Ο Δημιουργός της Μπέτι Μπλου, δε μένει πια εδώ

istosch the first Chania's multinational technologies lab   the 1st multinational Chania's web design & development center   simply& dedicated web Hosting    istoschSHOP, Τα πάντα από βιβλία & νέα τεχνολογία...

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

διαδικτυακά μαθήματα Αγγλικών

«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» της Αιμιλίας Πλατή

 

 

Ο Δημιουργός της Μπέτι Μπλου, δε μένει πια εδώ

Ο Ζαν-Ζακ Μπενέξ (Jean-Jacques Beineix γαλλιστί), υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους κινηματογραφιστές της μετά-Nouvelle Vague εποχής και ειδικά της σχολής του “Cinéma du look”.
Εξαιρετικός σκηνοθέτης μυστηρίου, ο συγγραφέας και σεναριογράφος ενός δραματικού κόσμου, με έντονα ξεφτισμένα χρώματα, και παράξενους τίτλους, που ενίοτε θυμίζουν παραπεταμένα “cult” όνειρα, αλλά ταυτόχρονα πολύ συναισθηματικά παραμύθια μυστηρίου και ένας πολύ ιδιαίτερος παραγωγός, που γεννήθηκε στις 8 του Οκτώβρη του 1946 στην πόλη του Φωτός και έφυγε την Πέμπτη 13 του Γενάρη του 2022, στην ίδια πόλη που αγάπησε.
Εμφανίστηκε και αυτοπαρουσιάστηκε στον τότε απαιτητικό (απ΄ όλες τις απόψεις γαλλικό κινηματογράφο και ιδιαίτερα απαιτητικό γαλλικό κινηματογραφικό κόσμο), κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 1980.
Ο εν λόγω μαζί με τους ομοεθνείς συναδέλφους του και σκηνοθέτες όπως ο Λυκ Μπεσσόν και ο Λεός Καράξ(δηλαδή την Αγία Τριάδα της Νέας Γαλλικής Κινηματογραφικής αντίληψης), όχι άδικα θεωρούνται και δημιουργοί της ανανεωτικής τάσης, με την επωνυμία “Σινεμά της εικόνας¨, η (Cinéma du look) γαλλιστί.
Παρότι ο Ζαν-Ζακ Μπενέξ προοριζόνταν για γιατρός, εξάλλου σπούδασε στην Ιατρική Σχολή των Παρισίων και την οποία εγκατέλειψε μετά τα γεγονότα του Μάη του 1968, όπου έκτοτε και ολοκληρωτικά, δόθηκε με πάθος, στην πραγματικά μεγάλη του λατρεία τον κινηματογράφο όπου ασχολήθηκε μέχρι το μεδούλι του σε – και γι’ αυτόν, στον οποίο τότε η Γαλλία μαζί με την Ιταλία ήταν οι πρωταγωνιστές της μεγάλης οθόνης, σε ολόκληρη την Δυρική Ευρώπη, εν΄ώ να σημειώσουμε εδώ πέρα, ότι τα πρώτα δειλά βήματα του, τα πραγματοποίησε το 1964 ως βοηθός σκηνοθέτη του Ζαν Μπεκέρ στη γαλλική τηλεοπτική σειρά “Les Saintes chéries.

Το 1977 ήταν η χρονιά που ο Ζαν-Ζακ Μπενέξ, πέραν του ότι σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία μικρού μήκους με τον τίτλο “Le Chien de M. Michel” [(Ο Σκύλος του κ. Μισέλ) Ελληνιστί], κατάφερε να κερδίσει και το πρώτο βραβείο στο διόλου ευκαταφρόνητο Φεστιβάλ της Τρουβίλ, το οποίο ήταν σημείο αναφοράς για νέους σκηνοθέτες.
Το 1980, παρουσίασε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία που σκηνοθέτησε με τον τίτλο “Ντίβα” και η οποία έλαβε τέσσερα βραβεία Σεζάρ, παρότι σε πρώτη φάση αντιμετωπίστηκε όχι με τα πλέον κολακευτικά σχόλια, ούτε τις καλύτερες επιδοκιμασίες, αλλά ούτε και με τις πιο ευνοϊκές και διθυραμβικές κριτικές, κύρια από την κριτική επιτροπή, καθώς και από τους κινηματογραφικούς κριτικούς και δημοσιολόγους της εποχής, που είχαν στοργγυλοκαθίσει στην ασφαλή-σταθερή καρέκλα των παλαιότερων σχολών και είχαν συνηθίσει να δρέπουν τις δάφνες κυρίως, της προηγούμενης ένδοξης εποχής του Γαλλικού Σινεμά.
Οι αφετηρίες και οι προσλαμβάνουσες του μεγάλου και πρωτοπόρου Ζαν-Ζακ Μπενέξ, εξαρχής και από τα πρώτα δειλά βήματα της καριέρας του, επαφίενται και εστιάζονται στις λεπτομερείς ιδιαιτερότητες των αποχρώσεων που θα παράγει το στήσιμο και η αντανάκλαση των φωτισμών πάνω στις υπέρ το δέον αποχρώσεις, οι φωτογραφίες και τα καρέ, που θα ήταν γεμάτα από αντιθέσεις, πλάι στα πολύχρωμα σκηνικά, που αναδείχναν το δικό του προσωπικό κι έντονο ύφος, που ήταν συνολικά ένα ειδικό χαρακτηριστικό, ολόκληρης της ανανεωτικής τάσης του γαλλικού κινηματογραφικού γίγνεσθαι, και που όχι άδικα φέρει το επίθετο “Σινεμά της εικόνας”.


Η δεύτερη ταινία του, είναι και μια από τις αγαπημένες μας ταινίες, από αυτές που έχουμε δει και ξαναδεί και δεν την χορταίνουμε, με ένα Ζεράρ Ντεπαρντιέ στα καλύτερα του, αλλά και μια Ναστάζια Κίνσκι, σε ένα ρόλο δύσκολο επίσης πολύ δυνατό, “Το φεγγάρι στον υπόνομο” η “La Lune dans le caniveau” στην γλώσσα προέλευσης και παραγωγής της.
Για πρώτη φορά παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ των Κανών του 1983 και προτάθηκε και πάλι για τρία βραβεία Σεζάρ το 1984, ενώ τέλος κέρδισε ένα βραβείο – στην κατηγορία των καλύτερων σκηνικών.
Από το 1984 κι έπειτα, ο Ζαν-Ζακ Μπενέξ, προχώρησε στη δημιουργία της δικής του εταιρείας κινηματογραφικής παραγωγής, την “Cargo Films” και εκεί ακριβώς εδραίωσε την κινηματογραφική του θέση, αξία και ταλέντο, καταφέρνοντας να διατηρήσει την καλλιτεχνική ανεξαρτησία του, μέχρι τέλους.
Ο Δημιουργός του τρόφιμου και ιδιόκτητου κυνός ενός κυρίου, της Ντίβας Μπέτι Μπλου, της Ροζελίν των λεόντων, πέταξε τις υποψίες ενός φονικού στον υπόνομο, δημιουργώντας ένα σύνολο ταινιών, που μοιάζει να βγήκε από κάποια θλιβερά μοτέλ που φωτίστηκαν και φώτισαν πλευρές που στο μέλλον οι κοινωνιολόγοι θα τον ευγνωμονούν για το θάρρος και την καλλιτεχνική του τοποθέτηση, που μιλάει για τις λεπτές ισορροπίες σε μεταλλικά νήματα και με γυμνές πατούσες, για την ενοχή μέσα από την αθωότητα ,και την τελευταία ως παράγωγο των πιο σκοτεινών ενστίκτων που χρωματίζονται με τις έντονες κινηματογραφικές πινελιές του.

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL


Φιλμογραφία

1977 – Le Chien de Monsieur Michel(Ο Σκύλος του κ. Μισέλ) – ταινία μικρού μήκους
1981 – Diva (Ντίβα) με τους Βιλεμένια Φερνάντεζ, Φρέντρικ Αντρέι, Ρισάρ Μπορενζέ
1983 – La Lune dans le caniveau (Το φεγγάρι στον υπόνομο) – με τους Ζεράρ Ντεπαρντιέ και Ναστάζια Κίνσκι
1986 – Betty Blue (Μπέτυ Μπλου) – με τους Ζαν-Υγκ Ανγκλάντ και Μπεατρίς Νταλ
1989 – Roselyne et les lions (Η Ροζελίν και τα λιοντάρια)- με τους Isabelle Pasco, Philippe Clévenot
1992 – Les Enfants de Roumanie – ντοκυμαντέρ
1992 – IP5: L’île aux pachydermes – με τον Υβ Μοντάν και τον Ολιβιέ Μαρτινέζ
1994 – Otaku : fils de l’empire du virtuel – ντοκυμαντέρ
1994 – Place Clichy sans complexe – επίσης ντοκυμαντέρ
1997 – Assigné à résidence – ένα ακόμα κινηματογραφικό ντοκυμαντέρ
2001 – Mortel transfert – με τους Ζαν-Υγκ Ανγκλάντ και Ελέν ντε Φουζερόλ

English for life, business and travelling
Ιδανικό / απευθύνεται σε επαγγελματίες και σπουδαστές οι οποίοι θέλουν να βελτιωθούν και να επικοινωνούν αποτελεσματικά σε επιχειρηματικό περιβάλλον αλλά και έξω από αυτό όπως στα ταξίδια αναψυχής ή κοινωνικές συζητήσεις.
Διάρκεια: 70 ώρες
Οκτώβριος – Μάιος
Πρόγραμμα: Δευτέρα 20:00 – 21:00 και Πέμπτη 20:00 – 21:00
Τμήμα: 6-8 ατόμων
Μέσο: online
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι στο επίπεδοΒ1.Περισσότερα εδώ….

English for life, business and travelling
Ιδανικό / απευθύνεται σε επαγγελματίες και σπουδαστές οι οποίοι θέλουν να βελτιωθούν και να επικοινωνούν αποτελεσματικά σε επιχειρηματικό περιβάλλον αλλά και έξω από αυτό όπως στα ταξίδια αναψυχής ή κοινωνικές συζητήσεις.
Διάρκεια: 70 ώρες
Οκτώβριος – Μάιος
Πρόγραμμα: Δευτέρα 20:00 – 21:00 και Πέμπτη 20:00 – 21:00
Τμήμα: 6-8 ατόμων
Μέσο: online
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι στο επίπεδοΒ1.Περισσότερα εδώ….

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 1: Ορισμένα αναρτώμενα πολυμέσα από το διαδίκτυο στους ιστότοπους μας, όπως εικόνες & κυρίως video που αναρτούμε (με τη σχετική σημείωση της πηγής η οποία αναγράφεται πάνω και μέσα στην ίδια την προβολή τους), αναδημοσιεύονται θεωρώντας ότι είναι δημόσιας προβολής χρήσης και αναδημοσίευσης. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, καλλιτεχνών, μουσικών, τραγουδοποιών, συγκροτημάτων, δισκογραφικών εταιρειών, κινηματογραφιστών, φωτογράφων, η ιδιοκτητών καναλιών στα διαδικτυακά πολυμέσα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολoγίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα άρθρων συνεργατών και αυτό δε μας δεσμεύει ως επιχείρηση. Για άρθρα και διαφημιστικό υλικό που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς το πρώτο απηχεί την προώθηση και προβολή των διαφημιζόμενων και το δεύτερο αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο και τις ιστοσελίδες μας.  


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 2:Το portal istosch data &technologies lab χρησιμοποιεί μόνο πρωτογενή άρθρα των συντακτών και συνεργατών του. Κάνει αναδημοσιεύσεις μόνο από αυτούς και με την δική τους συναίνεση από τα δικά τους ηλεκτρονικά έντυπα και δίνει επίσης σε αυτούς το δικαίωμα της αναδημοσίευσης. Οποιοσδήποτε άλλος θέλει να αναδημοσιεύσει οτιδήποτε πρέπει να έχει την έγγραφη άδεια του portal, istosch data &technologies lab που εκπροσωπείται δια του αρχισυντάκτη του. Διαβάστε τους όρους παροχής και χρήσης του δικαιώματος η μη αναδημοσίευσης των κειμένων.

Το ημερολόγιο φορτώνει...
Powered by Booking Calendar
captcha

Ενισχύστε το portal “istosch data &technologies lab

Στις δύσκολες εποχές του COVID-19, που συνεχίζει να είναι γύρω μας αμείωτα, με αποτέλεσμα όλα είναι σε φάση ύφεσης και χωρίς εμφανή σημάδια ζωηρότητας.
Το ανεξάρτητο κέντρο Τεχνολογίας και διαδικτύου, καθώς και το
portal μας συνεχίζουν να εργάζεται αδιάκοπα βάζοντας ζητήματα πολιτισμού, τέχνης, κοινωνικών επιστημών, αλλά και θετικών, καθώς και τεχνολογίας στο τελευταίο, που αυτές τις μέρες μας βοηθούν να κρατηθούμε ζωντανοί με προτάσεις που βοηθούν τον ελεύθερο μας χρόνο και να παραμείνουμε ασφαλείς, εντός και εκτός των τοιχών.
Με πολύ κόπο και μεγάλη διάθεση προσφοράς, αλλά και με αίσθημα ευθύνσης και σε αυτή τη φάση, σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, κάθε μικρή ενίσχυση για την παραπέρα συνέχεια του portal είναι πολύ σημαντική.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη βοήθεια σας και σας ευχόμαστε καλή υγεία αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε, με μια υπόσχεση από μας, ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, πάνω και μέσα στα πλαίσια της εποχής.

 

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

RCT TEAM

Η ομάδα Radio Collectiva Team είναι μια εικονική ομάδα δραστηριοτήτων που ίδρυσε ο ραδιοφωνικός παραγωγός Γιάννης Κοτσώνης στα Χανιά, με αφορμή την εκπομπή του "Κολλεκτίβα της Σελήνης" το 1995 και η οποία σύντομα μετονομάστηκε σε "Ηλεκτρικές Κολλεκτίβες". Το 2008 ξεκίνησε το Blogging και σήμερα εκτός από αυτό συμμετέχει στο portal istosh data &technologies lab και στο the-blue.gr