istosch eFanzine

istoschPORTAL [data &technologies lab]

ΣυνεντεύξειςΤεχνολογία (Υλικοτεχνική Δομή)

Συνέντευξη με τον σεισμολόγο κ. Τάσσο, με αφορμή τους καταστροφικούς Σεισμούς, στις γειτονικές χώρες Τουρκία και Συρία

istosch the first Chania's multinational technologies lab   the 1st multinational Chania's web design & development center   simply& dedicated web Hosting    istoschSHOP, Τα πάντα από βιβλία & νέα τεχνολογία...

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» (Νέα Κυκλοφορία)
Βουρλάκης Νίκος, Πύργος Ψιλονέρου Χανιά. Τα πάντα για την Οικοδομή σας.
«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» (Νέα Κυκλοφορία)

 

 

Συνέντευξη με το σεισμολόγο κ. Τάσσο, με αφορμή τους καταστροφικούς Σεισμούς, στις γειτονικές χώρες Τουρκία και Συρία

Προλογισμός Συνέντευξης

Με βάση τους καταστροφικούς Σεισμούς, στις γειτονικές χώρες της Τουρκίας και της Συρίας, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν άδικα τη ζωή τους και άλλοι τόσοι κι ακόμα περισσότεροι, έμειναν χωρίς κεραμίδι και χωρίς κάπου να έχουν να ακουμπήσουν πλέον, πέραν του γεοδυναμικού φυσικού φαινομένου, υπήρχαν και τρανταχτές “Αστοχίες Υλικού” και πολύ περισσότερες “Κατασκευαστικές Αστοχίες”, που οφείλονταν στη λογική του Κέρδους. Το τραγικό της υπόθεσης είναι εκθετικό, αντικειμενικά ξεπερνάει και την τραγωδία, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βαριά εκτεθειμένοι στο κρύο και στο αγιάζι(που φυσικά θα συνεχίσει το Τραπεζικό σύστημα να ζητάει τα χρήματα του δανεισμού που πήραν για να στεγαστούν), καθώς και στην πείνα, στο λιμό και στους λοιμούς που πιθανόν να προκύψουν, πλέον δεν έχουν “πού την κεφαλήν κλίναι”, και επειδή κι εμείς είμαστε μια σεισμογενής χώρα, ζητήσαμε από έναν από τους σπουδαιότερους επιστήμονες του χώρου, τον σεισμολόγο κ. Σταύρο Τάσσο να μας εκθέσει σε μια μικρή, αλλά ουσιαστική πιστεύουμε συνέντευξη, τη θέση του νηφάλια και επιστημονικά, στους αναγνώστες μας, ούτως ώστε να κατανοηθεί το εξής βασικό.
Ότι οι Σεισμοί θα υπάρχουν ως φυσικό φαινόμενο και σε κάθε περίπτωση πρέπει να δοθεί βάση και βάρος στην αντισεισμική θωράκιση όχι μόνο των δημοσίων κτιρίων. Όμως αυτό το κύριο θέμα και ζήτημα, που είναι η “ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ”(Δημόσιας και Ιδιωτικής Χρήσης Κτιρίων), η οποία άπτεται όμως πριν απ’ όλα μιας κοινωνικής και πολιτικής σκέψης που δεν χωρούν συμβιβασμοί, ότι τελικά, η αποτίναξη του ζυγού που λέγεται κόστος – όφελος που η ΕΕ προωθεί και είναι προϊόν της λογικής της Κεφαλαιοκρατικής Κερδοφορίας, της “ανταγωνιστικότητας – επιχειρηματικότητας”, αλλά και του συστήματος που την γεννά πρέπει να ανατραπεί.

Συνέντευξη με τον σεισμολόγο κ. Τάσσο

1) Κύριε Τάσσο, µετά τους µεγάλους Σεισµούς στην Τουρκία που προκάλεσαν καταστροφές και στη Συρία, υπάρχει κίνδυνος στην Χώρα µας για µεγάλο καταστροφικό σεισμό; Και αν υπάρχει, µπορεί να προβλεφθεί πότε και που θα γίνει;

Η Ελλάδα είναι η χώρα όπου εκλύεται περισσότερο από το μισό της σεισμικής ενέργειας που εκλύεται σε όλη την Ευρώπη. Σε μια τέτοια χώρα σεισμοί γινόταν, γίνονται και θα γίνονται. Και αν αυτοί γίνονται κοντά σε κατοικημένες περιοχές και είναι ισχυροί θα προκαλούν ζημιές και θύματα. Το πότε και που θα γίνουν αυτοί οι σεισμοί δεν μπορεί να προβλεφθεί. Σ’ αυτό, έπειτα από έντονες διαμάχες για το ποιος κάνει τις καλύτερες προβλέψεις, έφθασαν να συμφωνούν σχεδόν το σύνολο των Ελλήνων, αλλά και των αλλοδαπών σεισμολόγων.

2) Με βάση την πρώτη ερώτηση, κι εφόσον δεν µπορούν ούτε να προβλεφθούν, ούτε να συνδεθούν µεταξύ τους, (γιατί ακούµε πολλά και πολλές φορές λειτουργούν κατά την ταπεινή µας γνώµη και αποπροσανατολιστικά) και πως τελικά µπορούµε, αν µπορούµε, να ελαχιστοποιήσουµε το κακό και αυτοί οι σεισµοί µπορεί να µην είναι τόσο καταστροφικοί, όπως στην περίπτωση της Τουρκίας;

Αν σε δύο περιπτώσεις όλα τα άλλα όλα τα άλλα είναι ίδια, εγγύτητα της εστίας του σεισμού σε κατοικημένη περιοχή, πυκνότητα δόμησης, εδαφολογικές συνθήκες κλπ., αυτό που καθορίζει την καταστρεπτικότητα ενός σεισμού είναι η ποιότητα των κατασκευών, που όπως αποδείχθηκε στην περίπτωση της Τουρκίας ήταν άθλια, εκτός από την περίπτωση του Ερζίν όπου ο εκεί δήμαρχος αρνήθηκε να δεχθεί υπερβάσεις, και δεν υπήρξε ούτε ένας νεκρός. Αυτός άλλωστε πρέπει να είναι ο στόχος της αντισεισμικής προστασίας. Να μην υπάρξουν καταρρεύσεις κτιρίων έτσι ώστε να αποφύγουμε τραυματισμούς και πολύ περισσότερο θανάτους.

3) Κύριε Τάσσο, µπορεί οι σεισµοί στη χώρα µας πλειοψηφικά να είναι υποθαλάσσιοι µε αποτέλεσµα να υπάρχει ανάσχεση, ωστόσο δεν µπορεί να αποκλείσει κανείς ότι µπορεί να γίνουν και στην στεριά και µάλιστα κοντά σε µεγάλα αστικά κέντρα, µε καταστροφικά αποτελέσµατα όπως ο Σεισµός της Θεσσαλονίκης το 1978, όσο και των Αλκυονίδων το 1981, στην Καλαμάτα το 1986, στην Πάρνηθα το 1999, εκεί τι µπορούµε να κάνουµε τόσο προληπτικά, όσο και µετά από ένα σεισµό, γιατί µετά από αυτό και σε τόσο µεγάλα πολεοδοµικά συγκροτήµατα, η κατάσταση µπορεί να γίνει απρόβλεπτη;

Πράγματι, στην Ελλάδα ήμαστε τυχεροί μέσα στην ατυχία μας. Πολλοί από τους ισχυρούς σεισμούς γίνονται στη θάλασσα, μακριά από κατοικημένες περιοχές. Όμως, ο σεισμός της Πάρνηθας το 1999 με μέγεθος 5,9 ρίχτερ, που σημειωτέων ήταν 1000 φορές ασθενέστερος από τον 7,8 σεισμό της Τουρκίας, προκάλεσε 143 θανάτους, οι 39 από αυτούς στο εργοστάσιο της Ρικομέξ, 700 τραυματίες, 100.000 έμειναν άστεγοι, και πάνω από 30 κτίρια κατέρρευσαν. Αν το δούμε αναλογικά, και με δεδομένο ότι η ποιότητα των κατασκευών στην Τουρκία είναι πολύ χειρότερη, οι νεκροί στην Τουρκία θα έπρεπε να είναι πολύ περισσότεροι από 143.000, και τα κτίρια που κατέρρεαν πάνω από 30 χιλιάδες. Γεγονός που αποδεικνύει ότι τα πράγματα στην Ελλάδα δεν είναι τόσο καλά, όσο μερικοί θέλουν να τα παρουσιάσουν. Αυτό οφείλεται σε δύο κυρίως παράγοντες. Α) Το 75% των κτιρίων στην Ελλάδα είναι κτισμένα πριν από το 1985, με ελάχιστες ή καθόλου αντισεισμικές προδιαγραφές, και Β) Από τα 80.000 δημόσια κτίρια (σχολεία, νοσοκομεία, κλπ) που θα έπρεπε να ελεγχθούν μετά το σεισμό του 1999, έχει ελεγχθεί το 30% περίπου, και σε ελάχιστα από αυτά που απαιτούσαν άμεσες παρεμβάσεις αυτές έχουν γίνει.
Από τα προαναφερθέντα γίνεται φανερό ότι απαιτείται ένα πλέγμα, άμεσων, μεσοπρόθεσμων, και μακροπρόθεσμων μέτρων που σαν στόχο θα έχουν την πρόληψη, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο σεισμικός κίνδυνος, και να υπάρξει γρήγορη και πλήρης αποζημίωση των πληγέντων, και αποκατάσταση των ζημιών.

4) Η χώρα όπως έχετε πει στο παρελθόν, χωρίζεται σε τρεις σεισµικές ζώνες, µπορεί να αποκλείσει κανείς, ότι η τρίτη, η δεύτερη επί παραδείγµατι, µπορεί να αποβεί περισσότερο καταστροφική από την πρώτη;

Πράγματι, η χώρα μας χωρίζεται σε τρεις ζώνες σεισμικής επικινδυνότητας, εκφρασμένες ως ποσοστό της επιτάχυνσης της βαρύτητας (g): 0,16 – 0,24 – 0,36g. Σημειωτέων ότι η περισσότερη από την Αττική βρίσκεται στη ζώνη Ι(0,16), δηλαδή στη ζώνη με τη χαμηλότερη σεισμική επικινδυνότητα. Όμως στον 20ο αιώνα, στην Αττική έγινε ο πιο καταστροφικός σεισμός, μετά τους σεισμούς του 1953 στα Ιόνια νησιά, που κατατάσσονται στη ζώνη ΙΙΙ(0,36). Αυτό δείχνει ότι καμιά περιοχή του Ελληνικού χώρου δεν μπορεί να αποκλειστεί από τη λήψη μέτρων αντισεισμικής προστασίας, ειδικά όταν αυτές περιλαμβάνουν οικιστικά, κοινωνικά και οικονομικά υποβαθμισμένες περιοχές, όπως η Αττική, από όπου θα πρέπει να ξεκινήσει, και να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα, η λήψη μέτρων αντισεισμικής προστασίας.

5) Ακούµε πολλά όσον αφορά τις αιτίες που δηµιουργούν αυτούς τους καταστροφικούς σεισµούς (η τους σεισµούς γενικότερα), τα ρήγµατα παίζουν κάποιο ρόλο, η υπάρχει κάτι άλλο;

Παρόλο που η κρατούσα άποψη είναι ότι η οριζόντια ολίσθηση σε ρήγματα είναι η αιτία των σεισμών, η παρατήρηση δεν το επιβεβαιώνει, αφού η κυρίαρχη κίνηση στο επίκεντρο του σεισμού είναι στον κατακόρυφο άξονα (πάνω-κάτω), όπως πολύ καθαρά φάνηκε και στην περίπτωση των σεισμών στην Τουρκία. Τα ρήγματα είναι το δευτερογενές δυνητικό αποτέλεσμα ενός δυναμικού φορτίου στον κατακόρυφο άξονα που παράγει το σεισμό.

6)Σας ευχαριστούµε πολύ κι αν θέλετε συµπληρωµατικά να προσθέσετε κάτι, θα ήταν µεγάλη µας η χαρά.

Με δεδομένο ότι οι σεισμοί δεν μπορεί να προβλεφθούν, και με δεδομένο ότι η χώρα μας έχει την υψηλότερη σεισμικότητα στην Ευρώπη, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι ως εάν ο επόμενος καταστροφικός σεισμός θα γίνει την επόμενη στιγμή κάτω από τα πόδια μας. Αυτό περιλαμβάνει ελέγχους και ενισχύσεις όπου χρειάζεται, πρώτα από όλα σε όλα τα δημόσια κτίρια, και ιδιαίτερα στα σχολεία, η τρωτότητα των οποίων αποδεικνύεται κάθε φορά που γίνεται ένας σεισμός κοντά σε κατοικημένη περιοχή, σε ιδιωτικά κτίρια όπου συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι, π.χ. εργοστάσια, αλλά και σε κατοικίες. Ασκήσεις ετοιμότητας σε πανεθνική κλίμακα. Απαιτεί την ύπαρξη ελεύθερων χώρων για την καταφυγή και προσωρινή διαμονή όσων δεν μπορούν να επιστρέψουν στις κατοικίες τους. Γρήγορη αποκατάσταση, και πλήρη αποζημίωση των πληγέντων.
Όλα αυτά όμως απαιτούν ένα κράτος που στο κέντρο της προσοχής του έχει τις ανάγκες τις κοινωνίας, στην προκειμένη περίπτωση την ανάγκη της προστασίας από φυσικές καταστροφές, όπως είναι οι σεισμοί, αλλά και οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές, και όχι τη μεγιστοποίηση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, που θεωρούν την πολιτική προστασία ως μη παραγωγική επένδυση, αφού δεν επιφέρει τα επιθυμητά γι’ αυτούς κέρδη, και ως εκ τούτου θεωρούνται ως μη επιλέξιμες δαπάνες τόσο από την ΕΕ, όσο και από τη χώρα μας.
Και επειδή έρχονται εκλογές ας το έχουν αυτό υπόψη τους όσοι θα πάνε να ψηφίσουν.

English for life, business and travelling
Ιδανικό / απευθύνεται σε επαγγελματίες και σπουδαστές οι οποίοι θέλουν να βελτιωθούν και να επικοινωνούν αποτελεσματικά σε επιχειρηματικό περιβάλλον αλλά και έξω από αυτό όπως στα ταξίδια αναψυχής ή κοινωνικές συζητήσεις.
Διάρκεια: 70 ώρες
Οκτώβριος – Μάιος
Πρόγραμμα: Δευτέρα 20:00 – 21:00 και Πέμπτη 20:00 – 21:00
Τμήμα: 6-8 ατόμων
Μέσο: online
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι στο επίπεδοΒ1.Περισσότερα εδώ….

English for life, business and travelling
Ιδανικό / απευθύνεται σε επαγγελματίες και σπουδαστές οι οποίοι θέλουν να βελτιωθούν και να επικοινωνούν αποτελεσματικά σε επιχειρηματικό περιβάλλον αλλά και έξω από αυτό όπως στα ταξίδια αναψυχής ή κοινωνικές συζητήσεις.
Διάρκεια: 70 ώρες
Οκτώβριος – Μάιος
Πρόγραμμα: Δευτέρα 20:00 – 21:00 και Πέμπτη 20:00 – 21:00
Τμήμα: 6-8 ατόμων
Μέσο: online
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι στο επίπεδοΒ1.Περισσότερα εδώ….

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ορισμένα αναρτώμενα πολυμέσα από το διαδίκτυο στους ιστότοπους μας, όπως εικόνες & κυρίως video που αναρτούμε (με τη σχετική σημείωση της πηγής η οποία αναγράφεται πάνω και μέσα στην ίδια την προβολή τους), αναδημοσιεύονται θεωρώντας ότι είναι δημόσιας προβολής χρήσης και αναδημοσίευσης. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, καλλιτεχνών, μουσικών, τραγουδοποιών, συγκροτημάτων, δισκογραφικών εταιρειών, κινηματογραφιστών, φωτογράφων, η ιδιοκτητών καναλιών στα διαδικτυακά πολυμέσα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολoγίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα άρθρων συνεργατών και αυτό δε μας δεσμεύει ως επιχείρηση. Για άρθρα και διαφημιστικό υλικό που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς το πρώτο απηχεί την προώθηση και προβολή των διαφημιζόμενων και το δεύτερο αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο και τις ιστοσελίδες μας.  
Το portal istosch data &technologies lab χρησιμοποιεί μόνο πρωτογενή άρθρα των συντακτών και συνεργατών του. Κάνει αναδημοσιεύσεις μόνο από αυτούς και με την δική τους συναίνεση από τα δικά τους ηλεκτρονικά έντυπα και δίνει επίσης σε αυτούς το δικαίωμα της αναδημοσίευσης. Οποιοσδήποτε άλλος θέλει να αναδημοσιεύσει οτιδήποτε πρέπει να έχει την έγγραφη άδεια του portal, istosch data &technologies lab που εκπροσωπείται δια του αρχισυντάκτη του. Διαβάστε τους όρους  παροχής και χρήσης του δικαιώματος η μη αναδημοσίευσης των κειμένων. 
Το ημερολόγιο φορτώνει...
Powered by Booking Calendar















To show CAPTCHA, please deactivate cache plugin or exclude this page from caching or disable CAPTCHA at WP Booking Calendar - Settings General page in Form Options section.

Ενισχύστε το portal “istosch data &technologies lab

Στις δύσκολες εποχές, που το λαϊκό εισόδημα στενάζει και όλα τα οικονομικά αποθέματα εξαϋλώνονται κατά γεωμετρική πρόοδο, τα προς το ζειν μέσα από ένα ισχνό μισθό, δεν φτάνουν ούτε για “αέρα κοπανιστό”, και δεν μας οδηγούν στο “ευ ζειν”, άπαντα γίνονται δύσκολα για όλους.
Με ένα επερχόμενο σφόδρα εξοντωτικό φορολογικό νόμο, που αφανίζει τους αυτοαπασχολούμενους και μεγαλώνει την κερδοφορία των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, μετατρέποντας ουσιαστικά τη χώρα φορολογικό παράδεισο για τις πολυεθνικές, εμείς κρατάμε ζωντανό το όνειρο μας, σε ένα περιβάλλον που θέλει πολύ δύναμη και πολλές θυσίες για να επιβιώσεις. 

Το Εναλλακτικό κι Ανεξάρτητο Κέντρο Τεχνολογίας - Διαδικτύου καθώς και το E - Funzine (portal) μας, συνεχίζουν να εργάζονται αδιάκοπα και με πάθος, βάζοντας ζητήματα πολιτισμού, τέχνης, ανθρωπιστικών, κοινωνικών επιστημών, αλλά και θετικών, καθώς και τεχνολογίας στο τελευταίο, με προτάσεις κι αναλύσεις που βοηθούν τον ελεύθερο μας χρόνο και να αναπτύξουμε μια άλλου είδους κοινωνική και κυρίως ταξική συνείδηση, που σήμερα βρίσκεται στο στόχαστρο.

Με πολύ κόπο και μεγάλη διάθεση προσφοράς, αλλά και με αίσθημα ευθύνης, ειδικά σε αυτή τη φάση, σε αυτές τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, κάθε μικρή ενίσχυση για την παραπέρα συνέχεια του portal είναι πολύ σημαντική.

 

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη βοήθεια σας και σας ευχόμαστε καλές ηλεκτρονικές Περιηγήσεις, με μια υπόσχεση από μας, ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, πάνω και μέσα στα πλαίσια της εποχής.

 

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL
istoschBOOKSTORE «Το Κορίτσι που καθρεφτιζόταν στο νερό»: της Αιμιλίας Πλατή (Νέα Κυκλοφορία)
Βουρλάκης Νίκος, Πύργος Ψιλονέρου Χανιά. Τα πάντα για την Οικοδομή σας.
«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» (Νέα Κυκλοφορία)

istosch

Το portal istosch data &technologies lab, είναι μέρος του istosch data &web center που ιδρύθηκε το 2004 ως ιδέα και με το πέρας της έναρξης του νομικά ξεκίνησε τη νόμιμη δραστηριότητα του στις 31.3.2006 ως ανεξάρτητο κέντρο παροχής υπηρεσιών προετοιμασίας εισαγωγής δεδομένων, σχεδιασμού και ανάπτυξης ιστοσελίδων και portal, φιλοξενίας όλων των παραπάνω, πωλήσεων και τεχνικής υποστήριξης υπολογιστικών συστημάτων και σχεδιασμού λογότυπων. Από το 2016 ενόψει των δέκα χρόνων λειτουργίας του, αποφάσισε να αναπτύξει και το τμήμα δικτυακής προβολής πολιτιστικών, καλλιτεχνικών, επιστημονικών και άλλων δραστηριοτήτων που θα δώσουν προέκταση και θα γεφυρώσουν το εκδοτικό κομμάτι με το καλλιτεχνικό, αυτό των ανθρωπιστικών επιστημών και τα όλα μαζί με αυτό της τεχνολογίας.

Translate »
istosch eFanzine

istosch eFanzine