Το επαναληπτικό μουσικό κλείστρο των Fugazi

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Ο debut δίσκος των Fugazi κυκλοφόρησε στις 19 του Απρίλη του 1990 και εμπεριείχε 11 τραγούδια που όσες φορές και να τα ακούσει κανείς, όλο και νεότερα πράγματα μπορεί να αποκομίσει και αποκαλύψει. Κάθε νέο άκουσμα κάθε επόμενη φορά, αναδείχνει τη λογική ενός αριστουργήματος που επηρέασε και συνεχίζει να επηρεάζει ακόμα πολλά διαφορετικά είδη του όλου ηλεκτρικού ήχου. Ο κάθε νέος, αλλά και παλαιότερος ακροατής, είναι σίγουρο ότι θα ανακαλύψει τον ορισμό του αριστουργήματος και θα δει μέσα σε αυτό το μουσικό κουτί (που μέσα του περικλείει την ιστορία και τη φιλοσοφία ολόκληρου του post Hardcore και όλες τις πλευρές του, ως ρυθμός, ηχόχρωμα και λογική στην παραγωγή, που είναι και ο τρίτος δρόμος* του σκληροπυρηνικού πανκ), την ανατομία της πρωτοπορίας, που κατά συρροή και κατ΄εξακολούθηση θα μας προσφέρουν από τότε και μετά οι σπουδαίοι αυτοί τύποι, που αποτελούν αντικείμενο λατρείας ακόμα και σήμερα σε μια σειρά από σχήματα παντού σε ολόκληρο τον πλανήτη. Θα μπορούσε να πει κανείς, ότι είναι συνέχεια των Minor Threat, ωστόσο είναι κάτι άλλο, μιας και οι τελευταίοι αποτελούσαν μια απ΄τις μεγαλύτερες μπάντες του πρώτου δρόμου* του είδους, η της λεγόμενης hardcore old school σκηνής.

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Η θεματολογία του πρώτου δίσκου των Fugazi που έκανε πάνω από 9 μήνες να ηχογραφηθεί, πραγματεύεται και αναλύει μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων, όπως της αποκλίνουσας συμπεριφοράς που δημιουργούν οι σχέσεις παραγωγής του στέρεου για την εποχή Καπιταλιστικού συστήματος. Η απέραντη απληστία, η ανεξέλεγκτη βία, ο έλεγχος της σεξουαλικότητας από τους μηχανισμούς ελέγχου της κοινωνικής συνείδησης και η διοχέτευση της σεξουαλικότητας σε άλλα σκοτεινά και επικίνδυνα μονοπάτια. Από μια φυσιολογική πράξη χαράς και ζευγαρώματος, σε ένα μηχανισμό προσωπικής επιβεβαίωσης και βίαιης υποταγής, με αποτέλεσμα αυτή να μεταλλάσσεται στον απεχθή σεξισμό. Ο περιορισμός της ιδιωτικότητας, η χρήση και κατάχρηση ναρκωτικών ως βραχίωνας του κράτους, των μυστικών υπηρεσιών και του παρακράτους, καθώς και θάνατος. Ο μεγάλος Ian MacKaye σε συνέντευξη του στο Guitar World είχε τονίσει, ότι ο τίτλος του άλμπουμ “πιστώνεται σε μια σειρά από πραγματικά ζητήματα και αναδείχνει πολλά επίπεδα τους. Είναι στην πραγματικότητα το πώς τα πράγματα στη ζωή επαναλαμβάνονται κατ΄επανάληψη, κατά συρροή και κατ΄εξ’ ακολούθηση ειδικά όταν αυτά είναι θλιβερά. Αλλά ο τίτλος είναι επίσης ένα μάλλον και μια σκοτεινή απάντηση σε αυτή την χαρούμενη και αφελή πρόταση των  The Beatles στο ‘ Revolver . Ένας δίσκος περιστρέφεται και επαναλαμβάνεται επίσης . Ένα περίστροφο είναι επίσης όπλο, και το ίδιο είναι και ο επαναλήπτης του. Το κομμάτι του τίτλου είναι για τα παιδιά που πυροβολούν επανειλημμένα το ένα το άλλο και αναφέρει τη βία που σχετίζεται με την κοκαΐνη στην Ουάσιγκτον, DC στη δεκαετία του 1980. “

Το Repeater των Fugazi για μας είναι μέσα στους 50 αγαπημένους μας δίσκους, μαζί με άλλους δυο του ίδιου σχήματος μέσα στους 100, πρόκειται για ένα επαναληπτικό μουσικό κλείστρο του ηλεκτρικού ήχου που με κάθε τρόπο και σε κάθε περίπτωση μας δίνει την αίσθηση ενός πρωτοποριακού δίσκου. Ενός δίσκου που όσες φορές και αν τον περάσεις από κόσκινο, άλλες τόσες θα ανακαλύψεις τον τόσο πλήρη και βαρύ ήχο διακατέχεται και αυτό είναι αποτέλεσμα μια σχεδόν τέλειας παραγωγής του που θυμίζει αυτές του Steve Albini, χωρίς όμως αυτός να έχει βάλει το “μαγικό” του χέρι πουθενά. Σου παρέχει μια ακουστική τέρψη κατά συρροή, κατ΄εξακολούθηση και κατ΄επανάληψη ηλεκτρικών χτυπημάτων, τόσο στην πολιτική, όσο και στην οικονομική εξουσία. Είναι μια εκρηκτική εκπομπή δυναμικής, που λίγα έργα σε όλο το rock n roll το έχουν καταφέρει κι αφήσει να τοκίζονται στον χώρο και στο χρόνο ως ολόφρεσκα και μπροστά απ΄την εποχή τους, γιατί πολύ απλά την μεταφέρουν ιστορικά στο μέλλον. Είναι ένα προσχέδιο μανιφέστο για αντεπίθεση των ηθικά, πολιτικά, πολιτιστικά, ταξικά και οικονομικά ηττημένων, μια γροθιά στο κατεστημένο και στην καθεστηκυία τάξη της Αμερικανικής Πρωτεύουσας, αλλά και στην απληστία. Ένας δίσκος που κλείνει την πόρτα στα μούτρα στους ελάχιστους και προσωρινούς μανάτζερ διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου και ανοίγει λεωφόρους στο μεστό και καθαρό ήχο κι ειλικρινή ρυθμό. Που δείχνει τους επιχειρηματίες και επαγγελματίες ανεπάγγελτους της ελίτ πλούτου, που κερδίζουν μονίμως με πολεμικές και ληστρικές ενέργειες, πάνω στις ζωές και στις συνειδήσεις των μαζών. Αυτών που στον ελάχιστον ελεύθερο χρόνο τους στήνουν τα μάτια και τα αυτιά τους στα δελτία τύπου του συστήματος που λέγονται ειδήσεις και ψυχαγωγία σε ΜΜΕ, ηλεκτρονικά και έντυπα, δίχως ποτέ να μαθαίνουν την αλήθεια, το ρόλο τους και τα δικαιώματα τους.

ΠεριοδικόΚατηγορία κατάταξηςΈτοςθέση
SpinThe 300 Best Albums of the Past 30 Years201570
SpinTop 90 Albums of the 90s199936
Alternative PressThe 90 Greatest Albums of the 90’s199823
Kerrang!The 100 Greatest Rock Albums200657
PitchforkTop 100 Albums of the 90s199952
LostAtSea90 Albums of the 90s200051
PitchforkTop 200 Tracks of the 90s201058
Η Αξιολόγηση του Repeater από κορυφαία μουσικά περιοδικά
ΥΓ* The routes of Hardcore (Οι δρόμοι του Hardcore)*
To Hardcore punk, είναι ένας από τους βασικούς προδρόμους του Alternative Rock η και Indie Rock, που θα μπορούσε να αποτελέσει και από μόνο του ξεχωριστό είδος, αλλά ανήκει στην βιομηχανία της ανεξάρτητης δισκογραφίας και ηχητικά είναι και ειδικό κομμάτι του AltRock έχοντας επηρεάσει το τελευταίο.
1st Route of Hardcore punk (1978-1984) & (1984-now)
PunkCore, FunkCore, MeloCore, West Coast, NY-X-Hardcore, MathCore, Punk Subculture, Straight-X-Edge, ClasicCore, HuskerDu-Style, No WaveCore, NoiseCore.

2nd Route of Hardcore punk
Horror punk, DenimCore, SkateCore, CrustCore, SpeedCore, Crossover, ThrashCore, Deathcore, GrindCore, Heavy hardCore, Melodic metalcore, Metalcore, Pornogrind, RapCore, Screamo, Powerviolence, Progressive metalcore, JardCore .

3rd Route of Hardcore punk (or Post Hardcore)
Bent edge, DC-Core, Frozen LoungeCore, SocalCore, Adult contemporary Hardcore, EmoCore, Lo-fiCore, Slowcore, Art Phag Hardcore, Avant GardCore.

4th Route of Hardcore punk
JazzCore, ExperiamentalCore, SkaCore, IndustrialCore, FolkCore DubCore.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ορισμένα αναρτώμενα πολυμέσα από το διαδίκτυo στους ιστότοπους μας, όπως εικόνες & κυρίως video που αναρτούμε (με τη σχετική σημείωση της πηγής η οποία αναγράφεται πάνω και μέσα στην ίδια την προβολή τους), αναδημοσιεύονται θεωρώντας ότι είναι δημόσιας προβολής χρήσης και αναδημοσίευσης.Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, καλλιτεχνών, μουσικών, τραγουδοποιών, συγκροτημάτων, δισκογραφικών εταιρειών, κινηματογραφιστών, φωτογράφων, η ιδιοκτητών καναλιών στα διαδικτυακά πολυμέσα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολoγίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα άρθρων συνεργατών και αυτό δε μας δεσμεύει ως επιχείρηση.Για άρθρα και διαφημιστικό υλικό που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς το πρώτο απηχεί την προώθηση και προβολή των διαφημιζόμενων και το δεύτερο αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο και τις ιστοσελίδες μας.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 2: Το portal istosch data &technologies lab χρησιμοποιεί μόνο πρωτογενή άρθρα των συντακτών και συνεργατών του. Κάνει αναδημοσιεύσεις μόνο από αυτούς και με την δική τους συναίνεση από τα δικά τους ηλεκτρονικά έντυπα και δίνει επίσης σε αυτούς το δικαίωμα της αναδημοσίευσης. Οποιοσδήποτε άλλος θέλει να αναδημοσιεύσει οτιδήποτε πρέπει να έχει την έγγραφη άδεια του portal, istosch data &technologies lab που εκπροσωπείται δια του αρχισυντάκτη του. Διαβάστε τους όρους παροχής και χρήσης του δικαιώματος η μη αναδημοσίευσης των κειμένων.

Ενισχύστε το portal “istosch data &technologies lab
Μπορεί η καραντίνα να "τελείωσε", ωστόσο ο COVID-19 συνεχίζει να είναι γύρω μας με αποτέλεσμα όλα είναι σε φάση επανεκκίνησης χωρίς όμως αυτή να δείχνει σημάδια ζωηρότητας. Ωστόσο το portal μας συνεχίζει να εργάζεται αδιάκοπα βάζοντας ζητήματα πολιτισμού, τέχνης, κοινωνικών επιστημών, αλλά και θετικών, καθώς και τεχνολογίας που αυτές τις μέρες μας βοηθούν να κρατηθούμε σπίτι με προτάσεις που βοηθούν τον ελεύθερο μας χρόνο και να παραμείνουμε ασφαλείς, εντός και εκτός των τοιχών.
Με πολύ κόπο και μεγάλη διάθεση προσφοράς, αλλά και με αίσθημα ευθύνσης και σε αυτή τη φάση, σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, κάθε μικρή ενίσχυση για την παραπέρα συνέχεια του portal είναι πολύ σημαντική.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη βοήθεια σας και σας ευχόμαστε καλή υγεία αυτές τις δύσκολες στιγμές…

 

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

istosch

Το portal istosch data &technologies lab, είναι μέρος του istosch data &web center που ιδρύθηκε το 2004 ως ιδέα και με το πέρας της έναρξης του νομικά ξεκίνησε τη νόμιμη δραστηριότητα του στις 31.3.2006 ως ανεξάρτητο κέντρο παροχής υπηρεσιών προετοιμασίας εισαγωγής δεδομένων, σχεδιασμού και ανάπτυξης ιστοσελίδων και portal, φιλοξενίας όλων των παραπάνω, πωλήσεων και τεχνικής υποστήριξης υπολογιστικών συστημάτων και σχεδιασμού λογότυπων. Από το 2016 ενόψει των δέκα χρόνων λειτουργίας του, αποφάσισε να αναπτύξει και το τμήμα δικτυακής προβολής πολιτιστικών, καλλιτεχνικών, επιστημονικών και άλλων δραστηριοτήτων που θα δώσουν προέκταση και θα γεφυρώσουν το εκδοτικό κομμάτι με το καλλιτεχνικό, αυτό των ανθρωπιστικών επιστημών και τα όλα μαζί με αυτό της τεχνολογίας.

Font Resize
istosch webPortal