άρθρα και διαφημιστικό υλικό που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς το πρώτο απηχεί την προώθηση και προβολή των διαφημιζόμενων και το δεύτερο αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο και τις ιστοσελίδες μας.  


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 2:Το portal istosch data &technologies lab χρησιμοποιεί μόνο πρωτογενή άρθρα των συντακτών και συνεργατών του. Κάνει αναδημοσιεύσεις μόνο από αυτούς και με την δική τους συναίνεση από τα δικά τους ηλεκτρονικά έντυπα και δίνει επίσης σε αυτούς το δικαίωμα της αναδημοσίευσης. Οποιοσδήποτε άλλος θέλει να αναδημοσιεύσει οτιδήποτε πρέπει να έχει την έγγραφη άδεια του portal, istosch data &technologies lab που εκπροσωπείται δια του αρχισυντάκτη του. Διαβάστε τους όρους παροχής και χρήσης του δικαιώματος η μη αναδημοσίευσης των κειμένων.

Το ημερολόγιο φορτώνει...
Powered by Booking Calendar















To show CAPTCHA, please deactivate cache plugin or exclude this page from caching or disable CAPTCHA at WP Booking Calendar - Settings General page in Form Options section.

Ενισχύστε το portal “istosch data &technologies lab
Μπορεί η καραντίνα να "τελείωσε", ωστόσο ο COVID-19 συνεχίζει να είναι γύρω μας με αποτέλεσμα όλα είναι σε φάση επανεκκίνησης χωρίς όμως αυτή να δείχνει σημάδια ζωηρότητας. Ωστόσο το portal μας συνεχίζει να εργάζεται αδιάκοπα βάζοντας ζητήματα πολιτισμού, τέχνης, κοινωνικών επιστημών, αλλά και θετικών, καθώς και τεχνολογίας που αυτές τις μέρες μας βοηθούν να κρατηθούμε σπίτι με προτάσεις που βοηθούν τον ελεύθερο μας χρόνο και να παραμείνουμε ασφαλείς, εντός και εκτός των τοιχών.
Με πολύ κόπο και μεγάλη διάθεση προσφοράς, αλλά και με αίσθημα ευθύνσης και σε αυτή τη φάση, σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, κάθε μικρή ενίσχυση για την παραπέρα συνέχεια του portal είναι πολύ σημαντική.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη βοήθεια σας και σας ευχόμαστε καλή υγεία αυτές τις δύσκολες στιγμές…

 

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

RCT TEAM

Η ομάδα Radio Collectiva Team είναι μια εικονική ομάδα δραστηριοτήτων που ίδρυσε ο ραδιοφωνικός παραγωγός Γιάννης Κοτσώνης στα Χανιά, με αφορμή την εκπομπή του "Κολλεκτίβα της Σελήνης" το 1995 και η οποία σύντομα μετονομάστηκε σε "Ηλεκτρικές Κολλεκτίβες". Το 2008 ξεκίνησε το Blogging και σήμερα εκτός από αυτό συμμετέχει στο portal istosh data &technologies lab και στο the-blue.gr

Translate »
istosch eFanzine

istosch eFanzine