Ο ελεύθερος κινηματογραφικός κόσμος του Κεν Λόουτς

istosch the first Chania's multinational technologies lab   the 1st multinational Chania's web design & development center   simply& dedicated web Hosting    istoschSHOP, Τα πάντα από βιβλία & νέα τεχνολογία...

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Αιαδικτυακά Μαθήματα Αγγλικών, από την διακεκριμένη Καθηγήτρια Αρχοντούλα Κορεκτσίδου

«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» της Αιμιλίας Πλατή

 

 

Ο ελεύθερος κινηματογραφικός κόσμος του Κεν Λόουτς

Γεννήθηκε στο στο Νουνέατον της Αγγλίας στις 17 του Ιούνη του 1936 και είναι ένας από τους σημαντικότερους κινηματογραφιστές του Νέου Αγγλικού Σινεμά και το πραγματικό του όνομα ήταν Κένεθ Λόουτς (η Κεν κατά την προσφιλή του αποτύπωση).
Παρότι σπούδασε νομική στην Οξφόρδη, ο 86 Ιουνίων τεράστιος Κινηματογραφιστής, δεν έδειξε ενδιαφέρον για τον παραπάνω κλάδο, σε κάθε πόστο του, όπου και με μια ιδιαίτερη άνεση θα μπορούσε να ανελκυθεί, ωστόσο η ιστορία δεν γράφεται με (αν), όπως έγραφε ο αγαπημένος του φιλόσοφος ο Κάρολος Μαρξ.
Ο μεγάλος Κεν Λόουτς, απέδειξε στον εαυτό του, μια έφεση που είχε από πολύ νωρίς με τις τέχνες τις υποκριτικής, τόσο ως σκηνογράφος, όσο και ως σκηνοθέτης, μιας και ασχολήθηκε από την περίοδο που ήταν φοιτητής με την τέχνη του θεάτρου, την οποία δεν εγκατέλειψε ποτέ, μιας και μελετούσε, παρακολουθούσε και ενημερωνόντανε για τα τεκταινόμενα του.
Με το μοντάζ και την σκηνοθεσία, ξεκίνησε εργαζόμενος με διάφορες περιφερειακές της δουλειές στη βρετανική τηλεόραση, που ανέκαθεν θεωρούσε φλεγματική, αλλά και αποπροσανατολιστική, καταλήγοντας εν συνεχεία κι ευτυχώς, στη μεγάλη του αγάπη που δεν ήταν άλλη από τον κινηματογράφο κι ευτυχώς για όλους εμάς του λεγόμενους δόκιμα, η αδόκιμα “σινεφίλ”, μιας και είναι ο σπουδαιότερος εκφραστής του είδους στη χώρα του και ένας από τους δέκα σπουδαιότερους Βρετανούς κινηματογραφιστές, μάλλον όλων των εποχών.

Αυτό που τον έκανε ξεχωριστή και πρωτοποριακή κινηματογραφική περσόνα(η προσωπικότητα), δεν ήταν μόνο τα καρέ, η σκηνοθεσία και οι τοποθετήσεις των πρωταγωνιστών του στις ταινίες του, δεν ήταν η καλλιτεχνική φύση και πινελιά, εξάλλου ο μεγάλος αυτός κινηματογραφιστής, δεν υπήρξε ούτε είχε τη δυνατότητα να γίνει ένας πχ. Κιαροστάμι, η ένας Ταρκόφσκι(που σημειωτέων θαύμαζε αμφότερους), αλλά κάτι άλλο, το οποίο τον τοποθέτησε στο πάνθεον της παγκόσμιας Κινηματογραφικής κοινότητας.
Ο ίδιος, ο Κεν Λόουτς δηλαδή, αποτελούσε και αποτύπωνε ασταμάτητα μια έντονη πολιτικοποιημένη δράση και δραστηριότητα, μιας και υπήρξε ανέκαθεν στρατευμένος και ταξικά προσανατολισμένος στο πλάι της Εργατικής Τάξης και στην ακαθόριστη μέχρι σήμερα Βρετανική Αριστερά, με όλες τις αδυναμίες, τις παιδικές αρρώστιες της κι όλες τις αγκυλώσεις που αυτή είχε και συνεχίζει να έχει.
Ωστόσο στα φιλμ του, παρότι φανερώνονταν η ταυτότητα του, ανάδειχνε και κάποιες πινελιές(αναγκαία κακά), που ήταν μακρυά από τον εαυτό του και τα νερά του, αλλά για να γυρίσεις μια ταινία χρειάζονται κεφάλαιο και το Ηνωμένο Βασίλειο και οι χορηγοί δεν ήταν διατεθειμένοι να τον εξυπηρετήσουν.
Να τονίσουμε εδώ πέρα, ότι ο Βρετανικός δογματισμός και τα υπέρ-συντηρητικά του κατάλοιπα(ειδικά μετά την περίοδο της Θάτσερ), είχαν διεισδύσει παντού, προωθώντας μια αντικομμουνιστική τακτική γεμάτη από ψέμματα και ιστορικές ανακρίβειες, που ενίοτε και κατά περιόδους τον εκνεύριζαν στον υπέρτατο βαθμό, αλλά δεν μπορούσε να βαράει τη γροθιά στο καρφί και καλά έκανε. Όλη αυτή η προκατάληψη και συμπλεγματική Αγγλικανική ηθική και συμπεριφορά, εις βάρος του, τον καθιστούσε persona non grata.

Οι άλλοτε φανερές και άλλοτε κρυφές πιέσεις που δεχόταν, αφορούσαν τις μετατροπές των σεναρίων του, για εξασφαλίσει τις έστω κι ελάχιστες χρηματοδοτήσεις όσον αφορά το πρόσωπο του, όχι μόνο ήταν απαγορευτικές, αλλά τον καθιστούσαν ως το νούμερο ένα μισητό καλλιτεχνικό πρόσωπο στην εκεί ιντελιγκέντσια και στο εστέτ που ήταν βαθιά επικριτικό, αν όχι παγερά εχθρικό μαζί του, κάτι που αποτυπώνεται στις ταινίες του.
Ο Κεν Λόουτς ήταν ένα από εκείνα τα προβεβλημένα δημόσια πρόσωπα που μιλούσαν επικριτικά εναντίον των πολιτικών του μνημονίου στο ελληνικό ντοκιμαντέρ Catastroika, ενώ υπήρξε μέλος του Κινήματος για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη 2025. Παρότι έχει κερδίσει εις διπλούν τον Χρυσό Φοίνικα(θα μπορούσε να το έχει κατορθώσει ακόμα περισσότερες), με πρώτη το 2006 για την ταινία, “Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι” και δεύτερη το 2016 για την ταινία “Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ”(που είναι και η μέχρι σήμερα τελευταία του ταινία) και παρότι έχει κερδίσει δύο φορές το Βραβείο Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το 1991 με το “Ριφ-Ραφ” και το 1995 με το “Γη και ελευθερία”, στην Βρετανική Ένωση Κινηματογραφιστών, παραμένει ακόμα ένα μαύρο πρόβατο.

Ο ελεύθερος Κινηματογραφικός κόσμος του Κεν Λόουτς δεν είναι ξεκομμένος από οράματα και ελπίδες, δεν είναι προφανώς μια τυπική Αγγλική Οικογενειακή ζωή, ούτε οι μυστικές Ατζέντες του Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας, πολύ περισσότερο δεν είναι η ιστορική αμνησία για τα Βρετανικά Εγκλήματα απέναντι στην Ιρλανδία και κυρίως απέναντι στους Ιρλανδούς, εξάλλου στο μυαλό μας μέσα βαθιά, ακόμα και σήμερα όπως και την πρώτη φορά, οι σκληρές εικόνες του ανέμου που χόρευε το κριθάρι, κατέδειχναν το σκοτεινό και φαιό ποιόν του Ηνωμένου Βασιλείου, κατά το διαίρει και βασίλευε.
Για τον Κεν Λόουτς, η πατρίδα κρύβεται στα τρυφερά φιλιά των εργατών, όπου το ψωμί και τα τριαντάφυλλα είναι αποτέλεσμα ενός τραγουδιού που μιλάει για ματιές και χαμόγελα που γίνονται άμυνα στο πετροβολητό των στερεότυπων που το ίδιο το σύστημα δημιουργεί και σχηματίζει μέσα στα πλαίσια της ταξικής πάλης και είναι το εισιτήριο για την αιώνια εφηβεία, τα πρότυπα όπως ο Ερίκ Καντονά, η ο δρόμος των χαμένων αγγέλων του Ισπανικού Εμφυλίου, έστω και με αυτά τα ιστορικά άλματα και κενά, μέσα από προσωπικά συμβάντα και όχι αντικειμενικά ιστορικά γεγονότα , που εστιάζεται και ανευρίσκεται ως ντοκιμαντέρ κάπου και με΄σα από τις ριζικές αλλαγές στη μεταπολεμική Βρετανία υπό την Εργατική κυβέρνηση του Clement Attlee, που ήρθε στην εξουσία το 1945.
Αυτός ήταν ο μεγάλος Κεν Λόουτς, που του ευχόμαστε να τον χαιρόμαστε για πολλά ακόμα χρόνια και γιατί όχι αρκετές ακόμα σκηνοθετικές πινελιές πριν το ταξίδι του στην Αιωνιότητα.

1967 Όχι δάκρυα για την Τζόι
1969 Κες
1971 Οικογενειακή ζωή
1979 Μπλακ Τζακ
1980 Ο θηροφύλακας
1981 Ματιές και χαμόγελα
1986 Πατρίδα
1990 Μυστική ατζέντα
1991 Ριφ-Ραφ
1993 Βροχή από πέτρες
1994 Ladybird, Ladybird
1995 Γη και ελευθερία
1996 Το τραγούδι της Κάρλα
1998 Το όνομά μου είναι Τζο
2000 Ψωμί και τριαντάφυλλα
2001 Ο Πωλ, ο Μικ και οι άλλοι
2002 Γλυκά δεκάξι
2002 Eleven Minutes, Nine Seconds, One Image: September 11
2004 Ένα τρυφερό φιλί
2005 Tickets
2005 McLibel
2006 Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι
2007 To Each His Own Cinema
2007 Ένας ελεύθερος κόσμος…
2009 Looking for Eric
2010 Ιρλανδέζικος δρόμος
2012 Το μερίδιο των αγγέλων
2013 The Spirit of ’45
2014 Jimmy’s Hall
2016 Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ

English for life, business and travelling
Ιδανικό / απευθύνεται σε επαγγελματίες και σπουδαστές οι οποίοι θέλουν να βελτιωθούν και να επικοινωνούν αποτελεσματικά σε επιχειρηματικό περιβάλλον αλλά και έξω από αυτό όπως στα ταξίδια αναψυχής ή κοινωνικές συζητήσεις.
Διάρκεια: 70 ώρες
Οκτώβριος – Μάιος
Πρόγραμμα: Δευτέρα 20:00 – 21:00 και Πέμπτη 20:00 – 21:00
Τμήμα: 6-8 ατόμων
Μέσο: online
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι στο επίπεδοΒ1.Περισσότερα εδώ….

English for life, business and travelling
Ιδανικό / απευθύνεται σε επαγγελματίες και σπουδαστές οι οποίοι θέλουν να βελτιωθούν και να επικοινωνούν αποτελεσματικά σε επιχειρηματικό περιβάλλον αλλά και έξω από αυτό όπως στα ταξίδια αναψυχής ή κοινωνικές συζητήσεις.
Διάρκεια: 70 ώρες
Οκτώβριος – Μάιος
Πρόγραμμα: Δευτέρα 20:00 – 21:00 και Πέμπτη 20:00 – 21:00
Τμήμα: 6-8 ατόμων
Μέσο: online
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι στο επίπεδοΒ1.Περισσότερα εδώ….

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 1: Ορισμένα αναρτώμενα πολυμέσα από το διαδίκτυο στους ιστότοπους μας, όπως εικόνες & κυρίως video που αναρτούμε (με τη σχετική σημείωση της πηγής η οποία αναγράφεται πάνω και μέσα στην ίδια την προβολή τους), αναδημοσιεύονται θεωρώντας ότι είναι δημόσιας προβολής χρήσης και αναδημοσίευσης. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, καλλιτεχνών, μουσικών, τραγουδοποιών, συγκροτημάτων, δισκογραφικών εταιρειών, κινηματογραφιστών, φωτογράφων, η ιδιοκτητών καναλιών στα διαδικτυακά πολυμέσα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολoγίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα άρθρων συνεργατών και αυτό δε μας δεσμεύει ως επιχείρηση. Για άρθρα και διαφημιστικό υλικό που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς το πρώτο απηχεί την προώθηση και προβολή των διαφημιζόμενων και το δεύτερο αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο και τις ιστοσελίδες μας.  


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 2:Το portal istosch data &technologies lab χρησιμοποιεί μόνο πρωτογενή άρθρα των συντακτών και συνεργατών του. Κάνει αναδημοσιεύσεις μόνο από αυτούς και με την δική τους συναίνεση από τα δικά τους ηλεκτρονικά έντυπα και δίνει επίσης σε αυτούς το δικαίωμα της αναδημοσίευσης. Οποιοσδήποτε άλλος θέλει να αναδημοσιεύσει οτιδήποτε πρέπει να έχει την έγγραφη άδεια του portal, istosch data &technologies lab που εκπροσωπείται δια του αρχισυντάκτη του. Διαβάστε τους όρους παροχής και χρήσης του δικαιώματος η μη αναδημοσίευσης των κειμένων.

Το ημερολόγιο φορτώνει...
Powered by Booking Calendar
captcha

Ενισχύστε το portal “istosch data &technologies lab

Στις δύσκολες εποχές του COVID-19, που συνεχίζει να είναι γύρω μας αμείωτα, με αποτέλεσμα όλα είναι σε φάση ύφεσης και χωρίς εμφανή σημάδια ζωηρότητας.
Το ανεξάρτητο κέντρο Τεχνολογίας και διαδικτύου, καθώς και το
portal μας συνεχίζουν να εργάζεται αδιάκοπα βάζοντας ζητήματα πολιτισμού, τέχνης, κοινωνικών επιστημών, αλλά και θετικών, καθώς και τεχνολογίας στο τελευταίο, που αυτές τις μέρες μας βοηθούν να κρατηθούμε ζωντανοί με προτάσεις που βοηθούν τον ελεύθερο μας χρόνο και να παραμείνουμε ασφαλείς, εντός και εκτός των τοιχών.
Με πολύ κόπο και μεγάλη διάθεση προσφοράς, αλλά και με αίσθημα ευθύνσης και σε αυτή τη φάση, σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, κάθε μικρή ενίσχυση για την παραπέρα συνέχεια του portal είναι πολύ σημαντική.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη βοήθεια σας και σας ευχόμαστε καλή υγεία αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε, με μια υπόσχεση από μας, ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, πάνω και μέσα στα πλαίσια της εποχής.

 

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Βουρλάκης Νίκος, Πύργος Ψιλονέρου Χανιά. Τα πάντα για την Οικοδομή σας.

istosch

Το portal istosch data &technologies lab, είναι μέρος του istosch data &web center που ιδρύθηκε το 2004 ως ιδέα και με το πέρας της έναρξης του νομικά ξεκίνησε τη νόμιμη δραστηριότητα του στις 31.3.2006 ως ανεξάρτητο κέντρο παροχής υπηρεσιών προετοιμασίας εισαγωγής δεδομένων, σχεδιασμού και ανάπτυξης ιστοσελίδων και portal, φιλοξενίας όλων των παραπάνω, πωλήσεων και τεχνικής υποστήριξης υπολογιστικών συστημάτων και σχεδιασμού λογότυπων. Από το 2016 ενόψει των δέκα χρόνων λειτουργίας του, αποφάσισε να αναπτύξει και το τμήμα δικτυακής προβολής πολιτιστικών, καλλιτεχνικών, επιστημονικών και άλλων δραστηριοτήτων που θα δώσουν προέκταση και θα γεφυρώσουν το εκδοτικό κομμάτι με το καλλιτεχνικό, αυτό των ανθρωπιστικών επιστημών και τα όλα μαζί με αυτό της τεχνολογίας.