istosch eFanzine

istoschPORTAL [data &technologies lab]

Cinema

Ο Μαγυάρος ποιητής της εικόνας

istosch the first Chania's multinational technologies lab   the 1st multinational Chania's web design & development center   simply& dedicated web Hosting    istoschSHOP, Τα πάντα από βιβλία & νέα τεχνολογία...

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Αιαδικτυακά Μαθήματα Αγγλικών, από την διακεκριμένη Καθηγήτρια Αρχοντούλα Κορεκτσίδου

«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» (Νέα Κυκλοφορία)
Βουρλάκης Νίκος, Πύργος Ψιλονέρου Χανιά. Τα πάντα για την Οικοδομή σας.

 

 

Ο Μαγυάρος ποιητής της εικόνας

Σαν Σήμερα στην καρδιά του Καλοκαιριού του 1955, γεννήθηκε μια από τις πιο σημαντικές φυσιογνωμίες του παγκόσμιου Κινηματογράφου, μέσα στη ζέστη, την ώρα που έλιωνε η άσφαλτος των προαστίων της πόλης που τον έφερε στη ζωή και που αυτή δεν ήταν άλλο από το Πετς, που βρίσκεται στις πλαγιές των βουνών Μέτσεκ, κάπου στα νοτιοδυτικά της χώρας των Μαγυάρων, την Ουγγαρία και πολύ κοντά στα σύνορά της με την Κροατία.
Αν δεν καταλάβατε τίποτα, για σας που δεν είστε ειδικοί και ειδικές στο σινεφίλ γίγνεσθαι, η δεν αποτελείτε την λεγόμενη κινηματογραφόφιλη κοινότητα, θα σας πούμε το εξής, με λόγια καθαρά, ξάστερα και σταράτα.
Σαν σήμερα, γεννήθηκε ο Μπέλα Ταρ, ένας από τους επιφανέστερους καλλιτεχνικούς κινηματογραφιστές της υφηλίου, προφανώς της Ευρωπαϊκής Ηπείρου και καταφανέστατα της Ουγγαρίας, που επιτέλεσε και συνεχίζει να επιτελεί το εξαιρετικό του έργο και ως εμβληματικός σκηνοθέτης, εξαιρετικός σεναριογράφος και πολύ ανοικτός σε καινοτομίες κινηματογραφικός παραγωγός.
Οι εμμονικά και παρατεταμένες ασπρόμαυρες λήψεις και τα χαρακτηριστικά αργόσυρτα πλάνα του, ταυτοποιούνται την δομή και την φόρμα των ταινιών του, οι οποίες περιέχουν μεγάλες σε διάρκεια λήψεις και απαθανατίζουν παγερά την θλίψη, την χαρά και την εκδίκηση που ενίοτε κατέγραφε σε μυθοπλαστικά συμβάντα, περιγράφοντας επίσης εμμονικά την περίοδο του Α΄ Παγκοσμίου, η πρώτου μεγάλου Πολέμου στην Ευρώπη με επίκεντρο την Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία.

Παρά το μεγάλο του μέγεθος, ως παγκόσμιας φήμης και κλάσης κινηματογραφιστής και παρά τις ποιοτικά βαρυσήμαντες και μεγάλες σε διάρκεια ταινίες του, όπως το 7,5 ωρών φιλμ Sátántangó (που αν μη τι άλλο, θεωρείται η σπουδαιότερη του ταινία, η το Άγιο Δισκοπότηρο του Κινηματογράφου” και μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών), αυτό που τον έκανε πραγματικά τεράστιο, ήταν η φανατική αγάπη και ο θαυμασμός που του έτρεφαν, οι μεγάλου – αν όχι τεράστιου βεληνεκούς ομότεχνοι του, όπως ο Τζιμ Τζάρμους, η ο Γκας Βαν Σαντ, που προφανώς, δεν είναι και οι μόνοι, ούτε και οι μοναδικοί.
Η Κινηματογραφική του απόπειρα ξεκίνησε, κάπου στο μακρινό 1978, με το Ξενοδοχείο Magnezit, μια μικρού μήκους ασπρόμαυρη ταινία, όπου ο Ταρ καταθέτει την πρώτη του καταλυτική σφραγίδα και αποτυπώνει με γκολ από τα αποδυτήρια του τι θα επακολουθήσει, μέσα από ένα δραματικό Ντοκιμαντέρ, το οποίο διαδραματίζεται, μέσα έναν ξενώνα, όπου φιλοξενούνται οι εργάτες μιας φάμπρικας.
Πρόκειται για μια ιστορία, για έναν ηλικιωμένο εργάτη που καθίσταται ύποπτος για την κλοπή ενός κινητήρα, με αποτέλεσμα να απολύεται από το εργοστάσιο που δούλευε και ως εκ τούτου να πρέπει να εγκαταλείψει τον ξενώνα, χωρίς φυσικά να γνωρίζουμε αν τελικά θα έμενε άνεργος, αν και τότε δεν υπήρχε ανεργία στην εκεί σοσιαλιστική χώρα της εποχής, άρα δεν υπήρχε χώρος για φαντασιακά πεδία, εξάλλου η εργασία ήταν νομοθετικά κατοχυρωμένη και για τέτοιου είδους ερωτήματα δεν υπήρχε καθόλου χώρος τότε.
Ακολουθούν η “Οικογενειακή φωλιά” και το “Αουτσάιντερ”, οι “Προκατασκευασμένες σχέσεις” και το θαυμάσιο “Φθινοπωρινό Αλμανάκ”, όλα αυτά από το 1978, μέχρι το 1984, όπου ο σκηνοθέτης φαίνεται να είχε μπόλικη έμπνευση και δημιουργική έφεση, με σπουδαία δημιουργήματα και κατ’ επέκτασιν κινηματογραφικά αποτελέσματα, αυτά όμως που τον απογείωσαν, ήρθαν από το 1988 και έπειτα.
Αρχής γενομένης από το 1988 και το “Κολαστήριο”, το οποίο βασίστηκε σε ένα σενάριο του László Krasznahorkai, ο οποίος υπήρξε και πιστός τους φίλος από την παιδική του ηλικία.
Αυτή η υπέροχη ταινία, δεν ήταν απλά και μόνο μια φιλότιμη κινηματογραφική προσπάθεια, αλλά ένα απαράμιλλο Κινηματογραφικό έργο τέχνης, το οποίο μπορούσε να συγκριθεί μονάχα με αυτά, του Αντρέι Ταρκόφσκι και του δικού μας Θεόδωρου Αγγελόπουλου.
Στο εν λόγω φιλμ διαπραγματεύονταν τον έρωτα ενός μεσήλικα που αγνάντευε από το παράθυρο του, τα εναέρια βαγονέτα ενός γειτονικού ορυχείου καθώς χάνονται σειριακά και ένα-ένα μέσα στην ομίχλη. Αυτό το βιομηχανικό τοπίο μέσα σε ένα ξένο και απρόσιτο χώρο, που δημιουργεί τα όρια της αποξένωσης, εκεί ακριβώς, μάλλον παραδίπλα σε ένα γειτονικό πολυχώρο ψυχαγωγίας, ένα θλιβερό μπαρ, γεννιέται ένας κατά προσδοκία ανεκπλήρωτος έρωτας, με μια παντρεμένη – χωρισμένη τραγουδίστρια που του ξυπνάνε τα αρχέγονα ένστικτα που εδώ πέρα αναπτύσσονται με τη δυναμική ενός ακατέργαστου, παράτολμου, αλλά βαθιά ασίγαστου πάθους, που φυσικά τη παραπάνω κυρία προσπαθεί να το εκμεταλλευτεί για να αποσυνδεθεί από τον “δυνάστη” της πρώην σύζυγο της.
Μετά από αυτό το έργο τέχνης, ακολούθησαν άλλες τρεις μεγάλες ταινίες, το γεμάτο εναλλαγές ρόλων και παραστατικότητα, ζωντάνια και σασπένς, κομψότητα και αναπάντητα ερωτήματα, μέσα από ένα γύρισμα, γεμάτο εκφραστικό πλούτο, αλλά και γλαφυρό ύφος.
Το Δραματικό φιλμ Sátántangó, βρίσκεται στην δίνη όλων των παραπάνω, όπου ένα χωριό γίνεται μάρτυρας μιας διάρρηξης και μιας υπεξαίρεσης, που διαρκεί 7,5 ώρες, καταλήγοντας στο κλείσιμο του, ξανά στον αρχικό πρόλογο του σεναρίου του László Krasznahorkai, το οποίο βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του 1985 του ίδιου μυθιστοριογράφου, ο οποίος, απέδιδε ένα Μαγυακοσφκικό ύφος, όπου η δράση κυλάει και παρασέρνεται σε μια δίνη που μάλλον δεν σχετίζεται με την πραγματικότητα, αλλά με την ανάγκη να πάρει άλλα χαρακτηριστικά.
Ο επίλογος για τον Ταρ προετοιμάστηκε, ήδη από το 1995 και την μικρού μήκους ταινία του “Ταξίδι στη μεγάλη ουγγρική πεδιάδα” του φτάνοντας στον επίλογο του, το 2011, με το μεγαλειώδες φιλμ “Το άλογο του Τορίνο”, το οποία κέρδισε στο 61ο φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, καθώς και την Αργυρή Άρκτο, αλλά και το βραβείο FIPRESCΙ.
Ανάμεσα στον “λιλιπούτιο” χρονικά κινηματογραφικό πρόλογο και τον μεγαλειώδη επίλογο, υπήρξαν άλλες τρεις ταινίες ορόσημα για τον Ταρ, “Οι Αρμονίες του Βεκμάιστερ”, μια απο τις καλύτερες ταινίες του 21ου αιώνα σύμφωνα με το BBC, το “Visions of Europe” και ο ” Άνθρωπος από το Λονδίνο”.

Όλες αυτές μέχρι τον μέχρι σήμερα οριστικό του επίλογο, που καθορίστηκε από το 2011 και την ταινία του, “Το άλογο του Τορίνο”, αποτέλεσαν, ένα διεξοδικό ύφος και έναν λυτρωτικό τρόπο σκέψης και γραφής, ως έναν αντίποδα στην μελαγχολία της Ηπειρωτικής Ευρώπης, που ακόμα και σήμερα καλλιεργείται τεχνηέντως, από τους αρμόδιους κρατούντες και παράγοντες, να αναπολεί, ίσως και να νοσταλγεί καθ’ όλο το σύμπλεγμα των κρατών της ομάδας του Βίσεγκραντ, ο απλός λαός, την χαμένη αυτοκρατορική του φυσιογνωμία, λες και τον αφορούσε ουδέποτε!!
Γι αυτό το λόγο οι σπουδαίες ταινίες του Ταρ, είναι από το 1988 και μετά, οι οποίες αναφέρονται μάλλον στην μανιοκατάθλιψη της Κεντρικής Ευρώπης, που ανέκαθεν ο ρόλος της εμπεριείχε, μια Απολλώνια στιβαρότητα, η οποία είχε χαθεί στις μέρες της Σοσιαλιστικής Ουγγαρίας, η οποία τότε, είχε περισσότερο διονυσιακές ανάγκες, που κατάφερναν να εισχωρήσουν και να διεισδύσουν από την κλειδαρότρυπα της απλής καθημερινής ζωής, τόσο μέσα από τα μικρά ιστορικά συμβάντα, όσο και από τα μείζονος σημασίας ιστορικά γεγονότα, στο γίγνεσθαι και στο είναι τους, βαθιά στο πετσί και τις ανεκπλήρωτες απολαύσεις του.

 • 1978 Ξενοδοχείο Magnezit (μικρού μήκους)
 • 1979 Οικογενειακή φωλιά
 • 1981 Ο Αουτσάιντερ
 • 1982 Προκατασκευασμένες σχέσεις
 • 1984 Φθινοπωρινό Αλμανάκ
 • 1988 Κολαστήριο
 • 1990 Το τελευταίο καράβι (μικρού μήκους)
 • 1994 Satantango
 • 1995 Ταξίδι στη μεγάλη ουγγρική πεδιάδα (μικρού μήκους)
 • 2000 Οι αρμονίες του Βεκμάιστερ
 • 2004 Visions of Europe (μέρος «Πρόλογος»)
 • 2007 Ο άνθρωπος από το Λονδίνο
 • 2011 Το άλογο του Τορίνο

English for life, business and travelling
Ιδανικό / απευθύνεται σε επαγγελματίες και σπουδαστές οι οποίοι θέλουν να βελτιωθούν και να επικοινωνούν αποτελεσματικά σε επιχειρηματικό περιβάλλον αλλά και έξω από αυτό όπως στα ταξίδια αναψυχής ή κοινωνικές συζητήσεις.
Διάρκεια: 70 ώρες
Οκτώβριος – Μάιος
Πρόγραμμα: Δευτέρα 20:00 – 21:00 και Πέμπτη 20:00 – 21:00
Τμήμα: 6-8 ατόμων
Μέσο: online
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι στο επίπεδοΒ1.Περισσότερα εδώ….

English for life, business and travelling
Ιδανικό / απευθύνεται σε επαγγελματίες και σπουδαστές οι οποίοι θέλουν να βελτιωθούν και να επικοινωνούν αποτελεσματικά σε επιχειρηματικό περιβάλλον αλλά και έξω από αυτό όπως στα ταξίδια αναψυχής ή κοινωνικές συζητήσεις.
Διάρκεια: 70 ώρες
Οκτώβριος – Μάιος
Πρόγραμμα: Δευτέρα 20:00 – 21:00 και Πέμπτη 20:00 – 21:00
Τμήμα: 6-8 ατόμων
Μέσο: online
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι στο επίπεδοΒ1.Περισσότερα εδώ….

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 1: Ορισμένα αναρτώμενα πολυμέσα από το διαδίκτυο στους ιστότοπους μας, όπως εικόνες & κυρίως video που αναρτούμε (με τη σχετική σημείωση της πηγής η οποία αναγράφεται πάνω και μέσα στην ίδια την προβολή τους), αναδημοσιεύονται θεωρώντας ότι είναι δημόσιας προβολής χρήσης και αναδημοσίευσης. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, καλλιτεχνών, μουσικών, τραγουδοποιών, συγκροτημάτων, δισκογραφικών εταιρειών, κινηματογραφιστών, φωτογράφων, η ιδιοκτητών καναλιών στα διαδικτυακά πολυμέσα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολoγίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα άρθρων συνεργατών και αυτό δε μας δεσμεύει ως επιχείρηση. Για άρθρα και διαφημιστικό υλικό που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς το πρώτο απηχεί την προώθηση και προβολή των διαφημιζόμενων και το δεύτερο αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο και τις ιστοσελίδες μας. 


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 2:Το portal istosch data &technologies lab χρησιμοποιεί μόνο πρωτογενή άρθρα των συντακτών και συνεργατών του. Κάνει αναδημοσιεύσεις μόνο από αυτούς και με την δική τους συναίνεση από τα δικά τους ηλεκτρονικά έντυπα και δίνει επίσης σε αυτούς το δικαίωμα της αναδημοσίευσης. Οποιοσδήποτε άλλος θέλει να αναδημοσιεύσει οτιδήποτε πρέπει να έχει την έγγραφη άδεια του portal, istosch data &technologies lab που εκπροσωπείται δια του αρχισυντάκτη του. Διαβάστε τους όρους παροχής και χρήσης του δικαιώματος η μη αναδημοσίευσης των κειμένων.

Το ημερολόγιο φορτώνει...
Powered by Booking Calendar
captcha

Ενισχύστε το portal “istosch data &technologies lab

Στις δύσκολες εποχές , που το λαϊκό εισόδημα στενάζει και όλα οικονομικά δύσκολα για όλους 
Το Εναλλακτικό κι Ανεξάρτητο Κέντρο Τεχνολογίας - Διαδικτύου καθώς και το E-Funzine
(portal) μας, συνεχίζουν να εργάζoνται αδιάκοπα και με πάθος βάζοντας ζητήματα πολιτισμού, τέχνης, κοινωνικών επιστημών, αλλά και θετικών, καθώς και τεχνολογίας στο τελευταίο, με προτάσεις κι αναλύσεις που βοηθούν τον ελεύθερο μας χρόνο και να αναπτύξουμε μια άλλου είδους κοινωνική συνείδηση, που σήμερα βρίσκεται στο στόχαστρο.
Με πολύ κόπο και μεγάλη διάθεση προσφοράς, αλλά και με αίσθημα ευθύνσης και σε αυτή τη φάση, σε αυτές τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, κάθε μικρή ενίσχυση για την παραπέρα συνέχεια του portal είναι πολύ σημαντική.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη βοήθεια σας και σας ευχόμαστε καλές ηλεκτρονικές Περιηγήσεις, με μια υπόσχεση από μας, ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, πάνω και μέσα στα πλαίσια της εποχής.

 

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

istoschBOOKSTORE «Το Κορίτσι που καθρεφτιζόταν στο νερό»: της Αιμιλίας Πλατή (Νέα Κυκλοφορία)
Βουρλάκης Νίκος, Πύργος Ψιλονέρου Χανιά. Τα πάντα για την Οικοδομή σας.

RCT TEAM

Η ομάδα Radio Collectiva Team είναι μια εικονική ομάδα δραστηριοτήτων που ίδρυσε ο ραδιοφωνικός παραγωγός Γιάννης Κοτσώνης στα Χανιά, με αφορμή την εκπομπή του "Κολλεκτίβα της Σελήνης" το 1995 και η οποία σύντομα μετονομάστηκε σε "Ηλεκτρικές Κολλεκτίβες". Το 2008 ξεκίνησε το Blogging και σήμερα εκτός από αυτό συμμετέχει στο portal istosh data &technologies lab και στο the-blue.gr

istosch eFanzine

istosch eFanzine