istosch eFanzine

istoschPORTAL [data &technologies lab]

altROCKJazzΔισκογραφίαΜουσικά Ρεύματα

H τηλεπερσόνα του πανκ δεν είναι πια εδώ

istosch the first Chania's multinational technologies lab   the 1st multinational Chania's web design & development center   simply& dedicated web Hosting    istoschSHOP, Τα πάντα από βιβλία & νέα τεχνολογία...

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» (Νέα Κυκλοφορία)
Βουρλάκης Νίκος, Πύργος Ψιλονέρου Χανιά. Τα πάντα για την Οικοδομή σας.
Arsenali Tango Marathon (Chania 19-22 April 2024)
«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» (Νέα Κυκλοφορία)

 

 

H τηλεπερσόνα του πανκ δεν είναι πια εδώ

Πριν ξεκινήσουμε το παρακάτω άρθρο, θα θέλαμε να σημειώσουμε εδώ πέρα το εξής, ότι είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε και να μελετήσουμε αυτή την ατελείωτη μπάντα(μια από τις σπουδαιότερες του ηλεκτρικού πειραματικού ήχου και συνολικά του τελευταίου), εκεί κάπου στα 16 μας και να μας ακολουθεί μέχρι τώρα, ωστόσο σήμερα (χτες ουσιαστικά μιας και η είδηση υπέπεσε στην αντίληψη μας στην μετάβαση της 28ης προς την 29η του Γενάρη, δηλαδή στο μεταίχμιο), όταν και μάθαμε ότι ο frontman της σήμερα απεβίωσε….
Οι Television, η πρώτη ουσιαστικά μπάντα του μεγάλου Tom Verlaine (του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Thomas Miller και γεννήθηκε στις 13 του Δεκέμβρη του 1949 στο Νιου Τζέρσεϊ), μαζί με τους MC5, Stooges, Fugs, Modern Lovers, Radio Birdman, Frank Zappa, Jimmy Hendrix, Syd Barrett, D. Bowie, Hawkwind, The Dogs, Death, The Punks, Velvet Underground, New York Dolls, Ramones, The Saints, Τhe Pink Fairies, The Hollywood Brats, Doctors of Madness, Cock Sparrer, Third World War, τους Αυστραλούς Radio Birdman και τους Crushed Butler, επανέφεραν στις ρίζες τους, και αναδημιούργησαν τον ηλεκτρικό ήχο σε πιο στέρεες βάσεις, ενώ στην πορεία έβαλαν ο καθένας στον αριθμητή που του αναλογεί, νεότερα στοιχεία που επηρέασαν τον νεότερο ηλεκτρικό ήχο που στον παρονομαστή του ήταν το πανκ.
Ουσιαστικά, δηλαδή όλοι μαζί οι παραπάνω πέταξαν στα σκουπίδια ολόκληρο το εμπορικό κλασσικό και έντεχνο-Ροκ(η προοδευτικό) της δεκαετίας του 1960 και του 1970 αντιστοίχως, που δεν είχαν τίποτα το ουσιαστικό πια να δώσουν , άρα από αυτή την άποψη η συμβολή του εκλιπόντα ήταν από πολύ μεγάλη, έως τεράστιας σημασίας ιστορικό συμβάν, που για τη μουσική βιομηχανία και κυρίως για την ανεξάρτητη ροκ σκηνή και το εναλλακτικό ροκ, ήταν στα όρια ιστορικού γεγονότος.
Ειδικά για μας, που η σχέση μας με το λεγόμενο κλασσικό ροκ, είναι από παγερά αδιάφορη, έως και εχθρική, μιας και η ιδιοσυγκρασία μας, αλλά και και η ιδεολογική μας προσέγγιση μάλλον λειτουργούσε αφαιρετικά από τα κλασσικά σχήματα τα οποία ήταν κατά κάποιο τρόπο στο απεχθή.

Ο Tom Verlaine, δεν ήταν κάποιος τυχαίος, η αυτοδίδακτος μουσικός, καθότι σπούδασε πιάνο από πολύ νεαρή ηλικία, έγινε απόφοιτος Λυκείου, κατά την δική μας Υπουργό Παιδείας, ωστόσο δεν έμεινε μόνο στο πιάνο, καθότι μεταπήδησε αρχικά στο σαξόφωνο (την περίοδο των γυμνασιακών του σπουδών, έπειτα από την ακρόαση ενός έργου του τεράστιου Stan Getz) και αργότερα στο μπάσο και στην ηλεκτρική κιθάρα, τόσο στο αρμονικό, όσο και στα μελωδικά της διαστήματα.
Ο μεγάλος Tom Verlaine, παρότι ήταν γαλουχημένος με τις εφηβικές του επιρροές από το Ροκ, τις αποτίναξε πολύ γρήγορα, μιας και του παραπάνω είδους, πήρε η τζαζ, και ειδικά το Jazz-Rock του μεγάλου του ακουστικά δασκάλου του τεράστιου Miles Davis. Ο Tom Verlaine, δεν ήταν μόνο ένα σπουδαίο μουσικό ταλέντο, καθότι είχε μεγάλη έφεση στη γραφή και την ποίηση από πολύ μικρή ηλικία.
Πριν καν την ίδρυση των Television, υπήρξε συμφοιτητής στο οικοτροφείο Sanford, αλλά και φίλος με τον γκουρού του σύγχρονου πανκ, τον Richard Hell (Richard Meyers, όπου ήταν και το πραγματικό του όνομα), όπου μοιράζονταν το κοινό πάθος τους για τη μουσική και την ποίηση, αλλά και την αναγκαιότητα να αλλάξει οριστικά και αμετάκλητα η παρωδία του κλασσικού ροκ και να μετακυλήσει κατά κάποιο τρόπο στις περιοχές της Jazz, χωρίς όμως να είναι Jazz.

Όταν ήρθε το καλλιτεχνικό του επίθετο(που “έκλεψε” από το Γάλλο συμβολιστή ποιητή Paul Verlaine) μαζί με τον Richard Hell, δημιούργησαν την πρώιμη μπάντα τους τους Neon Boys, ο οποίος ήταν και ο προπομπός των μεγάλων Television, στρατολογώντας τον ντράμερ Billy Ficca .
Όταν και τυπικά διαλύθηκαν οι Neon Boys, τροχοδρομούνταν η δημιουργία της επόμενης μπάντας που αντικειμενικά ήταν μια συνέχεια των Neon Boys, οι Television δηλαδή, ωστόσο πριν φράσουμε εκεί, στα πρόθυρα του σχήματος έφτασαν να βρίσκονται οι Dee Dee Ramone και Chris Stein.
Ο μεγάλος Tom Verlaine και ο Richard Hell, το 1975, χώρισαν προσωρινά τα τσανάκια τους, αφού το το ακανόνιστο παίξιμο και η συμπεριφορά του τελευταίου πάνω στις συνθέσεις τους, αφού ακολουθούσε άλλα μονοπάτια, πριν καν και λίγο πριν κυκλοφορήσουν το πρώτο τους single, με τον Fred Smith, να τον αντικαθιστά.
Ο μεγάλος Tom Verlaine, έβγαινε και κυκλοφορούσε ανοιχτά με την ποιήτρια και μουσικό Πάτι Σμιθ(με την οποία εικάζεται ότι υπήρξαν και ζευγάρι), την περίοδο που και οι δύο ήταν πλέον καθιερωμένοι στην ανερχόμενη πανκ σκηνή της Νέας Υόρκης, τόσο μέσα από τα live, όσο και από τον περιοδικό τύπο της εποχής.


Ο μεγάλος Tom Verlaine, υπήρξε υπέρμαχος των τεχνικών κιθάρας και των διεργασιών ηχογράφησης που είχε υιοθετήσει από την εποχή που συνάντησε την Jazz & το JazzRock, συμπεριλαμβανομένων των κοντινών φωνημάτων , της καθυστέρησης , της αντήχησης , του slap echo, του phasing / flanging , του tremolo , κλπ. βάζοντας την κιθάρα του κατευθείαν στο γραφείο ηχογράφησης χωρίς κάποια ενίσχυση.
Ο μεγάλος Tom Verlaine, σπάνια χρησιμοποιούσε βαριές παραμορφώσεις και εφέ που τρυπούσαν τα τύμπανα, ενώ το Vibrato κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος του στυλ του, ενώ έκανε εκτενή χρήση του μοναδικού βραχίονα vibrato του Jazzmaster .
Όσον αφορά τις κλίμακες κιθάρας και την επιλογή νότων, ο Verlaine χρησιμοποίησε τη mixolydian και τη δευτερεύουσα πεντατονική κλίμακα, με καθαρά μπλουζ επιρροές παρόμοιες με πολλούς σύγχρονους καλλιτέχνες του rock & roll.
Ο Verlaine διέκρινε το στυλ του κυρίως στην επιλογή φράσεων, επιλέγοντας συχνά να παίζει πιο αργά και λιγότερο απαιτητικά τεχνικά riff από πολλούς σύγχρονους lead κιθαρίστες.
Ο Verlaine χρησιμοποίησε μια λεπτή λαβή και βαριές χορδές (μετρητές 0,050 έως 0,013) και κούρδιζε μισό βήμα ή περισσότερο, από την κλασσική τονική της κάθε νότας, σε κάθε είδος κουρδίσματος.
Σε αντίθεση με τους περισσότερους σύγχρονους ροκ κιθαρίστες, χρησιμοποίησε την 3η χορδή ανεβαίνοντας την κλίμακα των χορδών της κιθάρας, τη σολ, ενώ συνήθιζε να παίζει με τη γνωστή τεχνική, αυτή του πικ-απ της γέφυρας, που την ανέπτυσσε πάνω από το λαιμό του μπράτσου.

Καλό Ταξίδι τεράστιε Tom Verlaine, ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει.

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» της Αιμιλίας Πλατή
Βουρλάκης Νίκος, Πύργος Ψιλονέρου Χανιά. Τα πάντα για την Οικοδομή σας.
«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» της Αιμιλίας Πλατή

Ενισχύστε Οικονομικά Την Αρθρογραφία του istosch

Δισκογραφία Television

Marquee Moon (Elektra) (1977) Είναι στους 100 σπουδαιότερους δίσκους του ηλεκτρικού ήχου σύμφωνα με το portal.
Adventure (Elektra) (1978)
Television (Capitol) (1992)

Ατομική Δισκογραφία

Tom Verlaine (1979)
Dreamtime (1981)
Words from the Front (1982)
Cover (1984)
Flash Light (1987)
The Wonder (1990)
Warm and Cool (1992, reissued in 2005)
The Miller’s Tale: A Tom Verlaine Anthology (1996)
Songs and Other Things (2006)
Around (2006)

English for life, business and travelling
Ιδανικό / απευθύνεται σε επαγγελματίες και σπουδαστές οι οποίοι θέλουν να βελτιωθούν και να επικοινωνούν αποτελεσματικά σε επιχειρηματικό περιβάλλον αλλά και έξω από αυτό όπως στα ταξίδια αναψυχής ή κοινωνικές συζητήσεις.
Διάρκεια: 70 ώρες
Οκτώβριος – Μάιος
Πρόγραμμα: Δευτέρα 20:00 – 21:00 και Πέμπτη 20:00 – 21:00
Τμήμα: 6-8 ατόμων
Μέσο: online
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι στο επίπεδοΒ1.Περισσότερα εδώ….

English for life, business and travelling
Ιδανικό / απευθύνεται σε επαγγελματίες και σπουδαστές οι οποίοι θέλουν να βελτιωθούν και να επικοινωνούν αποτελεσματικά σε επιχειρηματικό περιβάλλον αλλά και έξω από αυτό όπως στα ταξίδια αναψυχής ή κοινωνικές συζητήσεις.
Διάρκεια: 70 ώρες
Οκτώβριος – Μάιος
Πρόγραμμα: Δευτέρα 20:00 – 21:00 και Πέμπτη 20:00 – 21:00
Τμήμα: 6-8 ατόμων
Μέσο: online
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι στο επίπεδοΒ1.Περισσότερα εδώ….

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ορισμένα αναρτώμενα πολυμέσα από το διαδίκτυο στους ιστότοπους μας, όπως εικόνες & κυρίως video που αναρτούμε (με τη σχετική σημείωση της πηγής η οποία αναγράφεται πάνω και μέσα στην ίδια την προβολή τους), αναδημοσιεύονται θεωρώντας ότι είναι δημόσιας προβολής χρήσης και αναδημοσίευσης. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, καλλιτεχνών, μουσικών, τραγουδοποιών, συγκροτημάτων, δισκογραφικών εταιρειών, κινηματογραφιστών, φωτογράφων, η ιδιοκτητών καναλιών στα διαδικτυακά πολυμέσα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολoγίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα άρθρων συνεργατών και αυτό δε μας δεσμεύει ως επιχείρηση. Για άρθρα και διαφημιστικό υλικό που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς το πρώτο απηχεί την προώθηση και προβολή των διαφημιζόμενων και το δεύτερο αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο και τις ιστοσελίδες μας.  
Το portal istosch data &technologies lab χρησιμοποιεί μόνο πρωτογενή άρθρα των συντακτών και συνεργατών του. Κάνει αναδημοσιεύσεις μόνο από αυτούς και με την δική τους συναίνεση από τα δικά τους ηλεκτρονικά έντυπα και δίνει επίσης σε αυτούς το δικαίωμα της αναδημοσίευσης. Οποιοσδήποτε άλλος θέλει να αναδημοσιεύσει οτιδήποτε πρέπει να έχει την έγγραφη άδεια του portal, istosch data &technologies lab που εκπροσωπείται δια του αρχισυντάκτη του. Διαβάστε τους όρους  παροχής και χρήσης του δικαιώματος η μη αναδημοσίευσης των κειμένων. 
Το ημερολόγιο φορτώνει...
Powered by Booking Calendar
captcha

Ενισχύστε το portal “istosch data &technologies lab

Στις δύσκολες εποχές , που το λαϊκό εισόδημα στενάζει και όλα οικονομικά δύσκολα για όλους, με ένα εξοντωτικό φορολογικό νόμο, που αφανίζει τους αυτοαπασχολούμενους και μεγαλώνει την κερδοφορία των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, μετατρέποντας ουσιατικά τη χώρα φορολογικό παράδεισο για τις πολυεθνικές, εμείς κρατάμε ζωντανό το όνειρο μας, σε ένα περιβάλλον που θέλει πολύ δύναμη και πολλές θυσίες για να επιβιώσεις. 
Το Εναλλακτικό κι Ανεξάρτητο Κέντρο Τεχνολογίας - Διαδικτύου καθώς και το E-Funzine
(portal) μας, συνεχίζουν να εργάζoνται αδιάκοπα και με πάθος βάζοντας ζητήματα πολιτισμού, τέχνης, κοινωνικών επιστημών, αλλά και θετικών, καθώς και τεχνολογίας στο τελευταίο, με προτάσεις κι αναλύσεις που βοηθούν τον ελεύθερο μας χρόνο και να αναπτύξουμε μια άλλου είδους κοινωνική και κυρίως ταξική συνείδηση, που σήμερα βρίσκεται στο στόχαστρο.
Με πολύ κόπο και μεγάλη διάθεση προσφοράς, αλλά και με αίσθημα ευθύνσης και σε αυτή τη φάση, σε αυτές τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, κάθε μικρή ενίσχυση για την παραπέρα συνέχεια του portal είναι πολύ σημαντική.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη βοήθεια σας και σας ευχόμαστε καλές ηλεκτρονικές Περιηγήσεις, με μια υπόσχεση από μας, ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, πάνω και μέσα στα πλαίσια της εποχής.

 

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL
istoschBOOKSTORE «Το Κορίτσι που καθρεφτιζόταν στο νερό»: της Αιμιλίας Πλατή (Νέα Κυκλοφορία)
Βουρλάκης Νίκος, Πύργος Ψιλονέρου Χανιά. Τα πάντα για την Οικοδομή σας.
«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» (Νέα Κυκλοφορία)

RCT TEAM

Η ομάδα Radio Collectiva Team είναι μια εικονική ομάδα δραστηριοτήτων που ίδρυσε ο ραδιοφωνικός παραγωγός Γιάννης Κοτσώνης στα Χανιά, με αφορμή την εκπομπή του "Κολλεκτίβα της Σελήνης" το 1995 και η οποία σύντομα μετονομάστηκε σε "Ηλεκτρικές Κολλεκτίβες". Το 2008 ξεκίνησε το Blogging και σήμερα εκτός από αυτό συμμετέχει στο portal istosh data &technologies lab και στο the-blue.gr

Translate »
istosch eFanzine

istosch eFanzine