O τρομπετίστας του όμορφου λόφου με τα Μύρτιλλα

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

διαδικτυακά μαθήματα Αγγλικών

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

O τρομπετίστας του όμορφου λόφου με τα Μύρτιλλα

Ο άνθρωπος που αποθέωσε τις μεγάλες ορχήστρες, που πήρε απ΄ το χεράκι την μέχρι την εποχή του “άσημη” και δυσνόητη μουσική της Νέας Ορλεάνης, ο “βασιλιά του swing(μια χορευτική εκδοχή της Jazz της τελευταίας) ο μεγάλος Λούις Άρμστρονγκ (Louis Armstrong αγγλιστί ), γεννήθηκε σαν σήμερα στις 4 του Αυγούστου 1901 κι έφυγε απ΄ τη ζωή στις 6 του Ιούλη του 1971.Ο μεγάλος τρομπετίστας γνωστός και με τα προσωνυμία α) Satchmo & β) Pops δεν ήταν απλά μια χαρισματική προσωπικότητα και ένας πρωτοπόρος καινοτόμος, ήταν αυτός που παρέδωσε στο λευκό κοινό των ΗΠΑ και του πλανήτη τη σπουδαιότερη μουσική που έβγαλε μέχρι σήμερα η ανθρωπότητα την Jazz. Ο αγαπημένος, αν όχι λατρεμένος των Ramones που τον διασκεύασαν επιτυχώς με όρους punk-rock μελωδιών τον υπέροχο κόσμο του, ήταν ερμηνευτής του λόφου του παραδείσου με τα μύρτιλλα και ο τρομπετίστας του ήλιου που οι παλιές του αχτίδες συνέχιζαν να λούζουν τα κεφάλια όλων όσοι αγαπούσαν και χόρευαν ακατάσχετα από swing μέχρι ευρωπαϊκό ταγκό με την συνοδό τους. Αν και για τους μεγάλους του Bebop υπήρξε ένας υπερφίαλος διασκεδαστής, αναμφιβόλως τους επηρέασε και με βάση την επιστήμη της διαλεκτικής, αν δεν υπήρχε αυτός, κανένας από τους μεγάλους αρνητές του, ταυτόχρονα όμως και συνεχιστές του δεν θα υπήρχε σήμερα. Πέραν του ότι υπήρξε ένας από τους δημοφιλέστερους τζαζ μουσικούς του 20ού αιώνα, υπήρξε και ο αναμορφωτής της μουσικής των Αμερικανικών Καμπαρέ.

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Μέχρι τον Άρμστρονγκ την πρωτοκαθεδρία των οργάνων της Τζαζ, την είχε το κλαρινέτο, κρατώντας την μελωδική γραμμή , ενώ η τρομπέτα και του τρομπόνι είχαν περιοριστεί στην αρμονία. Από τον Άρμστρονγκ και έπειτα τα πράγματα πήραν άλλη τροπή και με ένα τρόπο μοναδικό εισήγαγε την τρομπέτα στο παίξιμο αυτής της υπέροχης μουσικής. Παρότι πίστευε ότι το κοινό είναι ο βασικός κριτής της εξέλιξης της κάθε μουσικής, ανέτρεψε τη λογική που στηρίζονταν στα ατομικά χαρίσματα του κάθε μουσικού σολίστα που όχι απλά υποτάσσονταν στις απαιτήσεις του εν λόγω, του κοινού δηλαδή, αλλά επέβαλε κάτι που γέννησε την επόμενη φάση τον μερικό(λιλιπούτειο) χορευτικό αυτοσχεδιασμό, δίνοντας περισσότερο αφροαμερικανικά χαρακτηριστικά στον ήχο του. Με τον Σάτσμο άλλαξε εκ βάθους η αντίληψη της ιντελιγκέντσιας για την Τζαζ, που μέχρι αυτόν και μέχρι τη δεκαετία του 1920 την αποστρέφονταν, εφόσον διάμεσο αυτού εδραιώθηκε η ίδια ως ένα ασύλληπτο, πρωτόφαντο και αειθαλές μουσικό ιδίωμα στο χώρο και σαφέστατα στο χρόνο. Με τη συμβολή του Λούις αποδείχτηκε το συγκριτικό πλεονέκτημα και εκ βάθρων υπεροχή της μέσα από την δεξιοτεχνία των σόλο, αποτελώντας τον πρόγονο και τη Λυδία λίθο του αυτοσχεδιασμού. Ο μεγάλος Λούις Άρμστρονγκ δεν ανέδειξε μόνο την αξία του σολίστα και δεξιοτέχνη στον μελλοντικά ελεύθερο αυτοσχεδιασμό, αλλά εισήγαγε και το scat, δηλαδή τον φωνητικό αυτοσχεδιασμό, όπου η ανθρώπινη φωνή, ως το σπουδαιότερο μουσικό όργανο από άποψη παραγωγής αναρίθμητων οχτάβων, μιμούταν τις αποχρώσεις των πνευστών.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ορισμένα αναρτώμενα πολυμέσα από το διαδίκτυο στους ιστότοπους μας, όπως εικόνες & κυρίως video που αναρτούμε (με τη σχετική σημείωση της πηγής η οποία αναγράφεται πάνω και μέσα στην ίδια την προβολή τους), αναδημοσιεύονται θεωρώντας ότι είναι δημόσιας προβολής χρήσης και αναδημοσίευσης. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, καλλιτεχνών, μουσικών, τραγουδοποιών, συγκροτημάτων, δισκογραφικών εταιρειών, κινηματογραφιστών, φωτογράφων, η ιδιοκτητών καναλιών στα διαδικτυακά πολυμέσα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολoγίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα άρθρων συνεργατών και αυτό δε μας δεσμεύει ως επιχείρηση. Για άρθρα και διαφημιστικό υλικό που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς το πρώτο απηχεί την προώθηση και προβολή των διαφημιζόμενων και το δεύτερο αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο και τις ιστοσελίδες μας.


Το portal istosch data &technologies lab χρησιμοποιεί μόνο πρωτογενή άρθρα των συντακτών και συνεργατών του. Κάνει αναδημοσιεύσεις μόνο από αυτούς και με την δική τους συναίνεση από τα δικά τους ηλεκτρονικά έντυπα και δίνει επίσης σε αυτούς το δικαίωμα της αναδημοσίευσης. Οποιοσδήποτε άλλος θέλει να αναδημοσιεύσει οτιδήποτε πρέπει να έχει την έγγραφη άδεια του portal, istosch data &technologies lab που εκπροσωπείται δια του αρχισυντάκτη του. Διαβάστε τους όρους παροχής και χρήσης του δικαιώματος η μη αναδημοσίευσης των κειμένων.

Ενισχύστε το portal “istosch data &technologies lab
Μπορεί η καραντίνα να "τελείωσε", ωστόσο ο COVID-19 συνεχίζει να είναι γύρω μας με αποτέλεσμα όλα είναι σε φάση επανεκκίνησης χωρίς όμως αυτή να δείχνει σημάδια ζωηρότητας. Ωστόσο το portal μας συνεχίζει να εργάζεται αδιάκοπα βάζοντας ζητήματα πολιτισμού, τέχνης, κοινωνικών επιστημών, αλλά και θετικών, καθώς και τεχνολογίας που αυτές τις μέρες μας βοηθούν να κρατηθούμε σπίτι με προτάσεις που βοηθούν τον ελεύθερο μας χρόνο και να παραμείνουμε ασφαλείς, εντός και εκτός των τοιχών.
Με πολύ κόπο και μεγάλη διάθεση προσφοράς, αλλά και με αίσθημα ευθύνσης και σε αυτή τη φάση, σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, κάθε μικρή ενίσχυση για την παραπέρα συνέχεια του portal είναι πολύ σημαντική.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη βοήθεια σας και σας ευχόμαστε καλή υγεία αυτές τις δύσκολες στιγμές…

 

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

RCT TEAM

Η ομάδα Radio Collectiva Team είναι μια εικονική ομάδα δραστηριοτήτων που ίδρυσε ο ραδιοφωνικός παραγωγός Γιάννης Κοτσώνης στα Χανιά, με αφορμή την εκπομπή του "Κολλεκτίβα της Σελήνης" το 1995 και η οποία σύντομα μετονομάστηκε σε "Ηλεκτρικές Κολλεκτίβες". Το 2008 ξεκίνησε το Blogging και σήμερα εκτός από αυτό συμμετέχει στο portal istosh data &technologies lab και στο the-blue.gr

Μέγεθος γραμματοσειράς