Ο μελωδικός σωματοφύλακας, εικόνων του Ταρκόφσκι, αναχώρησε μαζί με το 2022
Ο μελωδικός σωματοφύλακας, εικόνων του Ταρκόφσκι, αναχώρησε μαζί με το 2022
Το 2022, δεν έκλεισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τους ανθρώπους της καλλιτεχνικής δημιουργίας, του πνεύματος και της μουσικής πρωτοπορίας, μιας και ένας από τους σπουδαιότερους μουσικούς της ηλεκτρονικής πειραματικής πρωτοπορίας και ένας από τους πρωτεργάτες της, ο μεγάλος Eduard Nikolayevich Artemyev (Эдуа́рд Никола́евич Арте́мьев), εξέπνευσε αφήνοντας ένα τεράστιο κενό ως βιολογική ύπαρξη με ένα τεράστιο ταλέντο, που για παρακαταθήκη του άφησε, το σπουδαίο και αιώνιο έργο του.
Την τελευταία μέρα του 2022, λοιπόν, έφυγε από τη ζωή, ο πρωτοπόρος της Ηλεκτρονικής Πειραματικής Μουσικής, ο Σοβιετικός Μουσικός Έντουαρντ Αρτέμιεβ και άφησε ένα δυσαναπλήρωτο κενό, στο είδος αυτό, καθώς και στην μουσική της κινηματογραφικής τέχνης.
Γεννήθηκε στις 30 του Νοέμβρη του 1937 στο Νοβοσιμπίρσκ (την τρίτη σήμερα μεγαλύτερη πόλη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η οποία είναι πρωτεύουσα της Περιφέρειας Νοβοσιμπίρσκ και του Σιβηρικού Διαμερίσματος, με πληθυσμό γύρω στα 2.000.000 κατοίκους), και ταξίδεψε στον άχρονο κόσμο την τελευταία μέρα του χρόνου, δηλαδή στις 31 του Δεκέμβρη τους 2022, από τη Μόσχα.
Ο Έντουαρντ Αρτέμιεβ, ήταν Σοβιετικός και Ρώσος συνθέτης πειραματικής ηλεκτρονικής μουσικής και παρτιτούρας κινηματογραφικών ταινιών υψηλής αισθητικής και ηθικής αξίας και αποτίμησης. Αποτέλεσε ένα μοναδικό και αμίμητο “θρύλο” του είδους, καθώς επένδυσε τις κινηματογραφικές ταινίες του πολύ μεγάλου ποιητή της εικόνας του Αντρέι Ταρκόφσκι. Με τον εν λόγω, συνδέονταν σε επίπεδο φιλίας, αλλά κυρίως κατανόησης και αντίληψης για το ύφος, τη μορφή και το περιεχόμενο των συνθέσεων που θα έντυναν στο ακέραιο, άψογα και χωρίς παρεκκλίσεις, τις ταινίες του σειριακά τελευταίου, κατά την παρούσα παράγραφο κινηματογραφική και όχι με βάση φυσικά το άπειρο ταλέντο του, το οποίο είναι άλλες τόσες φορές πάνω από την κορυφή του Έβερεστ και που μόνο η ιστορία μπορεί να αποτιμήσει.
Το 1999 και μάλιστα δια χειρός του τότε Πρωθυπουργού Πριμακώφ, του απονεμήθηκε ο τίτλος του Λαϊκού μουσικού Καλλιτέχνη της Ρωσίας, με το οποίο ουσιαστικά αποτιμήθηκε η συνολική και μοναδική του προσφορά, ενώ το 2001 κέρδισε το Special Silver St. George στο 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μόσχας, ένα από τα σπουδαιότερα φεστιβάλ της συγκεκριμένης τέχνης ανά την υφήλιο.
Μπορεί, ο Αρτεμίεφ γεννήθηκε στο Νοβοσιμπίρσκ που ήταν και παραμένει, τόσο για την τότε ΕΣΣΔ, όσο και σήμερα για την Ρωσική Ομοσπονδία, μια πόλη πνεύματος, όπου οι τέχνες, οι ανθρωπιστικές και οι θετικές επιστήμες, την έκαναν και την κάνουν ένα μοναδικό στολίδι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όσο φυσικά και αυτής της απέραντης χώρας του πνεύματος, ωστόσο σπούδασε στο Ωδείο της Μόσχας υπό τον καθοδήγηση του μεγάλου δασκάλου Γιούρι Σαπόριν.
Το ενδιαφέρον του για την ηλεκτρονική μουσική και τα συνθεσάιζερ ξεκίνησε μετά την πρώτη αποφοίτησή του το 1960, από τις προπτυχιακές του σπουδές, όταν η ηλεκτρονική μουσική ήταν ακόμα στα σπάργανα, αλλά αυτός την πήγε στο διάστημα και αυτό έγινε γνωστό το 1972 με την μουσική επένδυση του Σόλαρις.
Ουσιαστικά, την πρώτη του ολοκληρωμένη σύνθεση, την έγραψε και παρουσίασε το 1967, σε ένα από τα πρώτα συνθεσάιζερ της ανθρώπινης ιστορίας, το συνθεσάιζερ ANS που αναπτύχθηκε από τον Σοβιετικό μηχανικό Yevgeny Murzin. Να σημειώσουμε εδώ πέρα, ότι στην Σοβιετική Ένωση και σε αυτή, αναπτύχθηκαν οι πρώτοι Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές στον κόσμο, ήδη από την δεκαετία του 1930, όπου παρουσιάστηκαν τα πρώτα πειραματικά εργαλεία, όσο και αν η δυτική ιστοριογραφία αρνείται να το καταγράψει αυτό, ωστόσο ούτε τυχαίο γεγονός ήταν, ούτε αποτελούσε κάποια παραξενιά της ίδιας της ιστορίας, καθώς η ΕΣΣΔ, ήταν η χώρα με τους περισσότερους επιστήμονες και τεχνολόγους ανά την υφήλιο, εξάλλου, δεν υπήρχε μέτρο σύγκρισης με καμία άλλη για την εποχή εκείνη.
Ο Έντουαρντ Αρτέμιεβ, ταν λοιπόν ένας από τους πρώτους συνθέτες και πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής μουσικής και η συνεργασία και βαθιά φιλία του με τον σκηνοθέτη Αντρέι Ταρκόφσκι τη δεκαετία του 1970, όχι μόνο τον έκανε γνωστό, αλλά δίσκοι από τα σάουντρακ των ταινιών αυτών, είναι εδώ και δεκαετίες πολύ εμπορικά σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Έγραψε τις κινηματογραφικές παρτιτούρες των Solaris, Mirror και Stalker του Ταρκόφσκι, ενώ πολύ αργότερα, έγραψε επίσης μουσικές ταινίες για τον Αντρέι Κοντσαλόφσκι και τον Νικήτα Μιχάλκοφ, οι οποίες δεν έγιναν ιδιαίτερα γνωστές, καθότι τα ίδια τα φιλμ κατά τα οποία κλήθηκε να δημιουργήσει τη μουσική τους, δεν καθιερώθηκαν και δεν αποτέλεσαν κάποια ενδιαφέρουσα αισθητική και ηθική πρόταση, ούτε ήταν εφάμιλλες με τα κολοσσιαία έργα του ποιητή της εικόνας, με αποτέλεσμα να χαθούν στην εισπρακτική και ποιοτική μετάφραση, ανεξάρτητα αν ήταν κι αυτές, οι συνθέσει δηλαδή το κάτι άλλο, όσο αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Οι κινηματογραφικές του παρτιτούρες και η μουσική του απέσπασαν πολυάριθμες διακρίσεις καθώς και τρία Βραβεία Νίκα. Έδωσε άδεια για πολλά αποσπάσματα από το soundtrack του Solaris για να τα χρησιμοποιήσει στην ισπανική παραγωγή.
The Cosmonaut, ενώ ο ίδιος, ο Eduard Artemyev έγραψε μερικά τραγούδια το πιο διάσημο από αυτά Deltaplan του Valery Leontiev.
Επίσης ένα από τα χαρακτηριστικά της πολυδιάστατης και πολυτάλαντης δημιουργικής του ικανότητας, τον οδήγησαν ως συνθέτη του ύμνου της τελετής έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2014 στο Σότσι, καθώς και του ύμνου της τελετής λήξης.
Ο Αόρατος μουσικός Άνθρωπος Έντουαρντ Αρτέμιεβ, αυτός θρυλικός κομιστής των απόκοσμων, πολλές φορές μονότονων ηλεκτρονικών συνθέσεων, και ταυτόχρονα μελωδικός σωματοφύλακας, καταρχήν των εικόνων του Ταρκόφσκι, δεν έχτιζε απλές μουσικές εξισώσεις που μετατρέπονταν σε λευκές νύχτες, πάνω στους δρόμους και σύμφωνα με την πατρική του έδρα, αυτή της Σιβηρικής γης, ούτε με τους άλλους δεκάδες μέχρι τότε αναγνώσιμους αλλά και κλασικούς τρόπους, αλλά ήταν ο στιλπνός καθρέφτης και ο μάρτυρας, της ιδιοφυούς Οδύσσειας, του μεγάλου παραπάνω Κινηματογραφιστή, αποδίδοντας τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, ανάμεσα στην εικόνα και στο ηχητικό της προτσές.
Έφτανε και έπαιρνε από το χέρι τον ακροατή του, είτε μέσα από τα κινηματογραφικά φιλμ, είτε μόνο μέσα, από τις δικές του ανεξάρτητες από τον κινηματογραφικό κόσμο πειραματικές ηλεκτρονικές, μελωδίες στο παγωμένο φεγγάρι, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό, στα αυτιά του πρώτου(δηλαδή του ακροατή), την παλέτα με τις αποχρώσεις ενός άχρωμου ουράνιου τόξου, βγαλμένο μέσα από το σεληνιακό τοπίο, λες και ΄΄ήταν ημιτελείς κομμάτια για κάποιο μηχανικό πιάνο.
Συνθέσεις που δεν ολοκληρώνονταν ποτέ, λες και έσπαγε η μουσική τους τροχιά γύρω από το φυσικό μας δορυφόρο και έπεφταν απολύτως φυσικά και φυσιολογικά στους κρατήρες του. Έμοιαζαν και μάλλον αποτελούσαν μια επίσκεψη χωρίς επιστροφή στο λαβύρινθο της φαντασιακής πόλης μηδέν (η Zerograd), όπου όμως ο Μινώταυρος ήταν απλά ένας μύθος για Θρίλερ με ποιοτικά χαρακτηριστικά, που όμως δεν τρομοκρατούν, αλλά δημιουργούν μια μυστήρια επιδερμική αγωνία, όπως σε έναν κοσμοναύτη που για πρώτη φορά καλείται να ταξιδέψει πολύ κοντά στον ήλιο χωρίς όμως να καεί, πέρα από τις φυσικές και κοσμικές πραγματικότητες, αλλά ήδη μέσα του τσουρουφλίζεται και η κάρα του έχει υποστεί μερική ηλίαση, αλλά στο τέλος κανένα άλγος δεν έχει υποστεί.
Αυτός ήταν ο μουσικός ταχυδρόμος της αγάπης, οδηγεί τις συνθέσεις του και τις κρεμάει μέχρι εκεί που φτάνουν τα χέρια του και πόδια του, σε δρόμους που πολλοί λίγοι τόλμησαν να περπατήσουν, ήταν ο μηχανοδηγός της αγάπης, του μυστηρίου και ο μουσικός οδηγός του μεγαλύτερου σκηνοθέτη όλων των εποχών, αυτός ήταν ο τρισμέγιστος Έντουαρντ Αρτέμιεβ, που η Ρωσική γη σκέπασε εν Ειρήνη, του οποίου η μουσική πρωτοπορία, θα αναχθεί στο Πάνθεον της παγκόσμιας, αλλά και αυτής της μεγαλειώδους της αχανούς πατρίδας του.
Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου
Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου
Ο Έντουαρντ Αρτέμιεβ και το Τεράστιο Έργο του
Solaris (Солярис, 1972)
A Very English Murder (Чисто английское убийство, 1974)
At Home Among Strangers (Свой среди чужих, чужой среди своих, 1974)
Mirror (Зеркало, 1975)
A Slave of Love (Раба любви, 1976)
An Unfinished Piece for Mechanical Piano (Неоконченная пьеса для механического пианино, 1977)
Territory (Территория, 1978)
Stalker (Сталкер, 1979)
Siberiade (Сибириада, 1979)
The Bodyguard (Телохранитель, 1979)
A Few Days from the Life of I. I. Oblomov (Несколько дней из жизни И. И. Обломова, 1980)
Anna: 6 – 18 (Анна: от 6 до 18, 1980—1993)
Fox Hunting (Охота на лис, 1980)
The Fairfax Millions (Миллионы Ферфакса, 1980)
Family Relations (Родня, 1981)
The Train Has Stopped (Остановился поезд, 1982)
Without Witness (Без свидетелей, 1983)
Moon Rainbow (Лунная радуга, 1983)
Return from Orbit (Возвращение с орбиты, 1983)
TASS Is Authorized to Declare… (ТАСС уполномочен заявить…, 1984)
The Invisible Man (Человек-невидимка, 1984)
One Second for a Feat (Секунда на подвиг, 1985)
Courier (Курьер, 1986)
Visit to Minotaur (Визит к Минотавру, 1987)
Zerograd (Город Зеро, 1989)
Close to Eden (Урга – территория любви, 1991)
Genius (Гений, 1991)
Burnt by the Sun (Утомлённые солнцем, 1994)
The Odyssey (Одиссей, 1997)
War is Over. Please Forget… (Война окончена. Забудьте…, 1997)
The Barber of Siberia (Сибирский цирюльник, 1998)
As Far as My Feet Will Carry Me (Побег из Гулага, 2001)
House of Fools (Дом дураков, 2002)
A Driver for Vera (Водитель для Веры, 2004)
12 (2007)
Gloss (Глянец, 2007)
The Nutcracker in 3D (Щелкунчик и Крысиный Король, 2009)
Home (Дом, 2011)
Branded (Москва 2017, 2011)
Legend No. 17 (Легенда №17, 2013)
The Postman’s White Nights (Белые ночи почтальона Алексея Тряпицына, 2014)
Sunstroke (Солнечный удар, 2014)
The Heritage of Love (Герой, 2016)
English for life, business and travelling
Ιδανικό / απευθύνεται σε επαγγελματίες και σπουδαστές οι οποίοι θέλουν να βελτιωθούν και να επικοινωνούν αποτελεσματικά σε επιχειρηματικό περιβάλλον αλλά και έξω από αυτό όπως στα ταξίδια αναψυχής ή κοινωνικές συζητήσεις.
Διάρκεια: 70 ώρες
Οκτώβριος – Μάιος
Πρόγραμμα: Δευτέρα 20:00 – 21:00 και Πέμπτη 20:00 – 21:00
Τμήμα: 6-8 ατόμων
Μέσο: online
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι στο επίπεδοΒ1.Περισσότερα εδώ….
English for life, business and travelling
Ιδανικό / απευθύνεται σε επαγγελματίες και σπουδαστές οι οποίοι θέλουν να βελτιωθούν και να επικοινωνούν αποτελεσματικά σε επιχειρηματικό περιβάλλον αλλά και έξω από αυτό όπως στα ταξίδια αναψυχής ή κοινωνικές συζητήσεις.
Διάρκεια: 70 ώρες
Οκτώβριος – Μάιος
Πρόγραμμα: Δευτέρα 20:00 – 21:00 και Πέμπτη 20:00 – 21:00
Τμήμα: 6-8 ατόμων
Μέσο: online
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι στο επίπεδοΒ1.Περισσότερα εδώ….
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 1: Ορισμένα αναρτώμενα πολυμέσα από το διαδίκτυο στους ιστότοπους μας, όπως εικόνες & κυρίως video που αναρτούμε (με τη σχετική σημείωση της πηγής η οποία αναγράφεται πάνω και μέσα στην ίδια την προβολή τους), αναδημοσιεύονται θεωρώντας ότι είναι δημόσιας προβολής χρήσης και αναδημοσίευσης. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, καλλιτεχνών, μουσικών, τραγουδοποιών, συγκροτημάτων, δισκογραφικών εταιρειών, κινηματογραφιστών, φωτογράφων, η ιδιοκτητών καναλιών στα διαδικτυακά πολυμέσα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολoγίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα άρθρων συνεργατών και αυτό δε μας δεσμεύει ως επιχείρηση. Για άρθρα και διαφημιστικό υλικό που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς το πρώτο απηχεί την προώθηση και προβολή των διαφημιζόμενων και το δεύτερο αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο και τις ιστοσελίδες μας.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 2:Το portal istosch data &technologies lab χρησιμοποιεί μόνο πρωτογενή άρθρα των συντακτών και συνεργατών του. Κάνει αναδημοσιεύσεις μόνο από αυτούς και με την δική τους συναίνεση από τα δικά τους ηλεκτρονικά έντυπα και δίνει επίσης σε αυτούς το δικαίωμα της αναδημοσίευσης. Οποιοσδήποτε άλλος θέλει να αναδημοσιεύσει οτιδήποτε πρέπει να έχει την έγγραφη άδεια του portal, istosch data &technologies lab που εκπροσωπείται δια του αρχισυντάκτη του. Διαβάστε τους όρους παροχής και χρήσης του δικαιώματος η μη αναδημοσίευσης των κειμένων.
Ενισχύστε το portal “istosch data &technologies lab“
Στις δύσκολες εποχές του COVID-19, που συνεχίζει να είναι γύρω μας αμείωτα, με αποτέλεσμα όλα είναι σε φάση ύφεσης και χωρίς εμφανή σημάδια ζωηρότητας.
Το ανεξάρτητο κέντρο Τεχνολογίας και διαδικτύου, καθώς και το portal μας συνεχίζουν να εργάζεται αδιάκοπα βάζοντας ζητήματα πολιτισμού, τέχνης, κοινωνικών επιστημών, αλλά και θετικών, καθώς και τεχνολογίας στο τελευταίο, που αυτές τις μέρες μας βοηθούν να κρατηθούμε ζωντανοί με προτάσεις που βοηθούν τον ελεύθερο μας χρόνο και να παραμείνουμε ασφαλείς, εντός και εκτός των τοιχών.
Με πολύ κόπο και μεγάλη διάθεση προσφοράς, αλλά και με αίσθημα ευθύνσης και σε αυτή τη φάση, σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, κάθε μικρή ενίσχυση για την παραπέρα συνέχεια του portal είναι πολύ σημαντική.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη βοήθεια σας και σας ευχόμαστε καλή υγεία αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε, με μια υπόσχεση από μας, ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, πάνω και μέσα στα πλαίσια της εποχής.