Μία άλλη ματιά για τη Μάχη της Κρήτης

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

διαδικτυακά μαθήματα Αγγλικών

Μία άλλη ματιά για τη Μάχη της Κρήτης

Οι εδώ και χρόνια εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης(αρχής γενομένης από τις εκδηλώσεις του 2008 και με την συμβολή των οδηγιών της ΕΕ για το ρόλο των αντιστασιακών και πατριωτικών κινημάτων ως “τρομοκρατικά”) ήταν και είναι πια τόσο υποβαθμισμένες, μιας και περιορίζονται στα εθιμοτυπικά πρωτόκολλα και σε άρθρα στις τοπικές εφημερίδες, στις οποίες για μία ακόμη φορά τα παραϊστορικά γεγονότα να υποσκελίζουν τα πραγματικά.
Τα πραγματικά γεγονότα μας ενδιαφέρουν και εμείς αυτά θέλουμε να βάλουμε στη θέση τους για να μη διαιωνίζεται στο διηνεκές η διαστρέβλωση των γεγονότων, παρουσιάζοντας τους Βρετανούς, τους Συμμάχους και τις ντόπιες αρχές ως το κυρίαρχο μοχλό αντίστασης στη Μάχη της Κρήτης και ο ρόλος τους ως γνωστόν ήταν άλλος.
Περιμέναμε να λήξει ο κουρνιαχτός των εκδηλώσεων για τη Μάχη της Κρήτης, που δεν έπαιξε κανένα ρόλο για την έκβαση του πολέμου στο Ανατολικό Μέτωπο το οποίο ουδόλως επηρέασε, και τι τελικά έγινε σε αυτή γιατί μόνο μετά τη λήξη του κουρνιαχτού μπορεί να αναπτυχθεί κάποιος σοβαρός αντίλογος για τα πραγματικά γεγονότα της ήττας του Ηρωικού Κρητικού λαού.
Η Μάχη της Κρήτης υπήρξε μια απ’ τις πιο ενδεικτικές μάχες του Β’ Παγκόσμιου πολέμου στο τι σημαίνει «αδούλωτος λαός».
Σ’ αυτή τη μάχη που έδωσαν οι Κρητικοί, ο κύριος αντίπαλος, (φανερός και κρυφός) δεν ήταν ένας αλλά δύο.
Απ’ τη μία, μία πλευρά μία απ τις καλύτερα επανδρωμένες Μεραρχίες του Γερμανικού στρατού, οι Αλεξιπτωτιστές, (που μαζί με τα Panzers(τεθωρακισμένα),αποτελούσαν την «Ελίτ» της Vermacht, και απ’ την άλλη, οι λεγόμενες σύμμαχες δυνάμεις κυρίως τα Βρετανικά στρατεύματα τα οποία είχαν απομείνει στο νησί και που σε πολλές καταγεγραμμένες περιπτώσεις η στάση τους μόνο συμμαχική δεν ήταν.
Οι αφλογιστία των Βρετανικών πυροβόλων όπλων, κυρίως των αντιαεροπορικών, το αποπροσανατολιστικό τους τάξιμο στη μάχη, ως ένοπλες δυνάμεις, (αλλού η μάχη και αλλού αυτοί) και μία σειρά από άλλα γεγονότα μαρτυρούσαν πως ο κύριος αντίπαλος δεν ήταν μόνο οι ναζί αλεξιπτωτιστές, αλλά οι Κρήτες που αντιστέκονταν σθεναρά.
Τα Βρετανικά στρατεύματα ήταν παρόντα εκεί που δεν έπρεπε και απουσίαζαν απ’ τα βασικά σημεία των μαχών!!!
Μόνο το 1/10 των Βρετανών βρίσκονταν στο σωστό σημείο όταν όλες οι συγκεντρωμένες πληροφορίες της Intelligent Services πραγματοποιήθηκαν στη πράξη απ’ τη πλευρά των Ναζί. Απ’ το σημείο της επίθεσης μέχρι και τη ώρα που αυτή θα γίνονταν κι όλα αυτά σύμφωνα με Βρετανούς ιστορικούς.
Ήταν οι Βρετανοί που εμπόδισαν ακόμα και τα φίλα προσκείμενα σ’ αυτούς λαϊκά τμήματα, να έχουν σύγχρονο οπλισμό για να αντιμετωπιστεί η Γερμανική πολεμική μηχανή. Τα εμπόδια τα οποία προέβαλαν εις βάρος των Κρητών δεκάδες με το σκεπτικό της μη ανταρσίας εις βάρος της δικής τους Μεραρχίας, δεκάδες εκατοντάδες τα παραδείγματα για τη μη παράδοση όπλων και πολεμικού υλικού στους ντόπιους πριν τη προετοιμαζόμενη αεραπόβαση, σε όλα σχεδόν τα χωριά της παράκτιας ζώνης της Επαρχίας Κυδωνίας, όπου εκεί θα επικεντρώνονταν το μεγαλύτερο βάρος της επίθεσης που θα ήταν το αεροδρόμιο του Μάλεμε.
Η μη καταστροφή του αεροδρομίου του Μάλεμε απ’ τους Βρετανούς, ακόμα και από δικούς τους ιστορικούς, αποτέλεσε σημείο καμπής για την ήττα των Κρητών έναντι των Ναζιστών αλεξιπτωτιστών, μιας και οι Γερμανοί μόνο με αεραπόβαση μπορούσαν να κατακτήσουν ένα νησί όπως η Κρήτη.
Οι σημερινοί Γερμανοί ιστορικοί δεν υποβαθμίζουν καθόλου αυτή τη «σημαντική βοήθεια» που δέχτηκαν απ’ τους άσπονδους φίλους τους Βρετανούς, και ιδιαίτερα απ’ τις μυστικές τους υπηρεσίες, χαρακτηρίζοντας το γεγονός αυτό καίριας σημασίας που τους βοήθησε να καταλάβουν τη Κρήτη, αλλά όχι τον «ανυπότακτο λαό» της.
Κατά τους στρατιωτικούς ιστορικούς ένα νησί όπως Κρήτη με τη μέθοδο της ναυτικής απόβασης και μάλιστα με σκληροτράχηλους και εμπειροπόλεμους κατοίκους που ήξεραν να μάχονται παθιασμένα θα ήταν σχεδόν αδύνατο να καταληφθεί.
Σύμφωνα με τους ίδιους αν οι υπερασπιστές ενός χώρου είναι 10, οι αποβαίνοντες πρέπει να είναι 20 φορές περισσότεροι και τέτοια πολυτέλεια δεν υπήρξε ουδέποτε απ’ τους Γερμανούς.
Ο ρόλος των Βρετανών και ιδίως των Άγγλων αξιωματικών ήταν τέτοιος που έδιναν συνεχώς οδηγίες είτε στη «βασιλική χωροφυλακή» της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου,”ότι όπου βρίσκονται όπλα και θύλακες που προετοιμάζουν αντίσταση εναντίον της Γερμανικής επίθεσης αυτομάτως αυτοί,(οι θύλακες δηλαδή) να αποστέλλονται στη Γαύδο για εξορία. Όσο για τα όπλα να παραδίδονται και να καταστρέφονται αυτομάτως”.
Με την ανοχή των Άγγλων αξιωματικών και πρακτόρων πού ήθελαν τη Κρήτη ως μεταπολεμική κτήση τους σύμφωνα με τα αρχεία του Foreign office, ο τότε ανώτατος διοικητής Κρήτης, σε άρθρο του σε Ηρακλειώτικη Εφημερίδα, (το οποίο αναδημοσιεύτηκε στο σύνολο του απ’ τις τοπικές εφημερίδες της εποχής), σαν άλλος Πλαστήρας, καλούσε τους Κρήτες να «αποδεχτούν τους Γερμανούς νικητές του πολέμου σύμφωνα με τη φιλοξενία που αρμόζει στους Κρητικούς, ώστε να δουν το περήφανο νησί τους να ευημερεί και να γίνεται πλούσιο και αναπτυγμένο,ενώ οποιαδήποτε πράξη αντίστασης θα ήταν Εγκληματική.» Ο ίδιος ήταν αυτός που μεταπολεμικά έδωσε τη διαταγή για να αποκεφαλιστούν δεκάδες αγωνιστές του Ε.Λ.Α.Σ Κρήτης στη Γέφυρα του Κλαδισού. Φυσικά και ο ρόλος του τότε επισκόπου Κυδωνίας και Αποκορώνου δεν ήταν διαφορετικός.
Οι δεκαήμερες ηρωικές μάχες που έδωσε ουσιαστικά μόνος του ο Κρητικός λαός θα ήταν νικηφόρες αν οι Βρετανοί πράκτορες και οι ντόπιοι συνεργάτες τους που μετέπειτα έφτιαξαν την ΑΕΑΚ η οποία μετονομάστηκε σε ΕΟΚ(Εθνική Οργάνωση Κρήτης) και που λίγο αργότερα ήταν παρανυχίδα της καταστολής του ΕΛΑΣ , στη Κρήτη δεν είχαν τόσο πολύ ενισχυθεί .
Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η στάση όλων εκείνων των πρακτόρων και Άγγλων αξιωματικών με τα περίεργα ονόματα Αλέκος- Μιχάλης-Διονύσης που πριν τη Μάχη της Κρήτης, διαλαλούσαν για ένοπλη πάλη μέχρις εσχάτων, πως η Βρετανική Αυτοκρατορία θα εξοπλίσει τους Κρητικούς, αρκεί οι θέσεις που θα ταχθούν να δοθούν στις Βρετανικές αρχές μέσω ασυρμάτων. Με αυτή τη προβοκατόρικη στάση τους,έδιναν σήμα και στη Γερμανική αντικατασκοπία να μεταφέρει όλο το βάρος της επίθεσης των ελαφριών βομβαρδιστικών STUKAS, σε αυτούς τους “θύλακες αντίστασης”. Όμως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της Βρετανικής φιλοσοφίας ήταν αυτή του Διαιρεί και βασίλευε, καλύτερα η Κρήτη στους Ναζί παρά στους αντάρτες.
Πολλοί δε ιστορικοί και μάλιστα Βρετανοί σήμερα ομολογούν ότι υπήρχε και κάτι άλλο που στη πράξη επιβεβαιώθηκε, ότι στη περίοδο του πολέμου η Βρετανική κυβέρνηση προκειμένου να μη χάσει τα προνόμια της στη Κύπρο, παρέδωσε το άλλο αεροπλανοφόρο όπως ονομάζεται σήμερα τη Κρήτη στους Γερμανούς ούτως ώστε να μπορούν να ανεφοδιάζουν τις νηοπομπές τους χωρίς πρόβλημα σε περίπτωση νίκης του πολέμου απ’ τους τελευταίους .
Ακόμα και η «βασιλική χωροφυλακή» και το τάγμα της Ελληνικής Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων που «πολέμησε» στη Μάχη της Κρήτης δε βοήθησαν στο παραμικρό την αντίσταση του Κρητικού Λαού, μιας και περιορίστηκαν σε δικές τους «ηρωικές πράξεις» με την αρχή των τότε αποφάσεων της Κοινωνίας Των Εθνών, που έλεγε: «Η όποια αντίσταση άοπλου πολίτη εναντίων ένστολου η ένοπλου στρατιωτικού προσωπικού αποτελεί διεθνές στρατιωτικό ποινικό αδίκημα και ότι ο πόλεμος γίνεται ανάμεσα σε στρατεύματα», ο φόβος της Οκτωβριανής επανάστασης προ των πυλών δηλαδή.
Κλείνοντας το ουσιώδες κομμάτι της μάχης της Κρήτης, πρέπει να σημειώσουμε πως οι ευθύνες των Βρετανών για τη κατάληψη του νησιού είναι τέτοιες που στη περίμετρο του Κρητικού πελάγους δεν εμφανίστηκαν ούτε τα γνωστά καταδιωκτικά αεροσκάφη τύπου HURRICANE-SPITFIRE, περιορίζοντας τα Γερμανικά JUNKERS-MESSERSMIT&STUKAS, ούτε φυσικά έκανε το αναμενόμενο μαζικό περίπολο του το «Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό», με το αιτιολογικό της μη εμφάνισης του Ιταλικού Ναυτικού. Ακόμα και να καταλαμβάνονταν η Κρήτη με άλλο τρόπο, και μόνο ο τρόμος που θα προξενούσε στα Γερμανικά στρατεύματα το μαζικό πυροβολικό των καταδρομικών και των θωρηκτών του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού, θα έδινε άλλο αέρα στους ντόπιους που αντιστέκονταν με «κατσούνες», (τοπικός ιδιωματισμός του μπαστουνιού) χτυπώντας με αυτές τους Γερμανούς όπως ράβδιζαν τις Ελιές τους.
Τέλος όταν Βρετανός στρατιώτης συλλαμβάνονταν, κατέδιδε αυτό το σπίτι που τον περιέθαλπε, και αυτός ήταν ένας απτούς λόγους που ολόκληρες οικογένειες μαζικά εκτελούνταν, από τα νήπια, τις γυναίκες, και τα παιδιά, έως και τους κινητικά ανήμπορους ηλικιωμένους, απ’ τους Γερμανούς.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΌ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ. 20-Μάη 1941 Γερμανικά βομβαρδιστικά Henkel και ελαφριά βομβαρδιστικά stukas επί 24 ώρες βομβαρδίζουν και φωτογραφίζουν περιοχές που η γερμανική αντικατασκοπία είχε υποκλέψει απ τους ασύρματους των Βρετανών. Ο Βρετανός αντισυνταγματάρχης του πυροβολικού Αντεριού περιορίζετε στο να πει πως ο βομβαρδισμός του 1916 στη μάχη του Σομ του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου ήταν απλώς πικ-νικ, αλλά ούτε μια ριπή απ τα boffors του βρετανικού αντιαεροπορικού δεν ήχησε εκείνη τη μέρα, που ριχτήκαν στην επαρχία Κυδωνίας πάνω από 10.000 βόμβες. Οι Χανιώτες μαζικά τραβούν για το χωριό των Κεραμειών Κοντόπουλα για να σωθούν. την ιδία στιγμή τα πρώτα ανεμόπτερα των Γερμανών ήδη έχουν προσγειωθεί ανενόχλητα απ τα Βρετανικά αντιαεροπορικά στο άθικτο αεροδρόμιο του Μάλεμε.
Την ιδία μέρα αλεξιπτωτιστές πέφτουν σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο με σφοδρή αντίσταση του ντόπιου πληθυσμού, ακόμα δεν έχει κριθεί τίποτα.

20-21 Μάη ξημερώματα τα Junkers(αεροσκάφη αλεξιπτωτιστών), σκεπάζουν τον ουρανό της Κρήτης και αρχίζει η πρώτη αεροβίωση, που όμως βρίσκει σθεναρή αντίσταση απ τους ντόπιους γύρω απ το Μάλεμε και τις γύρω περιοχές, Ταυρωνίτης-Καμισιανά-Συρίλι- Πύργος Ψιλονέρου, Ντερές Κυδωνίας- Γεράνι-Βρύσσες Κυδωνιας, Πατελάρι-Κυρτομάδο- Αγυά- Γαλατάς. Ήταν τόσο σφοδρή η αντίσταση που οι ενισχύσεις απ τα Junkers-52 στη περιοχή ήταν εις βάρος των Γερμανικών θέσεων σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο όπου οι Γερμανοί οπισθοχωρούν και πόλοι απ αυτούς πιάνονται αιχμάλωτοι. Το αρνητικό γεγονός είναι πως τη μέρα αυτή ουσιαστικά λήγει η μάχη της Κρήτης που θα κρατήσει ακόμα 10 μέρες μιας και καταλαμβάνετε το αεροδρόμιο του Μάλεμε. Σύμφωνα με το Γερμανοί συνταγματάρχη student, εξαιρούμενης της αντίστασης απ τους ντόπιους Κρητικούς δεν είδε πουθενά Βρετανικού αντιαεροπορικού πυροβολικού.

22Μαη οι Βρετανοί αποστέλλουν Νεοζηλανδούς και Μποϋερς να ανακαταλάβουν το αεροδρόμιο του Μάλεμε, τους στέλνουν όμως χωρίς εφόδια και το εγχείρημα τελειώνει άδοξα.

Οι Γερμανοί ενισχύουν τις θέσεις τους γύρω απ το Μάλεμε, στέλνουν επειγόντως εκείνη ότι ναυτική νηοπομπή υπάρχει στο Αιγαίο, κάτι ψαροκάικα «τα οποία οι Βρετανοί δεν είδαν ποτέ» και εκείνη κρίνεται η κατάληψη του αεροδρομίου του Μάλεμε.

23-26 Μάη η 5η Ορεινή Ταξιαρχία των Γερμανών έχει καταλάβει όλη τη βόρεια Κρήτης και οι Βρετανοί-Αυστραλοί φυγαδεύονται απ τη μονή Πρέβελη για την Αίγυπτο.
Συνεχίζονται οι μάχες με τους ντόπιους παντού, εν τω μεταξύ έχουν καταλειφθεί τα Χάνια, χωρίς να έχουν καταλειφθεί ακόμα ο Γαλατάς και άλλες περιοχές της Κυδωνίας που μαίνονται μάχες ακόμα.
26 Μάη -2 Ιούνη 1941 το σύνολο της Κρήτης έχει καταλειφθεί
ωστόσο ορισμένοι θύλακες κρατούν ακόμα και απ τη Κυδωνία τη Κίσσαμο, το Σέλινο και τον Αποκόρωνα ανηφορίζουν για τα Σφακιά η τα αδιάβατα βουνά.
Στους άλλους νομούς δημιουργείτε το ΠΑΜ από εξόριστα στελέχη του Κομουνιστικού Κόμματος, τα οποία διασκορπίζονται σε ολόκληρη τη Κρήτης. ήταν πρώην κρατούμενοι της Φολέγανδρου που το έσκασαν απ εκείνη και πολέμησαν στη Μάχη του Ηρακλείου με τέτοια ανδρεία που ακόμα και σήμερα η μάχη της «Χανιόπορτας στο Ηράκλειο» είναι θρύλος.
Απ τη Γαύδο το σκάνε για τα Σφακιά καμία 15ρια κρατούμενοι ανάμεσα τους ο Μάρκος Βαφειάδης, στρατηγός του ΔΣΕ μερικά χρόνια αργότερα.
27 Σεπ του 1941 αποφασίζεται η δημιουργία του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και λίγους μήνες αργότερα η ΠΕΕΑ(κυβέρνηση του βουνού), την οποία συμμετέχει οι Κρητικός Στρατηγός Μάντακας .
Μερικά χρόνια αργότερα συνεχεία της Μάχης της Κρήτης ήταν η μεγαλειώδης μάχη της Παναγιάς απ τον ΕΛΑΣ Κρήτης-αλλά προβοκατόρικο ρόλο έπαιξαν πάλι οι Άγγλοι πράκτορες και η ντόπια έκφραση τους η ΕΟΚ.

Τελικό συμπέρασμα: Η μάχη της Κρήτης χάθηκε γιατί δεν υπήρχε προπαρασκευή άμυνας απ τους Βρετανούς και αυτούς ήταν το βασικότερο γεγονός που αφόπλισε ουσιαστικά ένα λαό που πάλι με τη καθοδήγηση του τιμημένου ΚΚΕ αργότερα έγραψε λαμπρές σελίδες ιστορίας.

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

23/12/2020 Το 12ο podcasting των Ηλεκτρικών Κολλεκτίβων
24/12/2020 Οι 20 σπουδαιότερες ταινίες του Σινεμά για το 2020, σύμφωνα με τα κριτήρια του istos-ch.com
26/12/2020Οι 30 σπουδαιότερες μουσικές κυκλοφορίες του ηλεκτρικού ήχου και της Jazz για το 2020, σύμφωνα με τα κριτήρια του istos-ch.com
28/12/2020 Μεγάλο Αφιέρωμα στο No Wave
30/12/2020 Οι 100 σπουδαιότερους δίσκοι του ηλεκτρικού ήχου, σύμφωνα με τα κριτήρια του istos-ch.com
Πρωτοχρονιά 31/12/2020 23:59 & 1/1/20210 00:01, Οι 100 καλύτερες ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου μέχρι σήμερα με τα κριτήρια του istos-ch.com
Παραμονή των φώτων 5/1/2021 θα καταγράψουμε τις 100 σπουδαιότερες ταινίες του Παγκόσμιου Κινηματογράφου με τα κριτήρια του istos-ch.com
7/1/2021, Τα 50 Σπουδαιότερα αποκλειστικά λογοτεχνικά βιβλία, σύμφωνα με τα κριτήρια του istos-ch.com

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ορισμένα αναρτώμενα πολυμέσα από το διαδίκτυο στους ιστότοπους μας, όπως εικόνες & κυρίως video που αναρτούμε (με τη σχετική σημείωση της πηγής η οποία αναγράφεται πάνω και μέσα στην ίδια την προβολή τους), αναδημοσιεύονται θεωρώντας ότι είναι δημόσιας προβολής χρήσης και αναδημοσίευσης. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, καλλιτεχνών, μουσικών, τραγουδοποιών, συγκροτημάτων, δισκογραφικών εταιρειών, κινηματογραφιστών, φωτογράφων, η ιδιοκτητών καναλιών στα διαδικτυακά πολυμέσα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολoγίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα άρθρων συνεργατών και αυτό δε μας δεσμεύει ως επιχείρηση. Για άρθρα και διαφημιστικό υλικό που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς το πρώτο απηχεί την προώθηση και προβολή των διαφημιζόμενων και το δεύτερο αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο και τις ιστοσελίδες μας.


Το portal istosch data &technologies lab χρησιμοποιεί μόνο πρωτογενή άρθρα των συντακτών και συνεργατών του. Κάνει αναδημοσιεύσεις μόνο από αυτούς και με την δική τους συναίνεση από τα δικά τους ηλεκτρονικά έντυπα και δίνει επίσης σε αυτούς το δικαίωμα της αναδημοσίευσης. Οποιοσδήποτε άλλος θέλει να αναδημοσιεύσει οτιδήποτε πρέπει να έχει την έγγραφη άδεια του portal, istosch data &technologies lab που εκπροσωπείται δια του αρχισυντάκτη του. Διαβάστε τους όρους παροχής και χρήσης του δικαιώματος η μη αναδημοσίευσης των κειμένων.

Ενισχύστε το portal “istosch data &technologies lab

Στις δύσκολες εποχές του COVID-19, που συνεχίζει να είναι γύρω μας αμείωτα, με αποτέλεσμα όλα είναι σε φάση ύφεσης και χωρίς εμφανή σημάδια ζωηρότητας.
Το ανεξάρτητο κέντρο Τεχνολογίας και διαδικτύου, καθώς και το
portal μας συνεχίζουν να εργάζεται αδιάκοπα βάζοντας ζητήματα πολιτισμού, τέχνης, κοινωνικών επιστημών, αλλά και θετικών, καθώς και τεχνολογίας στο τελευταίο, που αυτές τις μέρες μας βοηθούν να κρατηθούμε ζωντανοί με προτάσεις που βοηθούν τον ελεύθερο μας χρόνο και να παραμείνουμε ασφαλείς, εντός και εκτός των τοιχών.
Με πολύ κόπο και μεγάλη διάθεση προσφοράς, αλλά και με αίσθημα ευθύνσης και σε αυτή τη φάση, σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, κάθε μικρή ενίσχυση για την παραπέρα συνέχεια του portal είναι πολύ σημαντική.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη βοήθεια σας και σας ευχόμαστε καλή υγεία αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε, με μια υπόσχεση από μας, ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, πάνω και μέσα στα πλαίσια της εποχής.

 

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

RCT TEAM

Η ομάδα Radio Collectiva Team είναι μια εικονική ομάδα δραστηριοτήτων που ίδρυσε ο ραδιοφωνικός παραγωγός Γιάννης Κοτσώνης στα Χανιά, με αφορμή την εκπομπή του "Κολλεκτίβα της Σελήνης" το 1995 και η οποία σύντομα μετονομάστηκε σε "Ηλεκτρικές Κολλεκτίβες". Το 2008 ξεκίνησε το Blogging και σήμερα εκτός από αυτό συμμετέχει στο portal istosh data &technologies lab και στο the-blue.gr

Μέγεθος γραμματοσειράς